Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων πέφτει στους ώμους της Τουρκίας


Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στο Μόντ Πελεράν της Ελβετίας, το Lobby for Cyprus καλεί επιστροφή στα βασικά όσον αφορά τη προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών, της διεθνούς κοινότητας και της Κυπριακής κυβέρνησης.

Παρ' όλες τις παραπλανητικές αναφορές για "επανένωση" και "ειρήνη", τα γεγονότα παραμένουν γυμνά όπως ήσαν για δεκαετίες.

Είναι καιρός η πολιτική για πιέσεις πάνω στην Κυπριακή κυβέρνηση για περαιτέρω παραχωρήσεις και συμβιβασμούς για μια λύση που βολεύει την Τουρκία να εγκαταλειφθεί. Χρειάζεται αντιμετώπιση των κακών που επέφερε η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή με θεραπείες.

Πρόβλημα 1 – Η Τουρκία κατέχει παράνομα υπό εισβολή και κατοχή τη βόρεια Κύπρο, οι δύο εισβολές της το 1974 ήσαν παραβίαση διεθνών συνθηκών καθώς και παραβίαση ισχύος.
Θεραπεία 1 – Όλα τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο.

Πρόβλημα 2 – Οι πολίτες και άλλοι νόμιμοι κάτοικοι της βόρειας περιοχής της Κύπρου που δια της βίας εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους το 1974 είναι θύματα εγκλήματος πολέμου και εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας.
Θεραπεία 2 – Όλα τα θύματα των τουρκικών εγκλημάτων πρέπει να είναι ελεύθερα να επιστρέψουν στα σπίτια και περιουσίες τους και αντιστρόφως οι ένοχοι για ατιμώρητα εγκλήματα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου.

Πρόβλημα 3 – Οι έποικοι στην υπό τουρκική κατοχή περιοχή της Κύπρου βρίσκονται εκεί παράνομα, η παρουσία τους συνιστά παραβίαση διεθνούς νόμου για ανθρώπινα δικαιώματα.
Θεραπεία 3 – Βάση καθορισμένης διαδικασίας, όλοι οι παράνομοι έποικοι πρέπει να επαναπατριστούν ανθρωπιστικά πίσω στην Τουρκία.

Πρόβλημα 4 – Η προτεινόμενη ‘δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία’ συνιστά συνταγματικό και εδαφικό απαρτχάιντ. Όχι μόνο επιδιώκει να επανα-διαχωρίσει και να επανα- διαιρέσει αντί να ενώσει, αλλά επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις επιπτώσεις των εγκλημάτων και να νομιμοποιήσει τη διαίρεση πολιτών και περιοχών στη βάση βάναυσων εθνο-θρησκευτικών γραμμών.
Θεραπεία 4 – Το μέλλον της Κύπρου πρέπει να βασίζεται στο κράτος δικαίου, στις βασικές αρχές μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας που να περιλαμβάνει ενσωμάτωση της κοινωνίας και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και επαναπατρισμό των εποίκων πίσω στην Τουρκία.

Πρόβλημα 5 – Ο Πρόεδρος Ερτογάν έχει ολοκληρώσει την μεταμόρφωση της Τουρκίας σε μια τυραννία, παραγνωρίζοντας το διεθνή νόμο.
Θεραπεία 5 – Ο κατευνασμός της Τουρκίας πρέπει να τερματιστεί. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία μέχρι να επιστρέψει στην δημοκρατία, μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνή νόμο στην Κύπρο και την επικύρωση εκ μέρους της σημαντικών διεθνών συνθηκών όπως τα επιπρόσθετα Πρωτόκολλα στις Συμβάσεις της Γενεύης του 1977, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνή Δικαστήριο Εγκλημάτων του 1998.

Πρόβλημα 6 – Αν η Κύπρος παραδοθεί στις νέο-ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις της Τουρκίας και τις νέο-οθωμανικές αξίες της Τουρκίας, σημαίνει ότι και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δημοκρατικός κόσμος επίσης θα παραδοθεί στην Τουρκία.
Θεραπεία 6 – Τα δημοκρατικά κράτη χρειάζεται να ξυπνήσουν, να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και να σεβαστούν το κράτος δικαίου, την μετά το 1945 νομική υπόσταση, τις αρχές τις φιλελεύθερης δημοκρατίας και την ασφάλεια του δυτικού κόσμου.

Οι παράλογες, ελαττωματικές και διαιρετικές πολιτικές του ‘δι-κοινοτισμού’, της ‘δι-ζωνικότητας΄ και της ‘πολιτικής ισότητας’ γελοιοποιούν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την σημασία ενός ενσωματωμένου, μοντέρνου δημοκρατικού κράτους. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να εγκαταλειφθούν. Μονόπλευρες υποχωρήσεις από την Κυπριακή κυβέρνηση δεν έχουν επιφέρει τίποτα άλλο εκτός από το να αυξήσουν την αδιαλλαξία της τουρκικής κυβέρνησης και εκείνη του καθεστώτος μαριονέττα στα κατεχόμενα και την πιθανότητα μιας βιώσιμης λύσης ακόμα πιο απομακρυσμένη.

Μόνο όταν μια προσέγγιση για λύση βασίζεται στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου θα μπορούν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου να έχουν κάποια ελπίδα να εξασκήσουν τα ουσιώδη ανθρώπινα τους δικαιώματα σε μια πραγματική ενωμένη κυπριακή πολιτεία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]