Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το διπλωματικό παιχνίδι της Ρωσίας στην Ευρώπη

Η αποχώρηση της Αγγλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαιρέσει βαθιά το μπλοκ και υπάρχουν φόβοι πως το φαινόμενο θα εξαπλωθεί και σε άλλα κράτη καθώς οι χώρες της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης διαφωνούν όλο και περισσότερο για δημοσιονομικά και εθνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Startfor τα μέλη της ΕΕ έχουν επίσης έντονες διαφορές και όσο αφορά της κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς είναι πηγή αυξημένων διενέξεων μεταξύ τους. Μια κατάσταση που η Μόσχα ελπίζει να αξιοποιήσει στο έπακρο παρά τις αδιαμφισβήτητες προκλήσεις που θα βρεθούν στο δρόμο της.

Προκλήσεις για την Συναίνεση

Η διχόνοια εντός της ΕΕ προέρχεται από το γεγονός πως υπάρχουν δύο ομάδες με δύο διαφορετικές στάσεις ως προς τη Ρωσία. Οι χώρες που κρατούν μια αρνητική στάση απέναντι στη Μόσχα, όπως η Πολωνία κα τα Βαλτικά κράτη, παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές λόγω της στρατιωτικής ισχύς της Ρωσίας. Αντιθέτως οι πιο φιλικές χώρες προς τη Μόσχα, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ελλάδα, διατηρούν οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς τους οποίους θέλουν να διατηρήσουν.

Η Γερμανία από την πλευρά της έχει μια μακρά και περίπλοκη σχέση με την Ρωσία η οποία περιπλέκεται λόγω του ότι θεωρείται ηγετική δύναμη στην ΕΕ. Αν και οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, αγωνίζονται για την επιρροή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αποδείξει τη βούλησή της να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους μέχρις ότου η Ρωσία να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία του Μινσκ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ρωγμές στην ομοφωνία της ΕΕ

Το Brexit, η προσφυγική και η οικονομική κρίση θέτουν μια άνευ προηγουμένου πίεση στην ΕΕ θέτοντας υπό αμφισβήτηση την συναίνεση της Ένωσης η οποία καλείται να λύσει πιο μείζονα θέματα από το αν θα συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. ‘Ήδη άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία κάνουν λόγο για δημοψηφίσματα για ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό και την οικονομία.

Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τη Ρωσία. Το Brexit έχει δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Μόσχα για να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΕ. Άλλωστε το Κρεμλίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι χρειάζεται μόνο μία αποκλίνουσα χώρα για να θέσει τέρμα στις κυρώσεις. Η Σλοβακία, η οποία βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ, είναι ένας πρωταρχικός στόχος στην εκστρατεία της Ρωσίας να υπονομεύσει την ομοφωνία της ΕΕ ενόψει της επόμενης ψηφοφορίας για τις κυρώσεις στις αρχές του 2017. Ήδη οι προσπάθειες της Μόσχας έχουν αποδώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μετά από τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 25 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, απεύθυνε έκκληση για μια ορθολογική επαναξιολόγηση του καθεστώτος κυρώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που είχε για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εκ τούτου, δημιουργεί μια πραγματική ευκαιρία για τη Ρωσία να ασκήσει πίεση ώστε οι κυρώσεις εις βάρος της να καταργηθούν.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]