Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ανοιχτή γραμμή» του ISIS από τη Ράκα προς τη Λέρο

Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης

Ιχνη ηλεκτρονικών επικοινωνιών ανάμεσα στην πρωτεύουσα του Χαλιφάτου, Ράκα, και στη Λέρο είχαν βρεθεί στη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν τις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από εκτεταμένες «σαρώσεις» ξένων μυστικών υπηρεσιών σε κινητά τηλέφωνα και στο Διαδίκτυο, εντοπίστηκαν επαφές και συνομιλίες ανάμεσα σε υπόπτους στο ανατολικό Αιγαίο και περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος. Τα παραπάνω ενισχύονται από έγγραφα που δημοσιοποίησε πρόσφατα το CNN και αποκαλύπτουν ότι οι καμικάζι του Παρισιού στη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τη γαλλική πρωτεύουσα, μέσω της Λέρου, λάμβαναν στα κινητά τους τηλέφωνα οδηγίες για τις κινήσεις τους από στέλεχος του ISIS στη Ράκα.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: ο Πακιστανός Μοχάμεντ Ουσμάν και ο Αλγερινός Αντέλ Χαντάντι, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), έφυγαν από την πρωτεύουσα του Χαλιφάτου έξι εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Ταξίδευαν μαζί με τους βομβιστές του Σταντ ντε Φρανς με στόχο να πάρουν μέρος στο σχέδιο επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. Διέσχισαν την τουρκοσυριακή μεθόριο και στις αρχές Οκτωβρίου 2015 έφτασαν στη Σμύρνη, απ’ όπου επιβιβάστηκαν σε βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες στην Ελλάδα. Στις 3 Οκτωβρίου οι τέσσερίς τους αποβιβάστηκαν στο Φαρμακονήσι, συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Λέρο για καταγραφή και ταυτοποίηση. Δύο από τα μέλη της ομάδας, ο Αχμάντ αλ Μοχάμαντ και ο Μοχάμεντ αλ Μαχμόντ, δήλωσαν Σύροι πρόσφυγες και αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Πήγαν στην Κάλυμνο, από εκεί στον Πειραιά και το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου πυροδότησαν τις ζώνες με τα εκρηκτικά έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Διαφορετική ήταν η πορεία των Ουσμάν και Χαντάντι.

Οπως είχε παλαιότερα αποκαλύψει η «Κ», στη διάρκεια του ελέγχου αξιωματούχοι του Frontex διαπίστωσαν ότι δεν επρόκειτο για Σύρους πρόσφυγες, όπως ισχυρίζονταν, αλλά για Γάλλους υπηκόους με καταγωγή από το Πακιστάν και την Αλγερία αντίστοιχα. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο στην Κω κατηγορούμενοι για κατοχή πλαστών εγγράφων. Στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι και συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Στις 14 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, έφτασαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και ένα μήνα αργότερα (10 Δεκεμβρίου) συνελήφθησαν από την αυστριακή αστυνομία σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων ως ύποπτοι για συμμετοχή στον πυρήνα των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν τη Γαλλία.

Κατόπιν ερευνών διαπιστώθηκε ότι το ταξίδι των Ουσμάν και Χαντάντι συντόνιζε από τη Ράκα στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους ονόματι Αμπού Αχμάντ. Eπικοινωνούσε μαζί τους κωδικοποιημένα μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών που είχαν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα (viber, WhatsApp) εξασφαλίζοντάς τους χρήματα, επαφές με κυκλώματα διακινητών, πλαστογράφους κ.ο.κ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους, την 27η Οκτωβρίου στην Κω, φρόντισε να λάβουν 2.000 ευρώ σε μετρητά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Από την έρευνα της αυστριακής αστυνομίας προέκυψε ακόμα ότι οι Ουσμάν και Χαντάντι είχαν τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με ένα ακόμη άτομο, τον Μαροκινό Abid Tabaouni. Εκτιμάται πως οι τρεις τους θα αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Tabaouni, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, ταξίδεψε από τη Συρία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ακολουθώντας και αυτός το δρομολόγιο των προσφύγων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έχει καταγραφεί, τουλάχιστον με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του, από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ έχει καταχωρισθεί από την Αυστρία στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) ως ύποπτος για τζιχάντ. Στη λίστα επαφών στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε αριθμός που ανήκε στον φερόμενο ως οργανωτή των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και πρωταγωνιστή μιας άκαρπης έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. στο Παγκράτι (τον Ιανουάριο του 2015) Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για έλεγχο υπόπτων

Συχνές παραμένουν οι διελεύσεις από την Ελλάδα υπόπτων για τζιχάντ. Σε κάθε μία απ’ αυτές τις υποθέσεις, αστυνομικοί από «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ θέτουν σε εφαρμογή μυστικές επιχειρήσεις «επιτήρησης» των υπόπτων. Μια τέτοια εκτυλίχθηκε στις αρχές καλοκαιριού στη Βόρεια Ελλάδα ύστερα από απόρρητο «σήμα» που έφτασε στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και αφορούσε το ταξίδι μιας οικογένειας από χώρα του Μαγκρέμπ με προορισμό τη Συρία.

Οι Ελληνες αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν από Ευρωπαίους συναδέλφους τους για την επικείμενη αύξηση των υπόπτων, με πλοίο από την Ιταλία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Εθεσαν σε εφαρμογή επιχείρηση επιτήρησής τους, ενώ ενημέρωσαν σχετικά και τις αρχές ασφαλείας της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν τα μέλη της οικογένειας να ακινητοποιηθούν κατά την είσοδό τους στην Τουρκία και να απελαθούν πίσω στη χώρα απ’ όπου είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους.

Παρόμοια υπόθεση εκτυλίχθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, με πρωταγωνιστή υποστηρικτή του Ι.Κ., που απελάθηκε στην Τουρκία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπως διαπιστώθηκε, ο ύποπτος ταξίδεψε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στα Τίρανα και αποπειράθηκε να επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία, από τον άξονα της Εγνατίας Οδού.

Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]