Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανικές εκλογές: Κρίσιμα διλήμματα για την Ελληνική Μειονότητα και την Αθήνα


Του Νίκου Μελέτη

Κρίσιμα διλήμματα για την ίδια την Ελληνική Εθνική Μειονότητας της Αλβανίας αλλά και για την Αθήνα ,θέτει η σημερινή εκλογική μάχη στην γειτονική χώρα, καθώς πλέον είναι κραυγαλέα η ανάγκη διαμόρφωσης συνολικής πολίτικης έναντι των Τιράνων αλλά και για την τύχη της μειονότητας.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση της μειονότητας, η αποξένωση της νέας γενιάς Βορειοηπειρωτών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, ο περιορισμός της πολιτικής επιρροής της μειονότητας, προσωπικές στρατηγικές και τυχοδιωκτισμοί και ο «αδελφοκτόνος» πόλεμος με επίκεντρο την Χειμάρρα, υπονομεύουν το μέλλον της μειονότητας και εγκλωβίζουν σε αδιέξοδα την ελληνική πολιτική έναντι της Αλβανίας.

Οι εκλογές ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα της μειονότητας σε ότι αφορά την πολιτική εκπροσώπηση της, καθώς ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλε υποχρεώθηκε να ενταχθεί ως συνεργαζόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα και να είναι υποψήφιος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του ΔΚ στον Αυλώνα, και να είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της μειονότητας που δεν θα συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές.

Το ΔΚ όμως προκειμένου να κρατήσει την δικές του ισορροπίες φρόντισε να τοποθετήσει στην 5η θέση του ψηφοδελτίου του τον Τσάμη πρώην βουλευτή Ντασαμίρ Ταχίρι, εκθέτοντας έτσι τον κ. Ντούλε ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αντίπαλου κόμματος Σοσιαλιστικού, όταν ο Ε. Ράμα αποφάσισε να συνεργασθεί με το κόμμα των Τσάμηδων…

Καθώς η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ και ο ίδιος ο Β. Ντούλε έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα και της δίκης τους διαχείρισης του μειονοτικού, επιχειρήθηκε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό της μειονότητας στο οποίο δυστυχώς πήρε μέρος και η Αθήνα.

Η αντιπαράθεση δεν υπήρξε μόνο με το έτερο μικρότερο μειονοτικό κόμμα MEGA αλλά κυρίως με τον Δήμαρχο Χειμάρρας Γκιόργκι Γκόρο μειονοτικό που εκλέχθηκε όμως με την σημαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος παίρνοντας μετά από πολλά χρόνια τα ηνία του Δήμου από το ηγετικό στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλη Μπολάνο.

Η προσπάθεια του νέου δημάρχου να διερευνήσει υποθέσεις που αφορούσαν περίεργες μεταβιβάσεις περιουσιών αλλά και αδεείς οικοδόμησης ,οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ του Κ. Γκόρου και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατηγορεί τον κ. Γκόρο ότι ηγείται της προσπάθειας αφελληνισμού του Δήμου Χειμάρρας, ότι επιχειρεί να ακυρώσει τίτλους ιδιοκτησίας που αναγνωρίσθηκαν σε μειονοτικούς από τον Δήμο και ότι στοχοποιεί τον Β.Μπολάνο για να αλώσει και πολιτικά την μειονότητα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο κ. Γκόρος από την πλευρά του καταγγέλλει μια σειρά σκανδάλων , με την παραχώρηση επί Δημαρχίας Μπολάνου πλαστών τίτλων για περιουσίες , σε μειονοτικούς οι οποίοι είχαν σχέση με τον πρώην Δήμαρχο , οι οποίες κατόπιν πουληθήκαν σε Αλβανούς και τώρα οι νόμιμοι ιδιόκτητες (μειονοτικοί και αυτοί) επιχειρούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στα δικαστήρια. Καταγγελίες αναφέρονται σε εκτάσεις σχεδόν 200 στρεμμάτων στις Δρυμαδές που τελικά κατέληξαν σε Αλβανούς και ένας εξ αυτών είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου το οποίο νοικιάζει το ελληνικό κράτος για πρεσβευτική κατοικία στα Τίρανα. Επίσης υπάρχουν αναφορές για περίεργες συμπτώσεις όπως αυτή του δικηγόρου που είχε προσλάβει ο προηγούμενος δήμαρχος Χειμάρρας για τα θέματα των περιουσιών, που ήταν σύζυγος της δικαστού του Πρωτοδικείου Αυλώνα, στο οποίο όλες οι δίκες των μειονοτικών για την επαναδιεκδίκηση περιουσιών είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατηγορεί τον κ. Γκόρο επίσης ότι αυτός εμπνεύσθηκε το σχέδιο για την κατεδάφιση των κτισμάτων που ανήκαν σε μειονοτικούς με σκοπό την «ανάπλαση της πόλης» θέμα για το οποίο υπήρξε και ένταση μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, καθώς η ΟΜΟΝΟΙΑ θεωρεί ότι πρόκειται για συγκεκριμένη μεθόδευση εκδίωξης των μειονοτικών από την Χειμάρρα.

Όλα αυτά είναι γνωστά από καιρό στην Αθήνα. Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς μάλιστα είχε την δυσάρεστη εμπειρία πέρυσι στην επίσκεψη του στα Τίρανα να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με όλους τους μειονοτικούς (της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του ΚΕΑΔ, του MEGA και του Δημάρχου Χειμάρρας)οπού λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια…

Από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η ΟΜΟΝΟΙΑ η Αθήνα με κάθε τρόπο επιχειρεί να κάνει το «καθήκον» της ενισχύοντας τον θεσμό της πολιτικής έκφρασης της μειονότητας. Και η υλική βοήθεια ήταν εξαιρετικά μεγάλη αν και πολλές φορές… ανορθόδοξη, και δεν κατέληγε πάντοτε στον σκοπό για τον οποίο δινόταν.

Οι υποθέσεις με την χορήγηση σε στελέχη της μειονότητας μεγάλου αριθμού θεωρήσεων για είσοδο στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι έτσι διευρύνονταν η επιρροή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, άφησαν τραυματικές εμπειρίες, καθώς τελικά οδηγούσαν σε πλουτισμό ορισμένων στελεχών της μειονότητας. Όπως και όλα τα χρόνια αργότερα η διαχείριση σημαντικών πόρων είχε ανατεθεί σχεδόν χωρίς έλεγχο στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Το ίδιο θλιβερή ήταν και η χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών που αποτέλεσαν έτσι το «διαβατήριο» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από εκατοντάδες Αλβανούς.

Τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και αφού έγινε γνωστή η ένταξη του κ. Ντούλε στο ψηφοδέλτιο του ΔΚ, ξεκίνησε μια πρωτοφανής επίθεση στον Δήμαρχο Χειμάρρας με αίτημα ουσιαστικά την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Αθήνα που στηρίζει βεβαίως την ΟΜΟΝΟΙΑ δεν πρέπει να εγκλωβισθεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές που θυμίζουν περισσότερο κυνήγι μαγισσών και παιγνίδια αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα προβλήματα.

Η αφαίρεση ιθαγένειας, που έχει εγκαταλειφθεί πια ως πρακτική ακόμη και για εκείνους που λειτουργούν ως πράκτορες του τουρκικού προξενείου στην Θράκη , δεν μπορεί να επανέλθει για έναν μειονοτικό ο οποίος ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και βρίσκεται σε μια σοβαρή διαμάχη με την ΟΜΟΝΟΙΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κ. Γκόρου είναι μέλη της μειονότητας.

Είναι πλέον η στιγμή, την επομένη των εκλογών ,που θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. Ντούλε θα επανεκλεγεί έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, που οφείλει η Αθήνα να δει καθαρά τα προβλήματα της μειονότητας και στο πλαίσιο ενός γενικού επανασχεδιασμού των σχέσεων με την Αλβανία. Που θα λαμβάνει υπόψη το νέο σκηνικό στα Βαλκάνια, αλλά και έναν σημαντικό παράγοντα στις διμερείς σχέσεις που είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα που συγχρόνως όμως έχουν ισχυρό πολιτικό λόγο ως ψηφοφόροι στην Αλβανία.

Και με κάθε σεβασμό στην ιστορική πορεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η Αθήνα πρέπει να υπολογίσει, ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα έχει ως κορμό φυσικά την ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά ούτε περιορίζεται, ούτε ταυτίζεται με την σημερινή συρρικνωμένη δύναμη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]