Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στίγκλιτς:Το Μνημόνιο σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες!

Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε προχθές, υποστήριξε ότι έγιναν «σημαντικά λάθη» στους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Ομως ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «NYT» αφήνει να εννοηθεί ότι όλες οι επιλογές ήταν σκόπιμες και ότι ειδικά το πρώτο πακέτο διάσωσης σχεδιάστηκε το 2010 με σκοπό να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, και προς αυτές κατευθύνθηκαν τα κεφάλαια του προγράμματος. «Το πρόγραμμα είχε μεγαλύτερο όφελος για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι για την Ελλάδα» επισήμανε.

Στην ανάλυση του Στίγκλιτς η Ε.Ε. πέτυχε παράλληλα να επιβάλει μέτρα λιτότητας και να καταπνίξει τα συνδικάτα, λυγίζοντας την αντίσταση πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσω της ανεργίας που προκάλεσαν τα μέτρα. Αποδίδει στη δημιουργία του ευρώ αλλά και στην πολιτικά ατελή ενοποίηση την κακή απόδοση των οικονομιών της ευρωζώνης στην κρίση του 2008, προβάλλοντας ως απόδειξη χώρες που διέθεταν πολύ χαμηλότερο χρέος και έλλειμμα πριν από την ένταξή τους, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Στο ερώτημα πώς θα καταστεί το ευρώ βιώσιμο απαντά ότι απαιτείται μια τραπεζική ένωση για τη διασφάλιση των καταθέσεων και μια ΕΚΤ που δεν θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό αλλά και στην απασχόληση. «Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έχουν πάρει ακόμα το μάθημα της κρίσης» διαπιστώνει τέλος ο Αμερικανός νομπελίστας.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]