Η τουρκική προκλητικότητα, η αναγκαία απάντηση της Αθήνας και το προηγούμενο Κίσσιντζερ
Του Αλέξανδρου Μαλλιά
Η μετάδοση των μηνυμάτων μας προς την Ουάσιγκτον απαιτεί μεθοδικότητα, σύνεση και την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του πολιτικού μας συστήματος.
Υπάρχουν χρήσιμα προηγούμενα. Παρά τις διαφορές σε πρόσωπα, χρόνο, ισορροπία (συμφερόντων και ανταγωνισμών) και συνθήκες. Ανατρέχω στην αλληλογραφία του Υπουργού Εξωτερικών Δημητρίου Μπίτσιου, με υπόδειξη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον Υπουργό Εξωτερικών Χένρυ Κίσσιντζερ.
Υπάρχουν και άλλα κείμενα επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και μετέπειτα. Ας κωδικοποιηθούν όλες οι γραπτές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Ελλάδος οι ΗΠΑ.
Ορισμένες συμφωνίες καλόν είναι στην παρούσα συγκυρία να τις θυμίζουμε. Κυρίως όμως το σύνολο των πρόσθετων διευθετήσεων για τις ‘’Διευκολύνσεις’’ στην Σούδα. Όπως διευρύνθηκαν και δια συνοπτικών διατυπώσεων αυτοματοποιήθηκαν και ισχύουν συνεχώς από τα τέλη του 2002 ( προετοιμασία επέμβασης ΗΠΑ στο Ιράκ).
Ενδεικτικά αναφέρομαι στην γνωστή στους παλαιότερους Επιστολή του Χένρυ Κίσσιντζερ ,με ημερομηνία 10 Απριλίου 1976. Θεωρήθηκε ως “ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ελλάδος σε περίπτωση κρίσεως στο Αιγαίο”.
Η κρίσιμη επιστολή Χ. Κίσσιντζερ περιελάμβανε και τα εξής:
“Με ερωτήσατε περί της στάσεως μας, ως προς την επίλυσιν των διενέξεων εις την ανατολικήν Μεσόγειον και ειδικώτερον, εις την περιοχήν του Αιγαίου. Επ’ αυτού, θα ήθελα να επαναλάβω την πεποίθησιν μας ότι αι διενέξεις αυταί πρέπει να ρυθμίζωνται δι’ ειρηνικών διαδικασιών και ότι έκαστον μέρος πρέπει να αποφεύγη προκλητικάς ενέργειας Έχομεν ήδη διαδηλώσει την πεποίθησιν μας ότι καμμία πλευρά δεν θα έπρεπε να επιδιώξη στρατιωτικήν επίλυσιν των διενέξεων αυτών.
“Τούτο παραμένει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνεπώς, αι Ηνωμέναι Πολιτείαι θα αντετάσσοντο ενεργώς και ανεπιφυλάκτως εις την αναζήτησιν υπό εκατέρας πλευράς στρατιωτικής επιλύσεως (των διενέξεων) και θα καταβάλουν μείζονα προσπάθεια δια να παρεμποδίσουν μιαν τοιαύτην εξέλιξιν των πραγμάτων”.
Η επιχειρηματολογία μας θα πρέπει να εκτεθεί κατά τρόπο συνετό, ήρεμο αλλά καθαρό ως προς την αποφασιστικότητα μας.
Εάν η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία έναντι της Ελλάδος, η Ελληνική απάντηση θα είναι γενικευμένη και άμεση. Είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να προβούμε στην άμεση αναστολή του συνόλου των λειτουργιών και διευκολύνσεων (αδειών και εγκρίσεων πάσης μορφής και κατηγορίας) που παρέχουμε βάσει Συμφωνιών για όσο διάστημα απαιτηθεί. Οι Συμφωνίες και οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται από όλες τις πλευρές.
Οι Τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η επανάληψη, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες, των δεσμεύσεων της επιστολής Κίσσιντζερ και των μετέπειτα εγγραφών εξυπηρετούν και την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό, ίσως όχι με ενθουσιασμό, στην Ουάσιγκτον. Καίτοι, οι παρεμβατικές δυνατότητες των ΗΠΑ δεν είναι ανεξάντλητες.
Η συνεργία των πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαία. Ας λάβει την πρωτοβουλία ο κύριος Πρωθυπουργός να ζητήσει ειδικά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Δίδοντας όμως ο ίδιος το μήνυμα ότι την εννοεί. Θα λειτουργήσει θετικά σε μια ευρύτερη κατηγορία θεμάτων που άμεσα συνδέονται με την εθνική αξιοπρέπεια και κυριαρχία.
Πηγή MIgnatiou
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...