Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρία λεπτά... πριν από την Αποκάλυψη


Βρισκόμαστε μόλις "τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα", σύμφωνα με το Doomsday Clock (που απεικονίζει την Ημέρα της Κρίσης), το οποίο στέλνει το μήνυμα πως η ανθρωπότητα είναι πιο κοντά στη λήθη από ότι ήταν εδώ και δεκαετίες. Οι δείκτες του περίφημου ρολογιού κινούνται πιο κοντά ή μακριά στα μεσάνυχτα, συμβολίζοντας την απειλή για την ανθρωπότητα από έναν παγκόσμιο Αρμαγεδδώνα, πυρηνικό ή άλλης μορφής.

Την Πέμπτη το απόγευμα στις 15.00 (ώρα Αγγλίας), οι φύλακες του ρολογιού θα ανακοινώσουν μια αλλαγή. Τα τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα είναι ήδη "πολύ κοντά", λένε οι ειδικοί, αλλά θα μπορούσε να μετακινηθεί ακόμη πιο κοντά στα μεσάνυχτα. Για λόγους σύγκρισης, το ρολόι ορίστηκε στα "τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα" κατά τη διάρκεια της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου στον Ψυχρό Πόλεμο και τις πιο σκοτεινές ώρες της δεκαετίας του ’80 όταν οι ΗΠΑ και οι Σοβιετικές κυβερνήσεις διέκοψαν κάθε διάλογο.

Το ρολόι δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, αποτελούμενο από ανήσυχους Αμερικανούς επιστήμονες που συμμετείχαν στο Σχέδιο Μανχάταν, το οποίο ανέπτυξε για πρώτη φορά τα πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1947 ίδρυσαν το Doomsday Clock (ή αλλιώς το Ρολόι της Αποκάλυψης), για να παρέχουν έναν απλό τρόπο απόδειξης των κινδύνων που τίθενται για την Γη και την ανθρωπότητα από έναν πυρηνικό πόλεμο.

Υιοθέτησαν την ιδέα "λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα" καθώς αντικατοπτρίζει τόσο την "ημέρα της κρίση" όσο και την αντίστροφη μέτρηση μιας πυρηνικής επίθεσης.

Το Συμβούλιο πίσω από αυτό το ρολόι υποστηρίζει πως παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια πιθανή αλλαγή αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να είναι η αύξηση του εθνικισμού – τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα πυρηνικά όπλα και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ένα σκοτεινό παγκόσμιο τοπίο στο τομέα της ασφάλειας, αλλά και μια αυξανόμενη αδιαφορία για την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη.

"Όταν αποκαλούμε αυτούς τους κινδύνους υπαρξιακούς, αυτό ακριβώς εννοούμε" λέει η ομάδα. "Απειλούν την ίδια την ύπαρξη του πολιτισμού, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα συζήτησης των ηγετών που νοιάζονται για τους πολίτες και τις χώρες τους".

Ιδού μια ιστορική αναδρομή για τις κρισιμότερες στιγμές στο "Ρολόι της Αποκάλυψης", από το 1947 ως σήμερα:

1947: Επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Καθώς το Bulletin εξελίσσεται από ένα ενημερωτικό δελτίο σε περιοδικό, το ρολόι εμφανίζεται για πρώτη φορά στο εξώφυλλό του. Συμβολίζει τον επείγοντα χαρακτήρα των πυρηνικών κινδύνων - που οι ιδρυτές του περιοδικού και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα- προσπαθούν να μεταφέρουν στο κοινό και τους πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο".

1953: Δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Μετά από πολλές συζητήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την κατασκευή της βόμβας υδρογόνου, ένα όπλο πολύ πιο ισχυρό από οποιαδήποτε ατομική βόμβα. Τον Οκτώβριο του 1952, οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζουν την πρώτη βόμβα, εξαφανίζοντας ένα νησάκι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εννέα μήνες αργότερα, οι Σοβιετικοί δοκιμάζουν τη δική τους βόμβα".

1963: Δώδεκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Μετά από μια δεκαετία ανελέητων πυρηνικών δοκιμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών".

1968: Επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Ξεσπούν περιφερειακοί πόλεμοι. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ εντείνεται, η Ινδία και το Πακιστάν μάχονται από το 1965, το Ισραήλ και οι Άραβες γείτονές του ανανεώνουν τις εχθροπραξίες το 1967. Ακόμα χειρότερα, η Γαλλία και η Κίνα αναπτύσσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα για να διεκδικήσουν μια θέση στην παγκόσμια σκακιέρα".

1969: Δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Σχεδόν όλα τα έθνη του κόσμου ενώνονται και υπογράφουν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών".

1972: Δώδεκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση προσπαθούν να περιορίσουν τον αγώνα για την πυρηνική υπεροχή με την υπογραφή της Συνθήκης Μείωσης Στρατηγικών Όπλων (START) και τη συνθήκη Περιορισμού των Αντι-Βαλλιστικών Πυραύλων (ABM)".

1974: Εννέα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Η Νότια Ασία αποκτά τη Βόμβα, ενώ η Ινδία δοκιμάζει την πρώτη πυρηνική συσκευή της. Κάθε προηγούμενη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών μοιάζει με οφθαλμαπάτη".

1980: Επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Τριάντα πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πυρηνικής εποχής και μετά από κάποιες ελπιδοφόρα μηνύματα για τον αφοπλισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση θεωρούν ακόμα τα πυρηνικά όπλα ως αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής τους ασφάλειας".

1981: Τέσσερα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν την πυρηνική στάση των ΗΠΑ".

1984: Τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Οι σχέσεις ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης φτάνουν στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες. Ο διάλογος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων σταματά".

1990: Δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Καθώς η μία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης μετά την άλλη (Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία) απελευθερώνονται από τον σοβιετικό έλεγχο, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αρνείται να παρέμβει, σταματώντας την ιδεολογική μάχη για την Ευρώπη και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου".

1991: Δεκαεπτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα."Με τον Ψυχρό Πόλεμο να έχει λήξει επίσημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αρχίζουν να κάνουν μεγάλες περικοπές στα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Η Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων μειώνει σημαντικά τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διαθέτουν οι δύο πρώην αντίπαλοι".

2007: Πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας δεύτερης πυρηνικής εποχής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να είναι έτοιμες να οργανώσουν μία πυρηνική επίθεση μέσα σε λίγα λεπτά, η Βόρεια Κορέα διεξάγει πυρηνική δοκιμή και πολλοί στη διεθνή κοινότητα ανησυχεί ότι το Ιράν σχεδιάζει τη δημιουργία μιας βόμβας. Η κλιματική αλλαγή παρουσιάζει επίσης μια τρομερή πρόκληση για την ανθρωπότητα".

2015: Τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Ο μη έλεγχος της κλιματικής αλλαγής, ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων, η αναμφισβήτητη απειλή για τη συνέχιση της ύπαρξης της ανθρωπότητας, οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν να ενεργήσουν με την ταχύτητα ή την κλίμακα που απαιτείται για την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενη καταστροφή. Αυτές οι αποτυχίες της πολιτικής ηγεσίας θέτουν σε κίνδυνο κάθε άτομο πάνω στη Γη".

2016: Πάλι, τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. "Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής είναι πολύ υψηλή, και ενέργειες για τη μείωση των κινδύνων θα πρέπει να ληφθούν σύντομα. Το ρολόι χτυπά. Οι σοφοί ηγέτες θα πρέπει να ενεργήσουν -άμεσα".

sky.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]