Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία μπλοκάρει το κεντρικό Αιγαίο


Συνεπής στην πολιτική των προκλήσεων και της αμφισβήτησης η Τουρκία

Συνεπής στην πολιτική των προκλήσεων και της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Ελλάδας η Τουρκία, η οποία με τρεις NAVTEX που εξέδωσε χθες δεσμεύει μεγάλες περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου από την Σαμοθράκη μέχρι την Αμοργό και για διάστημα από 2 Ιανουαρίου έως 29 Δεκεμβρίου του 2017.

Οι τρεις NAVTEX 821/16 (μεταξύ της Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου, χερσονήσου Άθω) 822/16 (μεταξύ Ικαρίας, Πάτμου, Αμοργού, Λεβίθας, Νάξου) και 823/16 (μεταξύ Σκύρου, Λέσβου, Αϊ Στρατή) δεσμεύουν τις περιοχές αυτές για στρατιωτικές ασκήσεις επιχειρώντας έτσι να αποκλείσουν επιχειρησιακά μεγάλες περιοχές του Αιγαίου και να απομονώσουν τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Σε ισχύ παραμένει και η NAVTEX 682/16 με την οποία η Τουρκία για έναν χρόνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, είχε δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου, μεταξύ Εύβοιας, Ψαρών και Σκύρου).

Η πρακτική αυτή την οποία είχε υιοθετήσει και πέρυσι η Τουρκία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της Αθήνας με διαβήματα του ίδιου του Νίκου Κοτζιά προς τον τούρκο ομόλογό του, αλλά και διαβήματα προς το ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η Τουρκία επιλεγεί αυτή την πρακτική και για να υποχρεώσει την Ελλάδα σε συζήτηση για «αμοιβαία» περικοπή των πεδίων βολής στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, κάτι που θα οδηγούσε ουσιαστικά στην παραδοχή από την Ελλάδα καθεστώτος «συναρμοδιότητας» για το Αιγαίο, ενώ θα αφαιρούσε από τη χώρα μας τη δυνατότητα άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων στο πραγματικό «τερέν» στο οποίο θα πρέπει, εάν απαιτηθεί να προασπίσει την εθνική κυριαρχία.

Ν.Μ.
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]