Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά τις γερμανικές εκλογές οι αποφάσεις για το μέλλον Ε.Ε και ευρωζώνης


Ο απολογισμός της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στoν Emmanuel Macron και την Angela Merkel σίγουρα δεν είναι θεαματικός. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν μεν σε πολλά, αλλά μικρά βήματα και εξέπεμψαν ορισμένα ισχυρά μηνύματα. Εντούτοις, στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και κυρίως την Ευρώπη θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή. Πολύ περισσότερο καθώς μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στις 24 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν μετά από αυτό το ορόσημο και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πάντως, Βερολίνο και Παρίσι καταδεικνύουν στην πράξη πόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται τη στενότερη συνεργασία στο πεδίο της άμυνας. Η απόφαση να κατασκευάσουν από κοινό ένα νέο μαχητικό συνιστά αναμφίβολα ένα σημαντικό μήνυμα. Μέχρι σήμερα οι δυο αεροπορίες χρησιμοποιούν διαφορετικού τύπου αεροσκάφη. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018.

Όσον αφορά την αξίωση του γάλλου προέδρου για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, το κοινό υπουργικό συμβούλιο παρέπεμψε τη σχετική συζήτηση και τις αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. «Η Γαλλία και η Γερμανία αναγνωρίζουν ότι η νυν αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα», αναφέρει σχετικό έγγραφο, με μία διατύπωση η οποία προφανώς και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Macron, ο οποίος είχε προκαταβολικά ζητήσει από το Βερολίνο να τονώσει τις δημόσιες δαπάνες και να περιορίσει τις ανισότητες στην Ευρώπη.

Η συγκυρία δεν ενδείκνυται καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Κοινός στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη, επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας όμως ότι για μεγάλα βήματα η Γερμανία χρειάζεται την εντολή του νέου Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. «Δεν θα χάσουμε χρόνο. Ήδη φέτος θα γίνουν τα επόμενα βήματα», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι "(…) θα σας εκπλήξουμε». Ο γάλλος πρόεδρος Macron, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια λίστα πρωτοβουλιών που θα ξεκινήσουν «(….) μέχρι το τέλος του χρόνου».

Έλλειψη πολιτικής βούλησης;

Καταρχήν λοιπόν οι υψηλές προσδοκίες που γέννησε η εκλογή Macron στη γαλλική προεδρία -με τον ίδιο να υπόσχεται ουσιαστικά την επανίδρυση της Ε.Ε.- δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Επί της ουσίας, οι δύο χώρες που συγκροτούν την «ατμομηχανή» της Ευρώπης υποχρεούνται να βρουν κοινό τόπο ανάμεσα στις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις τους -με τη Γερμανία να θέλει η Γαλλία να είναι πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της και τη Γαλλία να ζητά από τη Γερμανία μεγαλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών είχε ζητήσει να υπάρξουν ανατρεπτικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο οικονομολόγος είχε εκτιμήσει ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Η ανησυχία μου έγκειται ότι κυρίως στη γερμανική πλευρά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», είπε.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, dpa
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]