Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία προειδοποιεί για παγκόσμιο πόλεμο


Ο πόλεμος στη Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύρραξη

Η Τουρκία εξέφρασε φόβους ότι ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμια σύρραξη, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, δυο χωρών που στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στην κρίση αυτή, ξεχνώντας πως η ίδια υποστηρίζει τουλάχιστον τρία στρατόπεδα (ΗΠΑ, Ρωσία, Ισλαμικό Κράτος) και με τις πολυσύνθετες ενέργειές της συμβάλει στα μέγιστα για την κλιμάκωση της κρίσης.

"Για να είμαι ξεκάθαρος, αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων, η Αμερική και η Ρωσία θα φτάσουν στον πόλεμο", είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή.

Ο Κουρτουλμούς εκτιμά ότι η σύρραξη στη Συρία έχει φέρει όλον τον κόσμο "στο χείλος ενός μεγάλου περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου".

Η Τουρκία και άλλες χώρες της Δύσης ζητούν την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όμως η Μόσχα στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά το συριακό καθεστώς. Η Άγκυρα συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ και εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο αφότου κατέρρευσε η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει οι μεγάλες δυνάμεις στη Συρία. Η κατάπαυση του πυρός κράτησε μόλις μία εβδομάδα. Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, εξαπέλυσε στη συνέχεια μια επίθεση ευρείας κλίμακας στο Χαλέπι και οι οδομαχίες συνεχίζονται στα ανατολικά προάστια της πόλης αυτής που ελέγχονται από τους αντάρτες από το 2012.

Ο Κουρτουλμούς αναφέρθηκε και στην παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι είναι "νόμιμη" και ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα αυτή "για όσο διάστημα χρειαστεί".

Οι σχέσεις της Βαγδάτης με την Άγκυρα περνούν κρίση αφότου το Ιράκ κατήγγειλε, την περασμένη εβδομάδα, την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων "κατοχής" στο έδαφός του. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 2.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Οι 500 από αυτούς βρίσκονται στη βάση Μπασίκα και εκπαιδεύουν εθελοντές Ιρακινούς σουνίτες ενόψει της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος προβάλλει "σκληρή αντίσταση" στη Συρία

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία προβάλλουν "σκληρή αντίσταση" στις επιθέσεις που εξαπολύουν υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές των ανταρτών, δήλωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός, σχεδόν δύο μήνες αφότου προωθήθηκε στο συριακό έδαφος με σκοπό να τους εκδιώξει από τα σύνορά της.

Με την υποστήριξη τουρκικών αρμάτων μάχης και αεροπορικών επιδρομών, οι αντάρτες κατευθύνονται προς την Νταμπίκ, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Από τις συγκρούσεις και τις αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες 47 τζιχαντιστές, ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατός.

"Λόγω της σκληρής αντίστασης της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταές (Ισλαμικό Κράτος), δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος σε μια επίθεση για την κατάληψη τεσσάρων οικισμών", ανέφερε, κατονομάζοντας τις περιοχές ανατολικά της πόλης Αζάζ ως Κάφραχ, Σουράν, Ιχτιμαλάτ και Ντουβάιμπικ.

Η επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την τουρκική μεθόριο, που έχει ονομαστεί "Ασπίδα του Ευφράτη", βρίσκεται σήμερα στην 50ή ημέρα. Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες πήραν τον έλεγχο περίπου 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων συριακού εδάφους από το Ισλαμικό Κράτος αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση, ανέφερε ο στρατός.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τις σημερινές συγκρούσεις, ο τουρκικός στρατός ανέφερε ακόμη ότι 19 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους "εξουδετερώθηκαν", ενώ οκτώ υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους αντάρτες σκοτώθηκαν επίσης. Είκοσι δύο αντάρτες τραυματίστηκαν. Οι τουρκικές δυνάμεις δεν υπέστησαν απώλειες.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν πέντε κτίρια που χρησιμοποιούνταν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αεριωθούμενα του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού "εξουδετέρωσαν" 28 τζιχαντιστές και κατέστρεψαν τρία κτίρια, ανέφερε.

Η επιχείρηση είχε επίσης στόχο μια κουρδική πολιτοφυλακή, την παρουσία της οποίας στα σύνορά της η Τουρκία θεωρεί απειλή.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]