Απρίλης, ο μήνας ο σκληρός...
Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, η πρώτη φράση από την «Ερημη Χώρα» του Ελιοτ ταιριάζει τον Ερντογάν: Τον Απρίλιο του 2015 για πρώτη φορά από την πρώτη εκλογική νίκη του Νοεμβρίου του 2002 το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ με ηγέτη τον τότε πρωθυπουργό Νταβούτογλου δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει την αυτοδυναμία στη Βουλή.
Σήμερα δύο χρόνια μετά και παρά την χωρίς προηγούμενο καταστολή που ακολούθησε το αποτυχών πραξικόπημα της 15.7.2016 διάχυτη είναι η εντύπωση από τα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις εντός και εκτός Τουρκίας ότι η πορεία προς το Δημοψήφισμα και κυρίως το αποτέλεσμά του δεν είναι δεδομένο με μόνο ζητούμενο το ποσοστό του θριάμβου του Ερντογάν.
Τα δεδομένα στο παρελθόν ήταν διαφορετικά: Στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2002, του Ιουλίου του 2007, στο Δημοψήφισμα του 2010 που καθιέρωσε την εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, στην προεδρική εκλογή του Αυγούστου του 2014 και στις δύο βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2015 υπήρχε σε διαφορετικό βαθμό και ποσοστό η αίγλη του Ερντογάν ως του ηγέτη που τερμάτισε τη συγκυβέρνηση της χώρας από το Κεμαλικό Κατεστημένο και το Βαθύ Κράτος που κρατούσε για δεκαετίες στεγανά από τον έλεγχο της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας, μια ονομασία που επέτρεπε κάθε ελαστική ερμηνεία και παρερμηνεία.
Ακόμη και η απώλεια της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας από τον Νταβούτογλου στις εκλογές του Απριλίου του 2015 οφειλόταν κυρίως στην είσοδο του Κουρδικού Κόμματος σε μια Βουλή τετρακομματική παρά στην πρώτη ανοικτή σύγκρουση του Ερντογάν και του ΑΚΠ με την κοινωνία των πολιτών τον Ιούνιο του 2013, όταν ξέσπασε η εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη για τα φαραωνικά σχέδια της κυβέρνησης στο Πάρκο Γεζί.
Σήμερα οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να επικυρώσουν μια καθεστωτική αλλαγή που μετατρέπει τη χώρα σε προσωποπαγές προεδρικό καθεστώς και όχι μόνον, καθώς αν αποσπάσει τη νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου ο Ερντογάν δικαιούται δύο πενταετείς θητείες από το 1919 και μετά...
Έτσι το πραγματικό ερώτημα είναι: Εγκρίνετε τη σκληρή καταστολή που ακολούθησε το αποτυχών πραξικόπημα της 15.7.2017 και αποδέχεστε τον Ερντογάν ως Πρόεδρο με υπερεξουσίες Σουλτάνου μέχρι το 2029;
Με τα παραπάνω δεδομένα ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να δραματοποιήσει την ψηφοφορία της 16ης Απριλίου να ταυτίσει ενδεχόμενη ήττα του με απειλή για την ακεραιότητα της χώρας.
Ο Τούρκος αρθρογράφος Τζένγκις Τζαντάρ σε πρόσφατη ανάλυσή του που αναρτήθηκε στην έγκυρη Ιστοσελίδα Al Monitor δεν αποκλείει ακόμη και την αναβολή του Δημοψηφίσματος, στην περίπτωση που ο Ερντογάν και η ηγετική ομάδα του ΑΚΡ κρίνουν ότι δεν είναι κλειδωμένη η επικράτηση του «ναι».
Ο Ερντογάν και ο στενός κύκλος συνεργατών του στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη σουλτανική προεδρία έχουν πολύ πιθανόν δρομολογήσει δυναμική αυτοεκπληρούμενης προφητείας, μια δυναμική που επισπεύδει αυτό που επιχειρεί να απομακρύνει τη λαϊκή αμφισβήτηση.
Ο Ερντογάν μετά από δεκαπέντε χρόνια στην κυβερνητική εξουσία ζητά στην ουσία από τους συμπολίτες του να του δώσουν λευκή επιταγή για δώδεκα ακόμη χρόνια.
Ο πολιτικός ηγέτης που για χρόνια αποκαλούσε «φασιστικό» το Σύνταγμα του 1982 που επέβαλε η δικτατορία του στρατηγού Εβρέν επικεφαλής ενός Ισλαμοεθνικιστικού Μετώπου μακράν του να προβάλει ως εγγύηση σταθερότητας, προβάλλει ως απασφαλισμένος εκρηκτικός μηχανισμός, με απρόβλεπτες κινήσεις φυγής προς τα εμπρός εντός και εκτός συνόρων.
Ενα βέβαιο ότι η αστάθεια δεν θα τερματισθεί με ενδεχόμενη επικράτηση του «ναι» στο Δημοψήφισμα, αλλά θα συνεχισθεί σε όλη τη μεταβατική διετή περίοδο μέχρι τον Μάιο του 1919, οπότε θα γίνουν ταυτόχρονα η προεδρική και οι βουλευτικές εκλογές.
Λευκή επιταγή;
Το πραγματικό ερώτημα είναι: Εγκρίνετε τη σκληρή καταστολή που ακολούθησε το αποτυχόν πραξικόπημα της 15.7.2017 και αποδέχεστε τον Ερντογάν ως πρόεδρο με υπερεξουσίες Σουλτάνου μέχρι το 2029;
kapopoulos@pegasus.gr
Πηγή "Ημερησία"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...