Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανθελληνικό παραλήρημα στην Αλβανική Βουλή


Σε ανθελληνικό παραλήρημα εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής, καθώς ο πρόεδρος της, Ιλίρ Μέτα υποστήριξε ότι έθεσε το Τσάμικο στις συνομιλίες που είχε τις προηγούμενες ήμερες στην Αθήνα, ενώ ο υπουργός εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι επέμεινε ότι έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον το Τσάμικο, ενώ συνέδεσε την ανέγερση των στρατιωτικών κοιμητηρίων για τους νεκρούς έλληνες στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την Άρση του Εμπόλεμου και την λειτουργία νεκροταφείων στην Ελλάδα για τους... Αλβανούς νεκρούς.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης οι Τσάμηδες και το κόμμα PDIU και ο αρχηγός τους Ιντρίζι, κατέφυγαν σε ακρότητες προκειμένου να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο της Βουλής επειδή δήθεν δεν έθεσε με ένταση το Τσάμικο στις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσιπρα, τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκο Βούτση στην διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Ο κ. Ιντριζί στην παρέμβαση του τόνισε:

«Οι πληγές είναι μόνο δικές μας. Εμείς, ούτε σκοτώσαμε, ούτε και διώξαμε κάποιον... Μας έχουν σκοτώσει και μας έχουν κατακρεουργήσει. Ο κ. Μουχεντίνι (ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος των Τσάμηδων PDIU και βουλευτής) έχει 28 σκοτωμένους από την οικογένειά του, εμείς θέλουμε να συγχωρέσουμε, αλλά για να συγχωρέσουμε, θα πρέπει να μας ζητήσουν οι Έλληνες συγνώμη. Εμείς είμαστε τα θύματα...» Ο κ. Ιντρίζι κατηγόρησε μάλιστα τον Ι. Μέτα ότι όταν ο Πρ. Παυλόπουλος έθεσε το θέμα των στρατιωτικών νεκροταφείων δεν ζήτησε και ο ίδιος νεκροταφεία για τους «δολοφονημένους Αλβανούς της Τσαμουριάς». Απείλησε μάλιστα ότι θα προτείνει στην Βουλή ψήφισμα ώστε «να μην επιτραπεί η λειτουργιά των νεκροταφείων για τους έλληνες στρατιώτες εάν δεν ανεγερθούν νεκροταφεία για τους Αλβανούς της Τσαμουριάς».

Ο υπουργός εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι επιτιθέμενος στον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα τόνισε ότι «χωρίς την άρση του Εμπολέμου δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Τσάμικου» καθώς όπως είπε αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με το «Σύμφωνο Φιλίας». Και απευθυνόμενος προς τον πρώην πρωθυπουργό υποστήριξε ότι το Τσάμικο δεν είναι θέμα μόνο περιουσιών αλλά θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Και σε μια εντυπωσιακή ταύτιση με την θεωρία που ο ίδιος ο κ.Κοτζιας είχε φροντίσει να αναπτύξει κάνοντας διαχωρισμό σε «κάλο» και «κακό» Τσάμικο ζήτημα, ο κ. Μπουσάτι εξήγησε τι ακριβώς εννοεί:

«Τι σημαίνει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών; Σημαίνει το δικαίωμα να επισκεφθούν τα εδάφη τους, τα εδάφη των προγόνων τους, να τιμήσουν τους πεσόντες Τσαμηδες. Σημαίνει να διαχωριστεί οριστικά η ατομική ευθύνη για την οποία έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια, από τη συλλογική ευθύνη, η οποία είναι απαράδεκτη τον 21 ο αιώνα. Το τσάμικο είναι ένα εθνικό θέμα, που αφορά τους Αλβανούς σε όποιο μέρος κι αν ζουν ...».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιας για πρώτη φορά στην επίσκεψη του στα Τίρανα πρόβαλε την καινοφανή θεωρία με την οποία το Τσάμικο αφορά αποκλειστικά και μόνο τους συγκεκριμένους Τσάμηδες που καταδικάσθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια αφήνοντας έτσι παράθυρο για την έγερση Τσάμικου ζητήματος, με απαιτήσεις για επιστροφή ιθαγένειας αλλά και περιουσιών σε συγγενείς η κληρονόμους τους η Τσάμηδες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα ακολουθώντας τα ναζιστικά στρατεύματα…

Ο αλβανός υπουργός εξωτερικών μάλιστα επέκρινε τον Σ. Μπερίσα επειδή αποδέχτηκε την ανέγερση των ελληνικών νεκροταφείων χωρίς να ζητήσει την Άρση του Εμπολέμου και την ανέγερση νεκροταφείων για τους αλβανούς Τσαμηδες και φέροντας σαν παράδειγμα την Ιταλία η οποία ζήτησε και πήρε τα οστά των ιταλών φαντάρων στην Ιταλία ο κ. Μπουσάτι σε πλήρη σύγχυση, καθώς προφανώς η επιτιθέμενη Ιταλία, με την οποία συνεργάστηκε η Αλβανία δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με την ηρωική θυσία των ελλήνων στρατιωτών στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Έτσι ο κ. Μπουσάτι αν και προκρίνει την… μεταφορά των οστών των Ελλήνων στρατιωτών στην Ελλάδα, όπως έγινε με την Ιταλία, δηλώνει ότι θα σεβασθεί την συνεχεία του κράτους, και τις συμφωνίες που υπέγραψε ο κ. Μπερίσα αλλά υποστήριξε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η άρση του Εμπόλεμου...

Στην ίδια συνεδρίαση ο Ιλίρ Μέτα με προσβλητικό τρόπο για την Ελλάδα δήλωσε ότι προσκλήθηκε από την Ελλάδα και αποδέχτηκε την πρόσκληση παρά το γεγονός ότι δεν την είχε ζητήσει ο ίδιος λόγω της ασταθούς οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Ο κ. Μέτα δήλωσε ότι έθεσε το θέμα του Τσάμικου στην Αθήνα και παρέπεμψε στην δήλωση του μετά την συνάντηση του με τον Νίκο Κοτζιά ότι για το συγκεκριμένο θέμα «υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διότι οι θέσεις είναι αντίθετες» και ότι επεσήμανε ότι το «τσάμικο» είναι η πιο βαθειά πληγή στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Ο κ. Μέτα εξέφρασε την εκτίμηση ότι για το θέμα του Εμπολέμου και για θέματα όπως οι περιουσίες Αλβανών που… απομακρύνθηκαν βίαια από την Ελλάδα, που τέθηκαν σε κάθε συνάντηση, «υπάρχει βούληση να ακούσουν, ανεξάρτητα από την αντίδραση». Και υποστήριξε ότι οι «κυβερνήσεις που θα έρθουν μελλοντικά στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο διατεθειμένες όσο η σημερινή να κλείσουν αυτές οι πληγές». Και εξήρε την σημερινή κυβέρνηση λέγοντας ότι διαπίστωσε «θετική βούληση σε αυτή την κυβέρνηση για πολλά θέματα, ειδικά ως προς την ενσωμάτωση των μεταναστών, πράγματα που δεν το είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση, διαπίστωσα επίσης βούληση για εδραίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες»

Και φυσικά σε αυτή την φορτισμένη συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Σαλί Μπερίσα ότι για την ακύρωση της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών έπαιξε ρόλο κάποια τρίτη δύναμη που υποκίνησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία είχε παρέμβει στα Τίρανα ώστε να μην επικυρωθεί η Συμφωνία η οποία βασίζονταν στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δημιουργούσε έτσι ένα σημαντικό τετελεσμένο για το πλαίσιο των οριοθετήσεων των θαλασσίων ζωνών στην Μεσόγειο, το οποίο φυσικά αμφισβητεί η Τουρκία…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]