Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θαύμα σε 18χρονο στη Δοχειαρίου!


Μίλησε για πρώτη φορά μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου

Συγκίνηση και δέος προκαλεί το θαύμα που εξιστόρησε ο μοναχός Γαβριήλ από τη Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Ορους για έναν 18χρονο μουγκό, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά στη ζωή του μόλις βρέθηκε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου!
Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο νεαρός είχε πρόβλημα ομιλίας, αλλά, όταν βρέθηκε στο Αγιον Όρος και προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, άρχισε να μιλάει καθαρά! Το συγκλονιστικό γεγονός περιέγραψε καθηλώνοντας τους πιστούς ο μοναχός, ευρισκόμενος στην Καλαμαριά κατά την υποδοχή του αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας.

Ο μοναχός Γαβριήλ εκπροσωπούσε τον ηγούμενο της μονής Δοχειαρίου, αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, ο οποίος έδωσε την ευλογία του για να μεταφερθεί το ιερό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας στην Καλαμαριά στις αρχές Δεκεμβρίου.
Μέσα στον κατάμεστο ναό ο γέροντας μίλησε για τη θαυματουργή εικόνα και περιέγραψε ένα θαυμαστό γεγονός. Σύμφωνα με όσα είπε, ο 18χρονος Σκοπιανός από την πόλη Στρώμνιτσα, που αντιμετώπιζε πρόβλημα ομιλίας, έμαθε για την Ιερά Μονή Δοχειαρίου και θέλησε να την επισκεφθεί για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Αυτός που του μίλησε για την εικόνα ήταν ένας γνωστός της οικογένειάς του από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τον βοήθησε να φτάσει στο περιβόλι της Παναγιάς. Συνοδευόμενος από τον πατέρα του, ο νεαρός, που δεν είχε μιλήσει ποτέ στη ζωή του και έβγαζε μόνο άναρθρες κραυγές, έφτασε στο μοναστήρι στα τέλη Νοεμβρίου.

«Εκεί τον υποδέχθηκε ο μοναχός Γαβριήλ, ο οποίος είναι προσμονάριος, δηλαδή έχει το διακόνημα να υποδέχεται προσκυνητές και να κάνει παρακλήσεις στην Παναγία όταν του το ζητούν. Ο μοναχός δέχθηκε τον πατέρα και τον γιο του, ο οποίος δεν μιλούσε καθόλου. Οση ώρα έκανε παράκληση ο Γαβριήλ, ο πατέρας του νεαρού έκλαιγε. Μόλις τελείωσε ο μοναχός, ο γιος κοίταξε τον πατέρα του και του είπε με καθαρή φωνή: “Πατέρα, μην κλαις”! Αν και δεν μιλούσε πριν φτάσει στο μοναστήρι, στη συνέχισε άρχισε να ομιλεί κανονικά!» περιέγραψε συγκλονισμένος ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος ήταν παρών στην υποδοχή της εικόνας και άκουσε το κήρυγμα του μοναχού Γαβριήλ.

Την εξιστόρηση του θαύματος άκουσαν και οι εκατοντάδες πιστοί που υποδέχθηκαν την ιερή εικόνα στην κεντρική πλατεία της πόλης και τη συνόδευσαν με πομπή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αρετσού, όπου ενθρονίστηκε από τον μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Οπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, η εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου έχει κάνει πολλά θαύματα, ωστόσο τα περισσότερα βλέπουν σπάνια το φως της δημοσιότητας, καθώς δεν είναι στις προθέσεις της εκκλησίας να τα δημοσιοποιεί.

Από το 1563 «ακούει γρήγορα τους πιστούς»

Η τοιχογραφία της Παναγίας της Γοργοεπηκόου (ονομάζεται έτσι επειδή «ακούει γρήγορα τους πιστούς»), που φυλάσσεται από το 1563 στη Μονή Δοχειαρίου, είναι η γνωστότερη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Oρους αμέσως μετά την Παναγία την Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων και την Παναγία «Aξιον Εστί».
Το 1646 ένας μοναχός, ονόματι Νείλος, περνούσε μπροστά από την εικόνα κρατώντας αναμμένα δαδιά. Μια βραδιά άκουσε μια φωνή να του λέει: «Μην περνάς από εδώ και μαυρίζεις τον τόπο με καπνό»! Ο μοναχός δεν έδωσε σημασία, ύστερα όμως από λίγες ημέρες, όταν ξαναπέρασε με αναμμένα δαδιά, άκουσε πάλι τη φωνή: «Ω, μοναχέ αμόναχε, έως πότε θα συνεχίζεις να καπνίζεις τη μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με;»

Η τιμωρία για την ανυπακοή του ήταν να χάσει το φως του. Ο μοναχός κατασκεύασε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και την παρακαλούσε συνεχώς να του συγχωρέσει το εξ απροσεξίας αμάρτημα. Και η Θεοτόκος εισάκουσε την προσευχή του.
Η Παναγία η Γοργοεπήκοος έχει κάνει πολλά θαύματα, που είναι γραμμένα στη Μονή Δοχειαρίου και σε άλλα μοναστήρια ή εκκλησίες με το όνομά Της. Ενα από αυτά βίωσε η οικογένεια ενός συνταγματάρχη, όταν παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας στον 22χρονο γιο της. Ο στρατιωτικός έκανε τάμα να πάει με τον γιο του στη μονή Δοχειαρίου και να προσκυνήσουν την Παναγία, όπως έκαναν, αφού η εγχείρηση του γιου ήταν επιτυχής.

Η μονή που κτίστηκε από τον υποτακτικό του αγίου Αθανασίου

Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου είναι η πρώτη που υποδέχεται από τα δυτικά τους προσκυνητές στο Περιβόλι της Παναγιάς. Αρχικά χτίστηκε τον 11ο αιώνα στην περιοχή της Δάφνης από τον υποτακτικό του αγίου Αθανασίου, τον Ευθύμιο Δοχειάρη (αποθηκάριος), και αφιερώθηκε στον άγιο Νικόλαο. Πειρατές κατέστρεψαν το μοναστήρι, το οποίο ξαναχτίστηκε το 1578 στον σημερινό χώρο όπου βρίσκεται η Μονή Δοχειαρίου.
Υστερα από ένα θαύμα των αγίων Αρχαγγέλων, χάρη στο οποίο σώθηκε ένα παιδί, το μοναστήρι εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου. Τον 17ο και τον 18ο αιώνα χτίστηκαν νέες πτέρυγες και το καμπαναριό. Το 1783 κατασκευάστηκαν το αξιόλογο τέμπλο και το περίφημο ξυλόγλυπτο κιβώριο της αγίας τράπεζας.

Σήμερα η μονή έχει 10 παρεκκλήσια, πολλά από τα οποία είναι τοιχογραφημένα. Το υψηλό καθολικό της μονής τοιχογραφήθηκε το 1568 από τον Τζώρτζη και οι τοιχογραφίες είναι θαυμάσιες. Το τέμπλο και το κιβώριο, που είναι ξυλόγλυπτα, πλούσια σε σχήματα και φυτικό διάκοσμο, θεωρούνται τα ωραιότερα του Αγίου Ορους.
Στη Μονή Δοχειαρίου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, μια τοιχογραφία που βρίσκεται έξω από την τράπεζα σε ιδιαίτερο παρεκκλήσι, στο οποίο καθημερινά ένας ιερομόναχος ψάλλει παράκληση προς τη Θεοτόκο, ζητώντας βοήθεια για τους χριστιανούς.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]