Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Πρόκειται για ανακοίνωση που πρόκειται να δημιουργήσει μείζονα θέματα στην εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θέτει σοβαρά ζητήματα για την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τουρκική οικονομία.

Με δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης 20/7/2016 στο δίκτυο CNN, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, όρισε και τον χρόνο διάρκεια αυτής της ιδιότυπης κατάστασης, προσδιορίζοντάς τον στους τρεις μήνες.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε και ακολούθησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επίσης υπό την προεδρία του ιδίου, μετά το πέρας της οποίας ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι η Τουρκία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η Τουρκία τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από απόψε έως την 20ή Οκτωβρίου βάσει του Άρθρου 120 του τουρκικού Συντάγματος, στο οποίο «πατά» ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι θα δοθεί κατ' αυτό τον τρόπο ο απαραίτητος χρόνος για την «αποκατάσταση του κράτους δικαίου».

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι εντός συνταγματικού πλαισίου και στοχεύει στην ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης για την αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε ο Ερντογάν. Δεν αντίκειται στην έννομη τάξη και τις ελευθερίες, υποστήριξε.

Η «κάθαρση» θα συνεχιστεί στο στρατό και όλους τους θεσμούς και τις δομές της δημόσιας διοίκησης «μέχρι να βγάλουμε από μέσα τον καρκίνο», είπε παραπέμποντας στο κίνημα Γκιουλέν.

Έτσι, για τους τρεις επόμενους μήνες η Τουρκία πρόκειται να βιώσει μία ιδιόμορφη κατάσταση, με τους όρους που θα ορίσει ο ίδιος ο Ερντογάν και συνθήκες που θα απέχουν, προφανώς, από οποιαδήποτε έννοια της δημοκρατίας.

Εκδηλώνονται ισχυροί προβληματισμοί για τους στόχους που έχει θέσει ο Ερντογάν γι αυτό το διάστημα. Θα είναι, σαφώς, ένα διάστημα στο οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει σειρά εκκαθαρίσεων όλων των αντιπάλων του προκειμένου να προχωρήσει στην Συνταγματική αναθεώρηση που επιθυμεί, μέσω της οποίας θα μεταβιβασθεί το σύνολο σχεδόν των εξουσιών στον πρόεδρο της Τουρκίας, δηλαδή στον ίδιο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η τουρκική οικονομία θα δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα, με άγνωστες συνέπειες για τη χώρα, αφού τόσο οίκοι αξιολόγησης όσο και το  ΔΝΤ έχουν ήδη στείλει τα "μηνύματά" τους για το αύριο της Τουρκίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ταφόπλακα στον τουρισμό, ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί στον τραπεζικό τομέα μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας περί διάθεσης απεριόριστων κεφαλαίων...

Η Τουρκία, το αμέσως επόμενο διάστημα των τριών μηνών θα μετατραπεί σε μία ανοιχτή φυλακή, στην οποία διοικητής θα είναι ο Ερντογάν και δεσμοφύλακας οι πιστές σε αυτόν κρατικές υπηρεσίες, δηλαδή, η Αστυνομία, η Πολιτοφυλακή και... οι μυστικές υπηρεσίες, ενώ αναμενόμενο το πογκρόμ διώξεων, που θα γίνουν στο όνομα της προστασίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και για το καλό των τούρκων πολιτών, πρόκειται να πλήξει βαθύτατα την εικόνα της Τουρκίας, δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Σπεύδοντας να προκαταλάβει αντιδράσεις, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ασκήσουν οποιαδήποτε κριτική στην απόφαση για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης. Υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν λάβει αντίστοιχα μέτρα έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε, κλείνοντας πονηρά το μάτι στον γάλλο πρόεδρο κ. Ολάντ.

Ο επικεφαλής της συνταγματικής επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι το Σύνταγμα της Τουρκίας επιτρέπει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι οι πολίτες είναι απίθανο να επηρεαστούν αρνητικά.

Μιλώντας στο δίκτυο NTV ο Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει εάν ελήφθη σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι από συνταγματικής άποψης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να μείνει σε ισχύ έως και για έξι μήνες.

Ο ίδιος δήλωσε, δε, πως πιστεύει πως θα πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή για συγκεκριμένα εγκλήματα όπως η απόπειρα βίαιης ανατροπής της συνταγματικής τάξης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]