Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν κατά Βερολίνου: «Τους αξίζει ένα χαστούκι σε αυτές τις εκλογές»


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε για μία ακόμη φορά σήμερα τους Τούρκους της Γερμανίας να δώσουν ένα «χαστούκι» στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία (την ένωση CDU/CSU και SPD) και στους Πράσινους στις βουλευτικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας μια παρότρυνση που έχει ήδη προκαλέσει την οργή του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα κόμματα «που είναι εχθροί της Τουρκίας».

«Να είστε με εκείνους που είναι καλοπροαίρετοι με την Τουρκία. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για μικρά κόμματα, δώστε τους την ψήφο σας. Θα αποκτήσουν αργότερα μεγαλύτερη σημασία» επισήμανε.

«Κατά τη γνώμη μου, σε εκείνους που επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία αξίζει ένα χαστούκι σε αυτές τις εκλογές» υπογράμμισε ο Ερντογάν χωρίς να διευκρινίσει υπέρ ποιων κομμάτων καλεί τους Τούρκους να ψηφίσουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις της γερμανικής ηγεσίας:

«Και τι λένε τώρα; Αυτοί λένε "παρεμβαίνει στη δημοκρατία μας". Όμως το μοναδικό πράγμα που εμείς λέμε είναι ότι οι συμπολίτες μας πρέπει να δώσουν ένα μάθημα στους εχθρούς της Τουρκίας στις κάλπες. Αυτό είναι όλο».

Μέρκελ: Απαράδεκτο να παροτρύνει ο Ερντογάν τους Γερμανούς πολίτες να μην ψηφίσουν

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε στη διαμάχη που ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από την προτροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, το CDU, το SPD και τους Πράσινους.

«Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν» ένα από τα τρία αυτά κόμματα, σχολίασε σε συνέντευξή της η Άγγελα Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή, νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε η χθεσινή σύλληψη του Τουρκογερμανού αντικαθεστωτικού συγγραφέα Ντογάν Ακανλί στην Ισπανία, έπειτα από ένταλμα σύλληψης(Red Notice)της Τουρκίας στην Ιντερπόλ. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης ο Ακάνλι κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε από τις ισπανικές αρχές να μην προχωρήσουν σε έκδοση του συγγραφέα, ο οποίος έχει γερμανικό διαβατήριο και διέφυγε πριν από 25 χρόνια στη Γερμανία λόγω πολιτικών διώξεων που υπέστη στην πατρίδα του. Μετά από σημερινή απόφαση ισπανικού δικαστηρίου ο Ντ. Ακανλί αφέθηκε ελεύθερος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα. Η Τουρκία έχει τώρα στη διάθεσή της 40 μέρες για να ζητήσει την έκδοση του συγγραφέα προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

«Δεν πρέπει να καταχρώνται οργανισμοί, όπως η Interpol»

Στην υπόθεση Ακανλί παρενέβη και η Γερμανίδα καγκελάριος. Στην εκπομπή του RTL "Στο ίδιο τραπέζι με την Α. Μέρκελ" η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση του συγγραφέα λέγοντας ότι "δεν ήταν σωστό να συλληφθεί ο Ακάνλι, χαίρομαι που αφέθηκε ελεύθερος. Διεθνείς οργανισμοί, όπως η Interpol, δεν θα πρέπει να καταχρώνται για τέτοιους σκοπούς".

Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος.

Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία.

«Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης και δήλωσε ότι "θα ήταν λυπηρό αν η Τουρκία κατάφερνε να στείλει στη φυλακή ανθρώπους στα πέρατα της Ευρώπης, που εναντιώνονται στον πρόεδρο Ερντογάν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ισπανική δικαιοσύνη και γνωρίζω ότι οι φίλοι και εταίροι μας γνωρίζουν ποιος είναι το διακύβευμα", κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.

Προειδοποίηση Κουρτς προς Ερντογάν να μην ανακατεύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε την Κυριακή τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην ανακατεύεται στις εκλογές άλλων κρατών.

«Η μόνιμη ανάμιξη του Ερντογάν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών είναι κάτι που ξεκάθαρα απορρίπτω», δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξη στη γερμανική Die Welt, μεταδίδει το Politico.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να χειραγωγήσει τις τουρκικές κοινότητες, ειδικά στη Γερμανία και την Αυστρία. Δημιουργεί πόλωση και εισάγει συγκρούσεις από την Τουρκία στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο ίδιος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]