Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φονική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης


Αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 9 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Μια πηγή από τις ρωσικές αρχές δήλωσε στο Reuters πως σημειώθηκε μια έκρηξη σε συρμό του μετρό που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούσαν (λανθασμένα) για δυο εκρήξεις.
Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται ρωσικά ΜΜΕ οι εκρήξεις σημειώθηκαν στους σταθμούς του Sennaya Ploschad και Tekhnologichesky Institut στο κέντρο της ρωσικής πόλης

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν 9 νεκροί, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 50. Οι σταθμοί του μετρό της πόλης έχουν κλείσει, με βάση την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Fontana.

Η έκρηξη φέρεται να οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος ήταν γεμάτος με σφαιρίδια και ήταν τοποθετημένος σε χαρτοφύλακα σε ένα βαγόνι συρμού του μετρό. Εν τω μεταξύ, η εθνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε πως οι ρωσικές αρχές ασφαλείας εντόπισαν εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό "Ploshchad Vosstaniya", ο οποίος εξουδετερώθηκε.

Σύμφωνα με το Interfax κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης. Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.

Φωτογραφία που δημοσίευσε το Life News δείχνει ένα συρμό του μετρό να έχει παραμορφωθεί από την έκρηξη και έναν αριθμό επιβατών να είναι βαριά τραυματίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως τα αίτια του περιστατικού δεν είναι ακόμα γνωστά και ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της τρομοκρατίας.

Η έκρηξη (ή οι δυο εκρήξεις) έγιναν στους σταθμούς «Sennaya Square» και «Technology Institute», οι οποίοι ανήκουν στη δεύτερη γραμμή του μετρό στο κέντρο της πόλης. Αμφότεροι είναι κέντρα μετεπιβίβασης σε άλλες γραμμές.

Οπως προαναφέρθηκε τα αίτια των εκρήξεων δεν είναι γνωστά. Πάντως αν αποδειχτεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση δεν θα είναι η πρώτη σε μέσα μεταφοράς στη Ρωσία. Στις 29 Μαρτίου του 2010 δυο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε δυο σταθμούς στο κέντρο της Μόσχας αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς. Η τότε επίθεση είχε συνδεθεί με Τσετσένους αυτονομιστές.

Φωτογραφία του δράστη της επίθεσης

Το τηλεοπτικό δίκτυο REN-TV στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσίευσε φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της έκρηξης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που προκάλεσε τον θάνατο 10 ατόμων.

Νωρίτερα πηγή του πρακτορείου Interfax είχε δηλώσει ότι οι κάμερες ασφαλείας ενδεχομένως να είχαν καταγράψει τον δράστη της έκρηξης.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT μεταδίδει ότι ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και παιδιά. Σαράντα ένα ασθενοφόρα έχουν φτάσει στο σημείο της έκρηξης ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνήτης της πόλης.

Σε κατάσταση συναγερμού η Ρωσία

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές" και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

Συστάσεις των ΗΠΑ στους αμερικανούς της Αγίας Πετρούπολης

Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην πόλη να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στους σταθμούς του μετρό Σέναγια και Τεχνολογικό Ινστιτούτο.

Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλειά τους, τόνισε το προξενείο.



Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη

Συγκλονισμένη από την πολύνεκρη εκρήξη που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της Κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]