Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι του υπουργείου Εξωτερικών…


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Μία παράξενη επιπλοκή υπήρξε χθες (17/10/2016) στα ελληνικά δημοσιογραφικά δρώμενα, η οποία τελικά επηρέασε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι υπεύθυνοι του οποίου (φανταζόμαστε πως δεν λειτουργούν χωρίς την έγκριση του ίδιου του κ. Κοτζιά), αποφάσισαν να ανταποκριθούν κινούμενοι με ταχύτατους ρυθμούς και να τοποθετηθούν στην… κατακόρυφη κλιμάκωση της προκλητικότητας του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Τι ακριβώς συνέβη; Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν σε πλείστες όσες επαγγελματικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, μετά από δημοσίευμα του «έγκυρου» Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (γνωστού μηχανισμού προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης), με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για την ελληνικότητα της Θράκης, ενώ στο ίδιο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τούρκος πρόεδρος φαινόταν να αμφισβητεί ταυτόχρονα την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης, νησιών του Αιγαίου και την κατάσταση στην Κύπρο!!!

Το τηλεγράφημα με τις «δηλώσεις» Ερντογάν και η απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι
«η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».
Προσέθεσε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη, τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918 θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της «δυτικής Θράκης» πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».
«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Στην ανακοίνωση - απάντηση, προς τον τούρκο πρόεδρο που εξέδωσε με πρωτοφανείς ταχύτατους ρυθμούς το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρονται τα εξής:
“Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάνης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη”.
Παρ’ ολίγο διπλωματικό επεισόδιο…

Λίγο μετά από την ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ένα νέο τηλεγράφημα ήρθε από την Τουρκία, διορθωτικό του πρώτου, μέσα στο οποίο πουθενά δεν αναφερόταν η λέξη «δημοψήφισμα» στα λεγόμενα του τούρκου προέδρου, αλλά η αναφορά της λέξης αποδίδεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Σαμπάχ, για επεξήγηση του «Εθνικού Συμβολαίου» των Τούρκων το 1920.

Το νέο αυτό τηλεγράφημα του ΑΠΕ έγραφε:
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη». «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας». Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
Και κάπου το σημείο αυτό ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία έχασε τη δουλειά του, αλλά στην Ελλάδα αποδείχθηκε πως στο υπουργείο εξωτερικών «έχουν χάσει τα αυγά και τα καλάθια» και δεν έχουν ιδέα για τη δουλειά που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κάνουν, με όσες ειδικές γνώσεις έχουν από ειδική πληροφόρηση διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, αλλά και όσα άλλα εργαλεία διατίθενται στους «αρμόδιους» του υπουργείου, η πλημμελής εργασία των οποίων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρότατο πρόβλημα εις βάρος του κύρους της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι αδρά αμειβόμενοι κύριοι του Ελληνικού ΥΠΕΞ, στηριζόμενοι στα όσα έγραψε το ΑΠΕ, επέλεξαν να απαντήσουν αμέσως, χωρίς να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο έγκυρης ενημέρωσης, είτε με την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, είτε με το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, είτε με την αίτηση ενημέρωσης από την ΕΥΠ με δελτίο από το ΚΕΠΗΜΕ, δηλαδή την εσωτερική υπηρεσία της ΕΥΠ, που ιδρύθηκε το 1999 – 2000 επί Σταυρακάκη - Αποστολίδη και ολοκληρώθηκε και γιγαντώθηκε επί της διοικήσεως του κ. Κοραντή, με σκοπό της παρακολούθηση όλων των διεθνών ΜΜΕ (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο, εφημερίδες κ.α.) «χωρών στόχων»…

Όμως, είτε οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ αγνόησαν το ΚΕΠΗΜΕ (δηλαδή την ΕΥΠ), είτε η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει τεθεί στο περιθώριο από την κυβέρνηση των χρήσιμων ηλιθίων, των οποίων η άγνοια ξεπερνά πολύ συχνά τα όρια της επικινδυνότητας. Υπάρχει, βέβαια και μια άλλη πιθανότητα, η ΕΥΠ να έχει επιβαρυνθεί με άλλου είδους δουλειές ή να έχει απαξιωθεί στον απόλυτο βαθμό η λειτουργία της από την συγκυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου.

Το ΥΠΕΞ, όμως, πριν απαντήσει με επίσημη ανακοίνωση στις υποτιθέμενες (τελικά) δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όφειλε να χρησιμοποιήσει τις κρατικές οδούς ενημέρωσης και να μην παρασυρθεί σε «ρόλο ιστοσελίδας που κυνηγάει τα κλικ»! Και γι αυτή τη συμπεριφορά, την λίαν επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα, δεν πρόκειται να δώσει κανείς απάντηση, κανείς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που του αναλογούν, αφού όλοι εκτελούν «εντολές άνωθεν»...
Ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας υφίσταται μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ανύπαρκτο επίπεδο και οι διαχειριστές της ό,ποιας εξουσίας δεν είναι ικανοί να αντιλαμβάνονται οτιδήποτε πέρα από το... "γιόλο"!
Δυστυχώς για όλους εμάς...

Ως υστερόγραφο, και για όσους θέλουν να προσεγγίζουν από πολλές διαφορετικές πιθανές πλευρές μια "είδηση" αναρωτιόμαστε: Μήπως το "λάθος στην μετάφραση" (πόσα λάθη έχουν γίνει στην μετάφραση κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου;) ήταν κάποια από τις γνωστές παγίδες που στήνουν τα επιτελεία του Ερντογάν προκειμένου να θέσουν άμεσα θέματα για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία, όπως είναι η μη απέλαση των 8 τούρκων πραξικοπηματιών αξιωματικών ή ακόμη και των πρόσφατων (μόλις προχθές) συλληφθέντων στην Ξάνθη τούρκων στρατιωτικών και άλλων 5 (ένας διέφυγε της σύλληψης), οι οποίοι παραμένουν σιωπηλοί και δεν δίνουν ούτε τα ονόματά τους στις Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΥΘΥΞΙΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Ή ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]