Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά τα εθνικοπατριωτικά «δεν είμαστε αποικία», ήρθε η ταπεινή συγνώμη



Του Γιάννη Σιδέρη  

Για να αιτιολογήσουν - προφανώς και να δικαιολογήσουν - την εκ βάθρων αλλαγή στάσης απέναντι στους δανειστές, και την υπογραφή του 3ου μνημονίου, μια σειρά στελεχών, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης  Δραγασάκης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, είχαν χρησιμοποιήσει  τον όρο «βίαιη ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ».

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενηλικιώθηκε. Απλώς υποτάχθηκε.

Πολιτική ενηλικίωση, μεταξύ άλλων,  σημαίνει κατανόηση του περιβάλλοντος κόσμου, της θέσης σου και των δυνατοτήτων σου μέσα σε αυτόν, της σοβαρής και μεθοδικής προσπάθειας ισχυροποίησής της θέσης αυτής, της εργώδους προσπάθειας για ευημερία του λαού σου, χωρίς τυχοδιωκτισμούς, τακτικισμούς και λογικές χαρτοπαίχτη – γιατί τότε εύκολα μένεις στον άσσο,  και συ και ο λαός σου.  

Με αυτή την οπτική ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενηλικιώθηκε. Κάποτε στην ιδεοληπτική και αγαθιάρικη εφηβεία του, πίστευε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη με το δίκαιο των αιτημάτων του και το… παναθρώπινο των ιδεών του. Έφαγε τα μούτρα του, ηττήθηκε, αλλά εξακολουθεί να εκπέμπει την ίδια φραστική μπουρμπουλήθρα περί της ανάγκης για αλλαγή των άλλων –  και ποτέ του εαυτού του!

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο Μέρκελ επανέλαβε τα ωραία και υψιπετή  για την «κρίσιμη περίοδο που περνά η Ευρώπη», η οποία «απαιτεί ένα νέο όραμα για το μέλλον της. Απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία, αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων».

Ωραία και οραματικά ακούγονται, αλλά παραπέμπουν στο «δάσκαλε που δίδασκες».  Την ώρα που μιλούσε για καλή πίστη, συνεργασία, αλληλοεκτίμηση εταίρων, οι «θεσμοί» τον εγκαλούσαν και εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μέτρα που μονομερώς πήρε – προφανώς τα πήρε στο όνομα της καλής πίστης και συνεργασίας.

Την ίδια ώρα επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητούσε συγνώμη που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τους δανειστές για τις παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας.

Με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε το δημοσίευμα: «Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει».

Διπλή η ήττα: Και δυσχέραναν την «εύκολη αξιολόγηση», και ζήτησαν συγνώμη.

Παράλληλα ο κοινός νους διερωτάται: Δηλαδή πόσο έκτακτη ήταν η απόφαση του επιδόματος και δεν υπήρχε χρόνος για ενημέρωση; Και γιατί να είναι έκτακτη; Εκτακτα είναι γεγονότα – και οι συνακόλουθες αναγκαίες εκταμιεύσεις χρημάτων – όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, μεγάλες πυρκαγιές, σεισμοί, λιμοί, θεομηνίες. Την πορεία των εσόδων την παρακολουθούσε η στατιστική Αρχή, την κατέγραφε σε αριθμούς και την απεικόνιζε σε δείκτες.

Είχαν δηλαδή βάθος χρόνου να ενημερώσουν, να συνεννοηθούν, να πείσουν και να αποσπάσουν το ΟΚ. Και εν τέλει αν δεν έπειθαν, μπρος στην αδήριτη ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι συνταξιούχοι (και όχι ας πούμε οι μακροχρόνια άνεργοι), ας το επιχειρούσαν.   

Και εν τέλει: Ας θεωρήσουμε κατανοητό και εθνικά υπερήφανο ότι δεν ενημέρωσαν τους δανειστές, στο πλαίσιο της… παληκαρίσιας πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, αφού «δεν είμαστε αποικία».  Αν πρυτάνευσε αυτή η περήφανη (λέμε τώρα) λογική, γιατί δεν την συνέχισαν; Γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν τους το είπε και κατάμουτρα των γερμανών βουλευτών, αλλά εν παραδοχή και ταπεινότητι, τους ζήτησε συγνώμη; Γιατί μόνο στο εσωτερικό εκφωνούνται τα ηρωικά και αψίκορα περί μη αποικίας και στο εξωτερικό μόνο οι συγνώμες;  

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς δεν ενηλικιώθηκε. Εξακολουθεί στο εσωτερικό να δρα με την ρητορική των υπερφίαλων διακηρύξεων που πιάνουν σε τμήματα του πόπολου και στο εξωτερικό να ζητεί εύνοια για να μετριασθούν οι επιπτώσεις των λαθών του.

Έτσι χάνει κατά κράτος: Η αξιολόγηση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 5 Δεκέμβρη, πάει για Ιανουάριο – και αν… Τα βραχυπρόθεσμα πάγωσαν προς το παρόν, και μόνο με πολιτική απόφαση (ουσιαστικά με το «άφες αυτοίς» που θα πουν οι δανειστές) θα ξεπαγώσουν. Η δόση των 6,2 δισ. που χρειάζεται η αγορά καθυστερεί, η πολυπόθητη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση πάει πιο πίσω, και η ανάπτυξη καθυστερεί.

Οι ανήλικοι χάνουν μάχες ώσπου να ενηλικιωθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και σε κατάσταση – υποτιθέμενης – ενηλικίωσης.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τα πάντα υποκρισίες ενός παμπόνηρου και ήδη γερασμένου ΣΥΡΙΖΑ. Και τα εξεγερσιακά εντός και οι συγγνώμες εκτός, όλα υποκρισίες. Δεν πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ από φάση ενηλικίωσης γιατί αυτό απαιτεί ειλικρίνεια, δηλαδή αλήθειες προς το λαό, κάτι που δεν το είδαμε ποτέ.
    Και δυστυχώς το ίδιο υποκριτικά είναι όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, επειδή όλα βάζουν το κομματικό τους και κάθε βουλευτής το δικό του προσωπικό συμφέρον, πάνω από το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα διεκδικήσει άραγε, ως ένα ενιαίο σύνολο, τα δικά του συμφέροντα; Την ξεμοναχιασμένη βέργα την τσακίζει και ένα παιδί, πόσο μάλλον το σύστημα! Αν οι βέργες ενωθούν δεν μπορούν να τσακιστούν από κανέναν.
    Απορώ κάτι τόσο απλό δε φαίνεται να το κατανοεί ο ελληνικός λαός και οι επαγγελματικοί κλάδοι του. Σήμερα "αγωνίζονται" οι συνταξιούχοι , αύριο οι αγρότες και πάει λέγοντας. Λες και έχουν καταραστεί τον ελληνικό λαό να μην επιχειρεί ποτέ να διεκδικήσει συλλογικά, σαν ένα ενιαίο σύνολο, τα δίκια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

    Αναφορά σε λίγα από τα πολλά θαύματα που είδα από τον βασιλέα Ιωάννη, ο οποίος ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ έλεγε: «στο όνομα του Πατρός, του Υιού, του Αγίου Πνεύματος και της Υπεραγίας Θεοτόκου, παν πονηρό πνεύμα και ακάθαρτο, έξευγε από τον δούλο/η του Θεού ….». Κι έλεγε πάντα ο Ιωάννης: «αυτοί που επικαλούμαι σου κάνουν το θαύμα, όχι εγώ».
    ***

    Τ


    Αυτά είναι πολύ λίγα από όσα θαύματα και θεϊκά συμβάντα έζησα με τον Ιωάννη. Η μεγαλύτερή μου όμως αποκάλυψη, αυτή που με συγκλόνισε πιο πολύ απόλες σε ολόκληρή μου την ζωή είναι η αποκάλυψη του ποιος είναι ο Ιωάννης. Μια μέρα πριν χρόνια αποφάσισα να μελετήσω τις προφητείες των Αγίων Πατέρων μας και Προφητών μας. Τότε διαπίστωσα πώς διάβαζα αυτό που ζούσα με τον Ιωάννη. Κλονίστηκε το είναι μου να συνειδητοποιήσω πώς ο Θεός μου φανέρωσε τον άνθρωπό Του. Ζούσα το έργο του Θεού στην καθημερινότητά μου και βίωνα την ουσία του Λόγου της Αληθείας.
    Ο Ιωάννης είναι η φωνή. Εμείς ποιοι είμαστε;;;;

    ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
    http://apokalypsisnow.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html

    εχουμε αγιους και σημερα ……………. το αξιζουμε ετσι που γιναμε σα ανθρωποι ???? ευχαριστουμε θεε μου που μας αξιωνεις να εχουμε ανθρωπους σου ακομα κι τωρα που εχουμε γινει αποστατες εσυ μας αγαπας κι μας δειχνεις αγιοσινη κι ουρανια προστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]