Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Ερντογάν στη γωνία


Την ταυτόχρονη καχυποψία των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τις προθέσεις Ερντογάν στη Συρία αποτυπώνουν οι εξελίξεις στο πεδίο των συγκρούσεων. Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αραβοκουρδική συμμαχία, ο κύριος όγκος της οποίας αποτελείται από μαχητές της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που είναι ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης PYD, αδελφής-ομογάλακτης του ΡΚΚ, αποφάσισε να παραχωρήσει μέρος των περιοχών που ελέγχει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση με την Τουρκία και τις υποστηριζόμενες από αυτήν δυνάμεις!

Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία και αποσύρουν τους συμμάχους τους, με τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ να παίρνουν τη σκυτάλη: Αν ο Ερντογάν αγνοεί τις παραινέσεις των ΗΠΑ δεν μπορεί να πράξει το ίδιο απέναντι στον κύριο υποστηρικτή και προστάτη του καθεστώτος Ασαντ, τη Ρωσία. Τα παραπάνω είναι μια σκληρή προειδοποίηση προς τον Ερντογάν ότι πρέπει να σταματήσει να τρέφει αυταπάτες ως προς το περιθώριο ελιγμών του ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για να περιορίσει ή να επιβραδύνει την ντε φάκτο χειραφέτηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία κατά το πρότυπο του Βορείου Ιράκ.

Η απειλή μεγαλύτερης κλίμακας παρέμβασης της Τουρκίας στη Συρία οδήγησε στην πρώτη ανοικτή κίνηση συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης Ασαντ και του φιλοαμερικανικού αραβοκουρδικού μετώπου, μια εξέλιξη με βαρύνουσα σημασία: Τώρα πλέον δύο απειλές ενώνουν το καθεστώς της Δαμασκού με τις υποστηριζόμενες από την Ουάσιγκτον αραβοκουρδικές δυνάμεις, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και οποιαδήποτε μορφή άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης της Αγκύρας και των φιλικών προς αυτή οργανώσεων. Ολα τα παραπάνω αθροιστικά όχι μόνο διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείζονος ρόλου για την Τουρκία στην πολιορκία της Ράκα, το κύριο βάρος της οποίας θα επωμισθούν οι Κούρδοι της YPG, αλλά καθιστούν σαφές ότι το προγεφύρωμα γύρω από τον Ευφράτη που ελέγχει η Αγκυρα από τα τέλη Αυγούστου έχει ημερομηνία λήξης.

Γιώργος Καπόπουλος
"Έθνος"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]