Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

NYT: «Το παρασκήνιο της απόφασης επιθετικής πυγμής που έλαβε ο Donald Trump»


Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε τα ξημερώματα ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιτεθούν με πυραύλους στη Συρία αντιδρώντας στην επίθεση με χημικά όπλα που έκανε την Τρίτη η κυβέρνηση της, με συνέπεια το θάνατο περισσοτέρων από 80 αμάχων, σημειώνει η εφημερίδα "The New York Times".

Απειλή για τις ΗΠΑ

«Απόψε το βράδυ διέταξα έναν στοχευμένο βομβαρδισμό κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, από την οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα. Είναι προς το άμεσο εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση και τη χρήση των θανατηφόρων χημικών όπλων», τόνισε ο Trump στο τηλεοπτικό διάγγελμά του από το τουριστικό του θέρετρο (Mar-a-Lago) στη Φλόριντα. Τον Αμερικανό πρόεδρο πλαισίωναν στενοί σύμβουλοί του όπως ο Steve Bannon κι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Reince Priebus, η κόρη του, Ivanka Trump και άλλοι. Ο ίδιος τόνισε ότι η απόφασή του να αναλάβει δράση υπαγορεύτηκε μερικώς από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει αποτελεσματικά, στο εμφύλιο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία. «Οι προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Assad απέτυχαν, και απέτυχαν δραματικά», είπε ο Trump αναφερόμενος στον Bashar al-Assad. «Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση βαθαίνει και η περιοχή εξακολουθεί ν΄ αποσταθεροποιείται απειλώντας τις ΗΠΑ, αλλά και τους συμμάχους τους», τόνισε.

59 πύραυλοι κατά της βάσης Σαϊράτ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι 59 πύραυλοι Tomahawk τύπου κρουζ, εξαπολύθηκαν κατά της αεροπορικής βάσης Αλ Σαϊράτ στη Συρία. Οι πύραυλοι έπληξαν μαχητικά αεροσκάφη, αποθήκες καυσίμων και οπλισμού, καθώς επίσης και θέσεις ραντάρ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν στην αναφερόμενη βάση είχαν αποθηκευτεί χημικά όπλα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ενημερώθηκαν προηγουμένως για την πυραυλική επίθεση με δεδομένη τη γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή συγκρούσεων που έχει καθιερωθεί», δήλωσε ο Jeff Davis, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου. «Οι σχεδιαστές της επιχείρησης πυραυλικής επίθεσης έλαβαν μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο απωλειών ρωσικού και συριακού προσωπικού που βρίσκεται στη βάση», τόνισε ο ίδιος.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν υπήρχαν ρωσικά αεροσκάφη στη βάση. «Αξιολογούμε τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι τα πυραυλικά πλήγματα επέφεραν σοβαρές ή ολοκληρωτικές καταστροφές σε μαχητικά αεροσκάφη, υποδομές υποστήριξης κι εξοπλισμού στη βάση Σαϊράτ, ώστε να μειωθεί η επιθετική ικανότητα της συριακής κυβέρνησης στη χρήση χημικών όπλων. Η πυραυλική επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 04:40 τοπική ώρα, με τους πυραύλους να εκτοξεύονται για τρία ή τέσσερα λεπτά, ενώ η εκτόξευσή τους έγινε από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά USS Porter και USS Ross που πλέουν στα ανατολικά της Μεσογείου.

Μήνυμα πρόληψης και αποτροπής

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης περιέγραψαν την πυραυλική επίθεση ως ένα πρακτικό μήνυμα του προέδρου Trump προς τον κόσμο, αναφορικά με την εξάντληση της υπομονής του για τη χρήση απαγορευμένων όπλων από τον Assad στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Παράλληλα, οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν το μήνυμα πρόληψης και αποτροπής για την πιθανή χρήση χημικών όπλων προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα ανάληψης δράσης που επιδεικνύει ο αμερικανός πρόεδρος. «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες όταν κληθεί να το πράξει», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στη Φλόριντα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Trump έλαβε την απόφαση για την επίθεση μετά τις δραματικές συνέπειες της επίθεσης με χημικά όπλα, ώστε οι ΗΠΑ «να μην παραμένουν πλέον απαθείς» έναντι των εξελίξεων στη Συρία. «Όσο καθυστερούμε ν' αντιδράσουμε στη χρήση τέτοιων όπλων, τόσο αρχίζουμε να νομιμοποιούμε τη χρήση τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός ΥΠΕΞ, κάνοντας υπαινιγμό για την απόφαση του πρώην προέδρου Barack Obama να μην προχωρήσει σε βομβαρδισμούς το 2013.

Δεν ενημερώθηκε ο Putin

Σύμφωνα με την άποψη του αμερικανού ΥΠΕΞ, αξιωματούχοι των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ «είχαν πειστεί σε μεγάλο βαθμό» ότι η κυβέρνηση της Συρίας, βρισκόταν πίσω από την επίθεση με τα χημικά όπλα, αλλά και για το γεγονός ότι τα όπλα αυτά βρίσκονταν στη βάση που έγινε στόχος του αμερικανικού πυραυλικού πλήγματος. Ο Tillerson πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin για την επερχόμενη πυραυλική επίθεση, ενώ ο πρόεδρος Trump δεν μίλησε μαζί του και μετά την επίθεση.

Η «συνάντηση της απόφασης»

Η απόφαση για το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα κατά της Συρίας ελήφθη γρήγορα και σε τέτοιο βαθμό που όσοι παρακολουθούν τις ενέργειες του νέου προέδρου των ΗΠΑ αισθάνθηκαν έκπληξη. Μετά την ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση με τα χημικά όπλα, τόσο αυτές, όσο και οι αντίστοιχες υπηρεσίες συμμάχων των ΗΠΑ εργάστηκαν με ταχύτητα προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή των χημικών όπλων, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου οι στρατιωτικοί ενημέρωσαν τον Trump για τη διαθεσιμότητα τριών αμυντικών επιλογών. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος τους «βομβάρδισε» με ερωτήσεις, ενώ τους κατηύθυνε στην υιοθέτηση δύο από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές.

Χθες, μετά το ταξίδι του στη Φλόριντα για το δείπνο με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση με τους συμβούλους του αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν όσοι βρίσκονται μαζί του στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, αλλά και άλλοι μέσω ασφαλών τηλεδιασκέψεων από την Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή περιγράφεται από τους αμερικανούς αξιωματούχους ως «συνάντηση της απόφασης», ενώ είχε «σημαντική χρονική διάρκεια». Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αυτής, ο πρόεδρος Trump έδωσε την έγκριση του, για την υλοποίηση του πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος, πριν από το δείπνο του με τον πρόεδρο Xi.

«Χειρουργικά» πυραυλικά πλήγματα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Trump H.R. McMaster τόνισε ότι: «ήταν σημαντικό για τις συζητήσεις που είχε ο πρόεδρος», να αξιολογηθεί το ρίσκο ανάληψης δράσης «έναντι μιας ενδεχόμενης επανάληψης αποτρόπαιων επιθέσεων με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών».

Από την πλευρά του, στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επιλογή που έκανε ο πρόεδρος Trump για την πυραυλική επίθεση, ήταν μεταξύ των τελευταίων διαθέσιμων επιλογών ανάληψης στρατιωτικής επιθετικής δράσης που του είχε παρουσιάσει ο υπουργός Άμυνας, James Mattis. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η πυραυλική επιδρομή επιλέχθηκε προκειμένου να στείλει ένα ουσιαστικό μήνυμα στον πρόεδρο Assad αναφορικά με την πραγματική πλέον πρόθεση στην ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Συρίας συνεχίσει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Ήταν η πρώτη φορά, που ο Λευκός Οίκος διέταξε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Assad.

Στο επίπεδο της επιχειρησιακής αξιολόγησης του πυραυλικού πλήγματος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ McMaster δήλωσε ότι δε θα εξαλείψει την ικανότητα διεξαγωγής επιθέσεων με χημικά όπλα από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα την υποβαθμίσουν. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η στοχοποίηση του αμερικανικού πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί άμεσο πλήγμα κατά της εγκατάστασης της αεροπορικής βάσης, όπου εκτιμάται ότι είχαν αποθηκευτεί ποσότητες αερίου Σαρίν. Σύμφωνα με την άποψη του McMaster, ο σχεδιασμός της επιχείρησης έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε ν' αποφευχθούν ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες μεταξύ πολιτών άλλων χωρών και κυρίως Ρώσων, που ενδεχόμενα να βρίσκονταν στη βάση την ώρα που εκδηλώνονταν η πυραυλική επίθεση.

Η πιο σημαντική εντολή

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πιο σημαντική εντολή ανάληψης στρατιωτικής δράσης που έδωσε ο Trump, καθώς οι αποφάσεις για την υλοποίηση προηγούμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ, είχαν ληφθεί κατόπιν εξουσιοδότησης από τους αρμόδιους επιτελείς των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η πυραυλική επίθεση είχε ως σκοπό την αποστολή ενός αμυντικά πρακτικού μηνύματος αποφασιστικότητας προς τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αλλά και άλλες χώρες του διεθνούς συστήματος, για την αποφασιστικότητα του νέου αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να αντιδρά άμεσα στις προκλήσεις.

Την υποστήριξη του στο πυραυλικό πλήγμα κατά της Συρίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, αλλά και η Σαουδική Αραβία.

Ο Tillerson στη Ρωσία

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Tillerson αναμένεται να επισκεφτεί τη Μόσχα την Τρίτη. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι η πυραυλική επίθεση τοποθετεί τον αμερικανό ΥΠΕΞ σε μια θέση ισχύος έναντι των Ρώσων, προκειμένου να τους πείσει να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η κυβέρνηση Assad να μην πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά και να βοηθήσει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Δραματική μεταστροφή του Trump

Πρόκειται για μία δραματική μεταστροφή της στάσης του αμερικανού προέδρου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα τηρούσε απαθή στάση για το ενδεχόμενο ανάληψης ενός πιο ουσιαστικού ρόλου από τις ΗΠΑ στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Πριν ακόμη αναδειχτεί σε προεδρικό υποψήφιο, ο Trump είχε συνταχθεί με την απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής πλήγματος κατά της Συρίας, αυτού που πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα ο ίδιος. Η στάση του Trump φαίνεται να άλλαξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης και καθώς ο ίδιος αντιδρούσε στις ειδήσεις, αλλά και στις φωτογραφίες από την επίθεση με τα χημικά που έγινε στη Συρία.

Σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 24 ωρών, η αντιμετώπιση της κατάστασης μεταβιβάστηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου οι επιτελείς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων άρχισαν επιχειρησιακά να διαμορφώνουν τις επιλογές που είχε στη διάθεσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος, με την τελική επιλογή του πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος από τις μονάδες του αμερικανικού στόλου που έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή The New York Times (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]