Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Σκοπίων - Τιράνων


Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Σκοπίων και Τιράνων με αφορμή τη συμμετοχή των αλβανικών κομμάτων, με δική τους ατζέντα, στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στην ΠΓΔΜ, απειλώντας να βυθίσει σε "θερμοκρασίες Σιβηρίας" τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σ' ένα νέο γύρο ρητορικής και διπλωματικής αντιπαράθεσης, το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ κάλεσε σήμερα τον πρέσβη της Αλβανίας στα Σκόπια και τού επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για "τις συχνές προσβλητικές δηλώσεις" και τα σχόλια Αλβανών αξιωματούχων για την ΠΓΔΜ και τους πολίτες της.

Αφορμή υπήρξαν τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama σε ελβετική εφημερίδα, στις οποίες υποστήριζε ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ εγκυμονεί κίνδυνους για την ευρύτερη περιοχή λόγω της άρνησης του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και των αλβανικών κομμάτων, όσο και του ΥΠΕΞ Ditmir Bushati σε ιστοσελίδες, με τις οποίες ζήτησε την ενσωμάτωση της κοινής διακήρυξης των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ στο Σύνταγμα της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στα Σκόπια, στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι δηλώσεις περί διεθνοτικότητας και αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ συνιστούν ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι παρόμοια μηνύματα αποτελούν σοβαρή προβοκάτσια εις βάρος των σχέσεων καλής γειτονίας, δημιουργούν μακροπρόθεσμη ζημιά στις σχέσεις στην περιοχή και δίνουν ώθηση στην ακραία ρητορική.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, από τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα Σκόπια Donald Tusk με τον πρόεδρο της χώρας Gjorge Ivanov δεν προέκυψαν νέα δεδομένα, που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν άμεσες εξελίξεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]