Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παιχνίδια του σουλτάνου με την Αγιά-Σοφιά


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Ο πρωθυπουργός – μαριονέτα της Τουρκίας, Μπίναλι Γιλντιρίμ, επισκέφθηκε την Θράκη, όπου παίζοντας με τις λέξεις απευθύνθηκε στους ομογενείς του(!) Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες για τους οποίους φροντίζει η μαμά-Τουρκία, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα (τύποις πρωθυπουργό της Ελλάδας), που πιστεύει είτε ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», είτε ότι «δεν υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα», είτε ότι τα Σκόπια μπορούν να ονομαστούν ως «Άνω Μακεδονία»…

Στη συνάντηση αυτή ο τούρκος πρωθυπουργός – μαριονέτα φρόντισε με τον πλέον επίσημο τρόπο να αναφερθεί σε «παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο», σε τουρκική συγκυριαρχία επί της Ελληνικής ΑΟΖ και συνεκμετάλλευση του ορυκτού υποθαλάσσιου πλούτου (υδρογονάνθρακες), ενώ δίνοντας ένα σαφέστατο δείγμα αντίληψης περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης απαίτησε να επιστραφούν στην Τουρκία οι 8+2 τούρκοι αξιωματικοί – στρατιωτικοί, ενώ δεν δίστασε η τουρκική πλευρά να προχωρήσει και σε γκριζάρισμα νέων περιοχών του Ελληνικού Αιγαίου…

Και μπορεί μεν ο κ. Γιλντιρίμ να αποχώρησε στην Τουρκία μετά το «ιφτάρ» (καθημερινό δείπνο κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού) στην Θράκη, συνοδευόμενος από νέες τουρκικές παραβιάσεις στον ουρανό του Αιγαίο, όμως ο «σουλτάνος Ταγίπ» πιστός στο δόγμα των προκλήσεων κατά της Ελλάδας απέστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, με την ανακοίνωση (και υλοποίηση) προσευχής στην Αγιά-Σοφιά, με την παρουσία του τούρκου υπουργού Θρησκευτικών ζητημάτων (αυτού που είναι υπεύθυνος για την δημιουργία και δράση των τούρκων ιμάμηδων ως κατασκόπων)…

Σε απάντηση της τουρκικής αυτής προκλητικότητας, που παραβιάζει την ύπαρξη και την λειτουργία της Αγιά-Σοφιάς ως «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» με την αυθαίρετη – μονομερή και παράνομη μετατροπή της σε χώρο λατρείας και προσευχής μουσουλμάνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια χλιαρή ανακοίνωση διαμαρτυρίας περί αυτονόητων, ενώ θα έπρεπε να απαιτήσει την άμεση λήψη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όχι μόνο) προς την τουρκική κυβέρνηση η οποία δια των ενεργειών της επιχειρεί να προσβάλλει βάναυσα τα αισθήματα των χριστιανών όλου του κόσμου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.
Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.
Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».
Λένε πως «ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρεια». Και, δυστυχώς, η λεπτομέρεια του συγκεκριμένου προκλητικού «γεγονότος» είναι και αυτή που αποκαλύπτει την χαμηλών τόνων -στα πλαίσια της τυπικότητας και ουσιαστικής απροθυμίας- της ανακοίνωσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε ξαναγίνει δημόσια (και με τηλεοπτική κάλυψη) μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά-Σοφιά. Και ήταν προσευχή και μόνο προσευχή. Τώρα, ο «σουλτάνος Ταγίπ» επιθυμώντας για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά –κυρίως- απευθυνόμενος στον χαλαρής έως μηδενικής εθνικοφροσύνης Αλέξη Τσίπρα έδωσε εντολή υλοποίησης του επόμενου βήματος, δηλαδή του καλέσματος των πιστών μουσουλμάνων στο τέμενος (σε αυτή την περίπτωση την Αγιά-Σοφιά!) για να προσευχηθούν σε αυτό…!

Η συγκεκριμένη κλιμάκωση αφορά σαφέστατα στην συσπείρωση των τούρκων μουσουλμάνων γύρω από το πρόσωπο του «σουλτάνου Ταγίπ», αλλά αφορά και στην δημιουργία έντασης προς την Ελλάδα, ένταση η οποία θα ανεβάσει κατακόρυφα (υπέρ του Ερντογάν) τον τουρκικό εθνικισμό, στον οποίο επιδίδονται με ιδιαίτερη προσοχή τα τουρκικά ΜΜΕ.



Και μπορεί ο «σουλτάνος Ταγίπ» να προκαλεί, όμως γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως δεν έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα όρια, όπως αυτά ορίζονται από τη διεθνή κοινότητα, εκτός εάν ο μετέπειτα στόχος του είναι η δημιουργία πόλωσης, σε πολιτικό αλλά κυρίως σε θρησκευτικό επίπεδο, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία συνομιλιών με τον χριστιανικό κόσμο, τοποθετώντας τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του Ισλάμ και ευελπιστώντας σε «αντιπαροχές» της Δύσης προκειμένου να επαναφέρει την Αγιά-Σοφιά στο καθεστώς του «μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Θεωρώντας σχεδόν ως δεδομένη την τάση του Ερντογάν σε πρώτο χρόνο να προκαλεί και να ασκεί πιέσεις, ώστε σε δεύτερο χρόνο και μέσω της διπλωματίας και του «ανατολίτικου παζαριού» να αποκομίσει οφέλη ο ίδιος (όχι απαραίτητα η Τουρκία), αναμένουμε να επιχειρήσει -έναντι της «ασθμαίνουσας» και ολομέτωπα οπισθοχωρούσας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- μια ισχυρή κλιμάκωση, ακόμη και με απειλή βίας, ώστε να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Γνωρίζοντας και την «χαλαρότητα» της σημερινής κυβέρνησης της Ελλάδας, δεν πρέπει να αποκλείουμε εκπλήξεις προς το χειρότερο στην διαχείριση μιας κρίσης. Προς το χειρότερο, είτε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξουν την εθνικοφροσύνη τους (βλ. Καμμένο) είτε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγουν μια κρίση που ποτέ δεν επιθυμούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και σε θεωρητικό επίπεδο (οι γνωστές αλλά και λίαν εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ), υποχωρώντας σε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις "για να μην χυθεί αίμα"...!

Η Αγιά-Σοφιά αποτελεί (κάκιστα, αφού η λειτουργία της ως μουσείου και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς αποτελεί ευθύνη της Τουρκίας, η οποία πηγάζει από διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η Τουρκία) το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και για όσο διάστημα δεν τολμήσει η ελληνική πλευρά να περάσει εκείνα τα σαφή μηνύματα (τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα), μέσω των οποίων θα καθιστά απολύτως σαφές πως οποιαδήποτε εγχείρημα ή οποιαδήποτε επιχείρηση προσβολής της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, της εμπλοκής σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και της καταπάτησης – παραβίασης διεθνών συνθηκών από την πλευρά της Τουρκίας, θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα, υψηλού οικονομικού και γεωπολιτικού κόστους τόσο για τον «σουλτάνο Ταγίπ» όσο και για τις χώρες της Δύσης ή τα παράκεντρα που λειτουργούν εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων…


Η Τουρκία κινείται στα πλαίσια δημιουργίας ζωτικών χώρων και μέσω της άσκησης πίεσης ευελπιστεί στην (χωρίς αντίσταση) κατάκτησή τους. Η Ελληνική πλευρά, δυστυχώς, δεν έχει κατανοήσει πως η πολιτική της υποχωρητικότητας και των χαμηλών τόνων, δημιουργεί μια εικόνα φοβικότητας αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας. Και αυτή ακριβώς η (προ πολλών ετών) εικόνα λειτουργεί ανάδρομα προς τα ελληνικά συμφέροντα, υποσκάπτει την ελληνική εθνική κυριαρχία, υποβιβάζει συστηματικά και αποδομεί την αίσθηση ικανής αντίδρασης στην δεδομένη τουρκική επεκτατική πολιτική.

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι πως όλοι όσοι ανεπλάκησαν –σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ή σε επίπεδο διοίκησης συγκεκριμένων υπηρεσιών- δεν κατανοούν πως ο επιλεγμένος παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής στάσης έχει αποδείξει στον μέγιστο βαθμό την λαϊκή ρήση «κάθε πέρσι και καλύτερα», αποδεικνύοντας είτε την ανικανότητα, είτε τις λάθος αποφάσεις και χειρισμούς που έχουν παγιωθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι σε μια χώρα που δεν διστάζει να παραβιάζει διεθνείς συνθήκες (που τις έχει υπογράψει) και που η ιστορία της προσομοιάζει σε βαρύτατο ποινικό μητρώο…

ΥΓ: Κάποιοι θεωρούν αφελείς τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρωθυπουργούς, που επιχειρούν να συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα (που δημιουργεί μονομερώς η Τουρκία). Κάποιοι άλλοι τους θεωρούν επικίνδυνους, αφού λόγω ανικανότητας (ή εξωτερικών πιέσεων) ακολουθούν πολιτικές υποχωρήσεων έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Σε κάθε περίπτωση, κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι αφελής ή ανίκανος, αφού αυτομάτως μετατρέπεται σε αρνητικό παράγοντα για τη χώρα της οποίας τα συμφέροντα -υποτίθεται- εκπροσωπεί. Αφελείς και ανίκανοι επιβάλλεται να απομακρύνονται πάραυτα από τις θέσεις που κατέχουν. Και η ευθύνη εντολής αυτής της απομάκρυνσης βρίσκεται σε αρμόδια θεσμικά όργανα (βλ. Άρειο Πάγο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Το ότι αφελείς και επικίνδυνοι συνεχίζουν να μας κυβερνούν ενδεχομένως οφείλεται σε ανεπάρκεια ή "βόλεμα" των αρμοδίων επί των θώκων που έχουν καταλάβει... Και είναι πολλαπλά τραγικό μια χώρα να διασύρεται και να διαμπομπεύεται και να απειλείται επειδή κάποιοι λατρεύουν τις καρέκλες τους και δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία τους πληρώνει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]