Κυβερνητικό βέρτιγκο
Όσο τα μηνύματα από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων είναι αρνητικά για την Ελλάδα, τόσο μεγαλώνει η παραζάλη στην κυβέρνηση. Όλοι πλέον στο Μαξίμου έχουν κατανοήσει πως η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι ένα ραντεβού στα τυφλά, καθώς από την μία οι θεσμοί δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, ενώ από την άλλη η στρατηγική της πολιτικής διαπραγμάτευσης μάλλον μοιάζει με άδικο κόπο.
Την ώρα που στην Αθήνα δειλά-δειλά βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να ανασύρουν από το σεντούκι την ρήξη, από το Βερολίνο ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΔΝΤ κάνοντας λόγο ότι όλες οι προβλέψεις τους δεν δικαιώθηκαν. Κάτι που οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι τελικά στις 15 Ιουνίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα επαναφέρει την ίδια πάνω-κάτω πρόταση, την οποία η Ελλάδα απέρριψε στις 22 Μαΐου.
Κατέρρευσε το αφήγημα
Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να τηλεφωνεί στους ξένους ηγέτες ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ανατρέψει το κλίμα και να θέσει το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Όμως και σε αυτό το αφήγημα τα νέα από την καγκελαρία δεν είναι καλά. Έτσι αξιωματούχος του Βερολίνου ξεκαθάρισε πως η Μέρκελ δεν μπορεί να υπερκεράσει τον Σόιμπλε. Φυσικάμ ο αξιωματούχος δεν είπε κουβέντα για το εάν το θέλει. Το τσουνάμι επενδύσεων, οι γραβάτες, η διευθέτηση του χρέους και το QE φαντάζουν τώρα πολύ μακριά, ενώ κάτω από το χαλί έχουν μπει οι απειλές περί μη εφαρμογής των μέτρων.
Στο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά στη συνάντηση Γιούνκερ – Σόιμπλε ελπίζοντας ότι ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ε.Ε. θα καταφέρει να «μαλακώσει» τον Γερμανό «τσάρο». Βέβαια το Μαξίμου έχει ανεβάσει επικοινωνιακά τις επικοινωνίες Τσίπρα – Μακρόν, Τσίπρα – Τουσκ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και Τσίπρα – Μέρκελ, αλλά είναι αμφίβολο εάν όλες αυτές οι κινήσεις θα αποδώσουν επί του πρακτέου.
Η ελληνική πλευρά ποντάρει στο δίδυμο «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» με «δορυφόρους» την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ξεχνά πάντως ότι ήταν ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Ντε Γκίνοτς, ήταν αυτός που στο Eurogroup του Μαΐου έριξε την ιδέα να μπει το ΔΝΤ ως παρατηρητής στο πρόγραμμα μη βάζοντας το χέρι στο τσέπη.
Τι ζητά η κυβέρνηση; Λύση με ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος και να ανοίξουν έτσι οι πόρτες για τον «παράδεισο» του QE.
Την προϋπόθεση αυτή βάζει και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απαιτείται να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος κάτι που σύμφωνα με αναλυτές απαιτεί προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Αυτό δηλαδή που ζητεί το ΔΝΤ αλλά αρνείται σταθερά και επίμονα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν πρόκειται η χώρα να βρεθεί σε ασφυξία όπως το 2015 διότι έχει προνοήσει να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να καλύψει τις ανάγκες της. Χαρακτήριζαν ωστόσο «διαστροφή» τα περί μη αποδοχής των 7 δισ.
Η περιρρέουσα κατάσταση προκαλεί αρρυθμίες και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που φορτώθηκε ψηφίζοντας μέτρα σχεδόν 5 δισ. ευρώ, χωρίς τελικά να βάλει ούτε ένα αντίβαρο από τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις στο καλάθι των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Πηγή "Η Άποψη"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...