Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα, Αγγλία, ΗΠΑ, Ε.Ε.


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η εντυπωσιακής θερμότητας και (δίωρης) διάρκειας συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον πιστοποιεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, ευτυχώς, ξεφεύγει από την εκδικητική φρενίτιδα εναντίον της Βρετανίας την οποία πολλοί άφρονες καλλιεργούν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε.

Η υπερφίαλη ανοησία πολλών στην ηγεσία της σημερινής Ευρώπης έχει φτάσει στο σημείο να δείχνει έναν δρόμο περίπου σύγκρουσης της Ε.Ε. τόσο με το Λονδίνο, όσο ακόμα και με τις ΗΠΑ.

Οπως οδηγούνται τα πράγματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έρθουν σύντομα κρίσιμες στιγμές στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία: στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο λοιδόρησαν και στοχοποίησαν συστηματικά τόσο το ενδεχόμενο να ψηφιστεί το Brexit όσο και το να εκλεγεί ο Τραμπ. Στη συνέχεια, όταν και τα δύο αυτά έγιναν από ενδεχόμενα πραγματικότητες, οι ίδιοι άνθρωποι, αντί να κάνουν ένα βήμα πίσω αντιλαμβανόμενοι τα λάθη τους, έγιναν ακόμα πιο επιθετικοί.

Ένα πολύ κρίσιμο τεστ γι αυτές τις σχέσεις θα αποτελέσει και η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία αναμένεται να συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος θέτοντας ως κεντρικό ζήτημα την αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της Συμμαχίας. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, εκπληρώνει σταθερά αυτή την υποχρέωσή της, σε αντίθεση με πλήθος άλλες, ισχυρότατες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες.

Τόσο στη διαδικασία του Brexit όσο και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να προσδεθεί σε αυτά που θέλουν οι Γερμανοί.
Οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο είναι καθοριστικής σημασίας και, όπως είπαν και οι δύο υπουργοί, έχουν πολύ μεγάλο ιστορικό βάθος.

Αυτό όχι απλώς δεν πρέπει να θυσιαστεί στα συμφέροντα των Βρυξελλών και του Βερολίνου, αλλά, αντιθέτως, έχει έρθει η ώρα να αναδειχθεί εκ νέου σε αυτό που θα έπρεπε πάντοτε να είναι, δηλαδή σε δυναμικό ακρογωνιαίο παράγοντα της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Τώρα είναι η στιγμή.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]