Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WSJ: Εισηγήσεις στον Τσίπρα για πρόωρες εκλογές


Στο χείλος του Grexit και πάλι η Ελλάδα
Αυξάνεται το ποσοστό των Ελλήνων
που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή

Για προκλητική διάθεση από την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές κάνει λόγο η Wall Street Journal.

«Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για τέχνασμα, άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια ειλικρινής στάση.
Είτε έτσι είτε αλλιώς ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να σπρώχνει την Ελλάδα και πάλι στο χείλος του Grexit», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble.
Στην ίδια συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον ΔΝΤ ότι δεν λέει την αλήθεια στην Ευρωζώνη σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τον περασμένο μήνα, στη δεύτερη επέτειο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας».

Ωστόσο η ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης θα απαιτήσει τη νομοθέτηση μέτρων, όπως έγινε σαφές από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 20/02.
Όπως τονίζει ο Γ. Παλαιολόγος, η τακτική του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί τον βασικό λόγο για την αποτυχία του τρίτου προγράμματος.

Στην Ευρωζώνη επικρατεί η πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις καθυστερήσεις, είναι προσηλωμένος στο πρόγραμμα και υα κάνει ότι απαιτείται, από τη στιγμή που θα εξταντλήσει τα όρια.

Η μόνη ελπίδα του πρωθυπουργού για να ανακάμψει πολιτικά, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι παρατηρητές, είναι η ταχεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Αυτό θα επιτρέψει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την άρση των capital controls και την αποκατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο κάποιοι ψιθυρίζουν στο αυτί του πρωθυπουργού ένα άλλο έργο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εάν κλείσει τώρα την αξιολόγηση, τα ποσοστά τυ ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθούν περαιτέρω, κάτι που μπορεί να απειλήσει την προοπτική του ως κυβερνών κόμμα. Γι αυτό εισηγούνται στον Τσίπρα πρόωρες εκλογές.
Αν χάσει, τότε κάποιος άλλος θα βγάλει το φίδι από τις τρύπα.
Αν δεν προκύψει κάποιο κόμμα με αυτοδυναμία, τότε ενδεχομένως να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα.
Σε αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην εξουσία, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, η WSJ σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντισταθεί στην προσφιλή τακτική των προεκλογικών υποσχέσεων.
Ωστόσο οι φιλελεύθερες απόψεις τους αποτελούν μειοψηφία στο κόμμα του.

Υπό αυτό το πρίσμα επικρατεί ανησυχία ότι δεν έχει κάνει πολλά για να ξεφορτωθεί τις πελατειακές πρακτικές και να σπάσει τους δεσμούς του παρελθόντος με τη διαφθορά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απελπισία μεταξύ των πολιτών αυξάνεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό όσων υποστηρίζουν μια επιστροφή στη δραχμή, τονίζει το άρθρο της WSJ.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]