Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναξιόπιστη και επικίνδυνη σύμμαχος η Τουρκία


Δεν θα μάθουμε στο άμεσο μέλλον τι είπαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη. Κανένας από τους δύο δεν αγαπά τα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει ωστόσο ένα πράγμα που ελπίζω ο Τίλερσον να κατανοεί: ότι ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία στο λιγότερο αξιόπιστο και πιο επικίνδυνο μέλος του ΝΑΤΟ.

Κάθε μέρα προκύπτουν νέες ειδήσεις που αναδεικνύουν την απειλή που αποτελεί η Τουρκία για την ακεραιότητα της Συμμαχίας. Ο πρόεδρός της επιδιώκει να συγκεντρώσει στα χέρια του εξουσίες δικτάτορα με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και, χωρίς αίσθηση της ειρωνείας του πράγματος, στιγματίζει ως ναζί τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς, που τολμούν να σταθούν εμπόδιο στις φιλοδοξίες του.

Για να υποδαυλίσει τα εθνικολαϊκιστικά πάθη και να ενισχύσει την προσωπική του ισχύ, έχει επίσης κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι υποστήριξε το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί έκτοτε στην Τουρκία είναι και Αμερικανοί πολίτες, που κατηγορούνται ψευδώς ότι εργάζονται για τη CIA.

Με συμμάχους σαν κι αυτούς, ποιος χρειάζεται εχθρούς; Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, στο οποίο συμμετείχαν κάποιοι αξιωματικοί της τουρκικής αεροπορίας, η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, την οποία χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για την εκστρατεία κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, τέθηκε εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες. Τώρα, η Τουρκία κινδυνεύει να αποτελέσει νέα βάση για τις επιχειρήσεις του ISIS.

Ενα άρθρο της επιθεώρησης Sentinel, που εκδίδει το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (CTC) της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, δίνει μια αίσθηση του πόσο επικίνδυνη είναι πλέον η κατάσταση ασφαλείας στην Τουρκία. Ο συντάκτης του άρθρου, ο Αχμέτ Γιαϊλά, είναι πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Υπήρξε μάρτυρας των αντιφατικών πολιτικών της κυβέρνησης Ερντογάν, που επέτρεψαν σε 25.000 ξένους μαχητές να ενταχθούν στις δυνάμεις του ISIS. Οπως μου είπε ο Γιαϊλά, «αν ο Ερντογάν δεν είχε αφήσει αυτούς του ξένους μαχητές να περάσουν μέσω της Τουρκίας στη Συρία, δεν θα υπήρχε σήμερα το ISIS όπως το γνωρίζουμε». Εκτιμά δε ότι η πίεση που δέχεται το ISIS στη Συρία και το Ιράκ θα οδηγήσει τους μαχητές του να επιστρέψουν στην Τουρκία, όπου οικοδομούν τις υποδομές της οργάνωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μέχρι πέρυσι, «η Αγκυρα ήταν διατεθειμένη να ανεχθεί κάποιο βαθμό δραστηριότητας του ISIS στα σύνορά της με τη Συρία», λέει ο Γιαϊλά, «γιατί το έβλεπε περισσότερο ως εχθρό του καθεστώτος Ασαντ και των Κούρδων μαχητών που συνδέονται με το PKK παρά ως άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Λόγω των εκκαθαρίσεων που είχε εξαπολύσει ο Ερντογάν ακόμα και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, «η αστυνομία της Τουρκίας έχασε περισσότερους από 20.000 αξιωματικούς... μεταξύ των οποίων πολλοί με χρόνια εμπειρίας πεδίου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», γράφει στο άρθρο του ο Γιαϊλά. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί από τους αστυνομικούς που θα βρεθούν απέναντί στους σκληραγωγημένους μαχητές του ISIS είναι νεοσύλλεκτοι.

Το περασμένο καλοκαίρι, τουρκικά στρατεύματα και τοπικοί τους σύμμαχοι εισήλθαν στη βόρεια Συρία για να ωθήσουν το ISIS –και τα κουρδικά στρατεύματα που μάχονται εναντίον του με αμερικανική υποστήριξη– μακριά από τα σύνορα. Σήμερα οι Τούρκοι έχουν κηρύξει την εκστρατεία αυτή τετελεσμένη, με την αποστολή να έχει εκτελεστεί. Αλλά το ISIS επιζητεί εκδίκηση.

Στα τέλη του 2016, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι απηύθυνε κάλεσμα στους οπαδούς του να οργανώσουν επιθέσεις κατά της Τουρκίας, «να καταστρέψουν την ασφάλειά της και να σπείρουν τον τρόμο στο εσωτερικό της. Βάλτε τη στη λίστα των πεδίων μάχης. Η Τουρκία εισήλθε στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους με την κάλυψη και την προστασία των μαχητικών αεροσκαφών των Σταυροφόρων». Πολλά από αυτά τα αεροσκάφη είχαν ως βάση το Ιντσιρλίκ.

Με δεδομένα τα περίπλοκα παιχνίδια που έχει παίξει ο Ερντογάν με τους τρομοκράτες στο παρελθόν και την κυνική χρήση του φόβου για να προωθήσει τις αυταρχικές του φιλοδοξίες, το πιο αξιόπιστο χαρακτηριστικό του είναι η αναξιοπιστία του.

* Ο κ. Ντίκι είναι αρχισυντάκτης διεθνών ειδήσεων του The Daily Beast.
Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]