Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Έλληνες Πομάκοι καταγγέλουν τη δράση των τούρκων εθνικιστών στη Θράκη


Οι Έλληνες Πομάκοι στο Συνέδριο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Βαρσοβία

O Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ν. Ξάνθης εκπροσώπησε τους Έλληνες Πομάκους στο Συνέδριο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Organisation for Security and Co-operation in Europe) που έγινε στη Βαρσοβία πριν από λίγες μέρες.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Εμινέ Μπουρουτζή μίλησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 για τα γλωσσικά δικαιώματα των Πομάκων της Θράκης και τις προσπάθειες φανατικών Τούρκων εθνικιστών να ομογενοποιήσουν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης παρουσιάζοντάς την ως εθνική τουρκική μειονότητα.

Η κ. Μπουρουτζή πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται η μουσουλμανική θρησκεία με την τουρκική ταυτότητα και πως οι Πομάκοι της Ελλάδας αγαπούν τη χώρα τους και την Ευρώπη, τιμούν τις παραδόσεις τους και πιστεύουν σε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους κατοίκους της Θράκης, Χριστιανούς και μουσουλμάνους.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΜΙΝΕ ΜΠΟΥΡΟΥΤΖΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ TOY ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί για μένα σημαντική τιμή να συμμετέχω σε αυτό το συνέδριο. Βρίσκομαι εδώ μαζί σας ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, για να μιλήσω για την ιστορία, τη γλώσσα και την παράδοση των Πομάκων της Θράκης. Οι Πομάκοι της Θράκης αγωνίζονται για την προστασία της μητρικής τους γλώσσας. Δυστυχώς σήμερα στη Θράκη γίνονται διακρίσεις εντός της μουσουλμανικής μειονότητας. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται από Πομάκους, Ρομά και μουσουλμάνους Τουρκικής καταγωγής. Εμείς είμαστε Έλληνες Πομάκοι.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Σήμερα, στα πομακοχώρια της Θράκης λειτουργούν μόνο μειονοτικά σχολεία, τα οποία έχουν δίγλωσσο πρόγραμμα στα ελληνικά και στα τουρκικά, όχι πομακικά. Οι Πομάκοι της Ελλάδας έχουν εκφράσει την προτίμησή τους για τη δημόσια εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με αυτά που πηγαίνουν όλοι οι άλλοι πολίτες της Ελλάδας αλλά θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να μελετούμε τη μητρική μας γλώσσα.

Κυρίες και κύριοι,
Tις τελευταίες δεκαετίες έγινε προσπάθεια των Τούρκων εθνικιστών στη Θράκη να μας τρομοκρατήσουν για να μας εξαναγκάσουν να δηλώσουμε ότι είμαστε Τούρκοι και όχι Πομάκοι. Χρησιμοποίησαν κάθε μέσο να μας απομονώσουν και να μας κάνουν να ξεχάσουμε τη μητρική μας γλώσσα. Όμως, εμείς δε θέλουμε να ταυτίζεται η μουσουλμανική θρησκεία στην Ελλάδα με την τουρκική γλώσσα.

Πιστεύουμε στην παράδοση, σεβόμαστε τους προγόνους μας και την ιστορία της πατρίδας μας της Ελλάδας. Αγαπάμε την Ευρώπη.

Πιστεύουμε στο ειρηνικό μέλλον για όλους τους κατοίκους της Θράκης, χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Σας ευχαριστώ.


Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως αυτά που καταγγέλουν οι Έλληνες Πομάκοι δεν είναι γνωστά στο ελληνικό κράτος των Αθηνών; Μήπως η καταγεγραμμένη αδιαφορία των πολιτικών είναι αυτή που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης των οργάνων της τουρκικής προπαγάνδας αλλά και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που "αλωνίζουν" στην Ελληνική Θράκη;
Μήπως μπορεί ο οποιοσδήποτε "υπεύθυνος" να εξηγήσει, επιτέλους, γιατί η Ελληνική Παιδεία δεν παρέχεται όπως πρέπει (και όπως επιθυμούν οι ίδιοι οι Πομάκοι) στα παιδιά των Πομάκων, τα οποία οδηγούνται στον εκτουρκισμό μέσω μίας ακατανόητης εφαρμογής της τουρκικής εκπαίδευσης που λειτουργεί εις βάρος τους γνωστικά και που τα γκετοποιεί κοινωνικά, ενώ τα εξαναγκάζει να μαθαίνουν σε μια ξένη γλώσσα που δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα;
Μπορεί να βρεθεί κάποιος έντιμος πολιτικός που να εξηγήσει γιατί επιβάλλεται αυτή η άνιση και ρατσιστική συμπεριφορά στην εκπαίδευση από την πλευρά του ελληνικού κράτους;
Εκτός από την εγνωσμένη κυβερνητική ευαισθησία για την εκπαίδευση των παιδιών των λαθρομεταναστών - προσφύγων, μήπως θα έπρεπε οι "ευαίσθητοι" και "δημοκράτες" κυβερνώντες να αποδείξουν έμπρακτα τον ανθρωπισμό που τους διέπει προς στους Έλληνες Πομάκους; Ή μήπως η φοβικότητα των "αρμοδίων" για τις αντιδράσεις της Ερντογάν καθιστά αδύνατη την ισονομία και την ισοπολιτεία απέναντι στους Πομάκους οι οποίοι τουρκοποιούνται υπό την ένοχη σιωπή και ανοχή των πολιτικών της Ελλάδας;
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μήπως κάποιοι τα "αρπάζουν" από τους γνωστούς για να τουρκοποιήσουν και να συρρικνώσουν το κράτος μας. Ό,τι γίνεται και με τις μκο, υπάρχουν άνθρωποι με λεφτά αισθήματα και αυτό δεν κρύβεται.
    Το συγκεκριμένο κράτος που καταστρέφει τα πάντα, μόνο όταν βουλιάξει θα ανασάνουμε. Γιατί να μην έχουμε την Πόλη για πρωτεύουσα; Τι αμαρτίες πληρώνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]