Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα πραγματικά σφάλματα που οδήγησαν στην ανακατάληψη της Παλμύρας από το ISIS


Ένας από τους βασικότερους κανόνες οποιουδήποτε πολέμου είναι ότι πρέπει να πολεμάς τον εχθρό ώσπου να ηττηθεί, ή να παραδοθεί ή να είναι νεκρός. Αν αφεθείς και επαναπαυθείς τη στιγμή που έχεις το επάνω χέρι, τότε αυτό το σφάλμα σου θα γυρίσει εναντίον σου, όταν ο εχθρός θα σε χτυπήσει πισώπλατα, σε κάποια φάση αργότερα...

Ανάλυση: South Front
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Είναι γνωστό ότι οι τρομοκράτες του ISIS ανακατέλαβαν την αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία είχαν εδώ και μήνες υπό τον έλεγχό τους οι δυνάμεις του Συριακού Στρατού. Η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε επίσης τον έλεγχο των θέσεων Μπιγιαράτ και Ντάγουα, αλλά και τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στην Χαϊγιάν, δυτικά της Παλμύρας, μετά από μια σειρά από συγκρούσεις με τον Συριακό Στρατό και τις Εθνικές Δυνάμεις Αεράμυνας (NDF) της Ρωσίας. (Κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση.)

Επίσης, οι τρομοκράτες επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τα αγροκτήματα στην θέση Κουάντρι και εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον των συριακών δυνάμεων στην περιοχή γύρω από την αεροπορική βάση Ταϊφόρ. Ιδιαίτερα σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις στην στρατηγική θέση Τιγιάς, κοντά στην αεροπορική βάση Ταϊφόρ, αλλά ο Συριακός Στρατός απέκρουσε τις επιθέσεις του ISIS στην συγκεκριμένη θέση.

Το ISIS ήταν σε θέση να αποσπάσει όλα αυτά τα εδάφη, παρά τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας και τις δυνάμεις της Ρωσικής Αεράμυνας. Από το περασμένο Σάββατο μέχρι την Τρίτη, μόνο τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα οργάνωσαν πάνω από 150 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τρομοκρατών του ISIS κοντά στην Παλμύρα. Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι 11 άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, 31 αυτοκίνητα με βαριά πολυβόλα του ISIS καταστράφηκαν, ενώ σκοτώθηκαν πάνω από 300 τρομοκράτες.

Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις του Συριακού Στρατού αναδιατάσσονται, ενώ παράλληλα αποστέλλονται ενισχύσεις στην περιοχή δυτικά της Παλμύρας, όπου διεξάγονται προληπτικοί βομβαρδισμοί εναντίον των μονάδων ISIS, πριν ξεκινήσει η αντεπίθεση.

Το ISIS έχει κατορθώσει να αναπτύξει μια ισχυρή δύναμη 4.000 τρομοκρατών στην περιοχή και ετοιμάζεται να συνεχίσει την προέλασή του. Στην Παλμύρα έχει κατασχεθεί από το ISIS ένας αρκετά μεγάλος όγκος στρατιωτικού εξοπλισμού των δυνάμεων του Συριακού Στρατού και των Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων του. Μεταξύ αυτών των όπλων είναι και 30 τεθωρακισμένα του Συριακού Στρατού. Το δε ISIS ισχυρίζεται ότι έχει συλλάβει ως ομήρους δεκάδες Σύριους στρατιωτικούς.


Όλες αυτές οι απώλειες εις βάρος των συριακών και των ρωσικών δυνάμεων είναι γεγονός, όπως γεγονός παραμένει και το ότι η Παλμύρα τελεί ξανά υπό τον έλεγχο του ISIS και πολλοί διερωτώνται: Τι έφταιξε;

Η αναδιάταξη και ταχεία προέλαση του ISIS κατορθώθηκε λόγω βασικών σφαλμάτων από την πλευρά των διοικητών των μονάδων του Συριακού Στρατού και της Ρωσικής Αεράμυνας, οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή της Παλμύρας, αλλά κυριολεκτικά αφέθηκαν να τους καταλάβουν οι τρομοκράτες εξ απίνης. Δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή, αφ’ ενός στις δραστηριότητες οχύρωσης και τις διαδικασίες ενίσχυσης των θέσεων με μηχανικό και άλλο εξοπλισμό, και αφ’ ετέρου στην τακτική αναγνώριση και εκτίμηση των δυνάμεων και μέσων των επιτιθέμενων. Ως αποτέλεσμα, οι διοικητές δεν ανέφεραν έγκαιρα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην ανώτερη διοίκηση στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα η τελευταία να μην έχει σαφή εικόνα του τι συνέβαινε στην Παλμύρα.

Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν αίρει με κανέναν τρόπο τις ευθύνες που φέρουν η κεντρική διοίκηση των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων και η Ρωσική Αεράμυνα, η οποία επικουρεί και συμβουλεύει τον Συριακό Στρατό στις επιχειρήσεις του.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ίσως να ευθύνονται για την διάπραξη τόσο πολλών σφαλμάτων σε μία και μόνο συγκυρία:

1) Μια σειρά εσφαλμένων ενημερώσεων από απομακρυσμένες περιοχές.

2) Αμέλεια στο επίπεδο των αναγνωρίσεων.

3) Η εστίαση του μεγαλύτερου μέρους της προσοχής στην στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης του Χαλεπιού.

4) Η ταχεία αναδιάταξη των νέων μονάδων του ISIS από το Ιράκ στη Συρία, καθώς και η συμμετοχή των πιο έμπειρων διοικητών ανώτερου και μέσου επιπέδου του ISIS στην επιχείρηση.

5) Ο απροσδόκητα μεγάλος αριθμός βομβιστών αυτοκτονίας, που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην πόλη του Χαλεπιού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις του Συριακού Στρατού επανεκκίνησαν την στρατιωτική επιχείρηση ενώ κατέρρεαν οι νέες προσπάθειες από την πλευρά της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός. Ο Συριακός Στρατός και οι σύμμαχοί του απελευθέρωσαν την  Αλ-Ασίλα, το Μαάντι και το Μπαμπ αλ-Μακάμ. Σφοδρές συγκρούσεις έλαβαν επίσης χώρα στο Σεΐκ Σαΐντ. Τελικά, το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου, οι συριακές δυνάμεις είχαν και πάλι τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής.

Είδαμε τον μεγάλο αριθμό εμπεριστατωμένων σχολίων που συνόδευσαν την πρώτη δημοσίευση αυτού του άρθρου (κάποιων μάλιστα με σημαντικές αναφορές, όπως του σχολιαστή που παρέθεσε την πληροφορία Σύριου δημοσιογράφου, που ανέβασε τελικά Ρώσος συνάδελφός του στο Twitter, σύμφωνα με την οποία Ρώσοι στρατιώτες σε θέσεις σκοπιάς στην Παλμύρα μεθοκοπούσαν σε καθημερινή βάση, την ώρα που έπρεπε να επαγρυπνούν).

'Ετσι, το South Front προχωρά σε νέα ανάρτηση και ανοίγει διάλογο με τους αναγνώστες του, πάντα βάσει του ιδίου ερωτήματος:

Ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι συνέβαλαν στην ανακατάληψη της Παλμύρας από τους τρομοκράτες του ISIS;




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]