Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στις παροχές Τσίπρα αντιδρούν Βερολίνο, Κομισιόν και Eurogroup


Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρουν σήμερα οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

«Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σήμερα Τετάρτη πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.

Η τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ

Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων.

«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας».

Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

Υπό εξέταση οι εξαγγελίες Τσίπρα δηλώνει και η Κομισιόν

Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ως συνέπεια της απόφασης του Εurogroup, προχωρά στο πλαίσιο των κανόνων του ESM και η εκτίμηση συμβατότητας των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για τη 13η Σύνταξη και τον ΦΠΑ στα νησιά, βρίσκεται υπό εξέταση.

Αυτό τόνισε η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράντχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τις ανακοινώσεις εκπροσώπων του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών ζήτησε σήμερα από τους θεσμούς να αποτιμήσουν τη συμβατότητα των μέτρων άμεσα, ώστε “να μην καθυστερήσει η εκτέλεση των μέτρων για το χρέος”.

Στη βάση της διαδικασίας του ESM, τα μέτρα εκτελούνται σταδιακά, για τεχνικούς καθαρά λόγους, μετά από σχετικές αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού. Συνεπώς η Γερμανία θα μπορούσε να επιλέξει, όπως και έκανε, να μην συναινέσει στην εκτέλεση των μέτρων εντός του ESM, μέχρι να λάβει εξηγήσεις. Στις Βρυξέλλες υπάρχει η εκτίμηση ότι η αποτίμηση των μέτρων θα γίνει μέσα στη μέρα και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Και το Eurogroup εναντίον των παροχών Αλέξη: Οι αποφάσεις δεν είναι συμβατές με τις συμφωνίες

Μετά την απόφαση του ESM για πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Eλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και το Eurogroup χαρακτηρίζει τα μέτρα μη συμβατά με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Ετσι, σκληρή γραμμή τηρούν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απέναντι στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή, για διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συντάξεις και μείωση του ΦΠΑ σε μερικά νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, όπως διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, Michel Reijns, οι θεσμοί κατέληξαν ότι «οι αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνιες μας».

Σύμφωνα με τον Michel Reijns (@MichelReijns”)”ορισμένα κράτη το βλέπουν υπό αυτό το πρίσμα και γι αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους» προσθέτει και καταλήγει ότι «αναμένουμε πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο».

Αποκλεισμό του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα προτείνει ο Τσίπρας, αναφέρει η Guardian

Πηγές κοντά στον Έλληνα Πρωθυπουργό που επικαλείται η εφημερίδα Guardian δηλώνουν ότι «στον απόηχο της απόφασης του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του – στο μπλοκ που συνέταξαν οι κ.κ. Τόμσεν και Όμπστφελντ – ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει να απέχει εντελώς ο οργανισμός από το πρόγραμμα διάσωσης που αυτή τη στιγμή κρατά τη χώρα στην επιφάνεια».

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα σε ανάρτησή της σε live blog του Guardian, μία πηγή σχολίασε:
«Το Ταμείο ποτέ δεν εντάχθηκε επισήμως σε αυτό το πρόγραμμα και στην πραγματικότητα δε το χρειαζόμαστε. Το πολύ-πολύ θα μπορούσε να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο».
Η ίδια ανταπόκριση αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι εξοργισμένος με τους «ανόητους τεχνοκράτες», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και μειώσεις φόρων μετά από την εκπνοή του προγράμματος το 2018.

«Ίσως αυτή η νεότερη αψιμαχία να ξεχειλίσει το ποτήρι», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του Guardian.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup περί αναμονής του πλήρους πορίσματος των θεσμών για τις εξαγγελίες παροχών του Έλληνα Πρωθυπουργού, οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει «εκνευρίσει» τους πιστωτές.

Πηγή MIgnatiou



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]