Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έξοδο από την Ε.Ε. ψήφισαν οι Βρετανοί

Είναι πλέον επίσημο το ιστορικό διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η διαφορά ψήφων ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. συγκέντρωσε το 51,9% των ψήφων (17.410.742), έναντι του 48,1% (16.141.241).

Η Βρετανία βρίσκεται τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού David Cameron.

"Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά", δήλωσε σε δημοσιογράφους. "Όλοι είναι πραγματικά κουρασμένοι. Δεν έχουν κοιμηθεί", πρόσθεσε.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τώρα που ο David Cameron έχασε το δημοψήφισμα, δηλαδή το μεγαλύτερο στοίχημα της καριέρας του, το Συντηρητικό κόμμα ίσως αντιμετωπίσει μια σύγκρουση για την ηγεσία, ζήτημα που θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες, αν όχι μήνες για να επιλυθεί.

Σε αναβρασμό οι Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα

Μπαράζ δηλώσεων και επαφών μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων της Ε.Ε. πυροδοτεί το -απροσδόκητο για πολλούς- αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

"Εφιάλτη" χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alexander Stubb.

"Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Stubb, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2014-2015.

"Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα", πρόσθεσε.

«Έξοδος σημαίνει έξοδος»

«Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Manfred Weber, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.

«Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος», γράφει ο κ. Weber.

«Μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier δήλωσε ότι σήμερα είναι "μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία", μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία", είναι το μήνυμα που έγραψε στα αγγλικά ο Steinmeier στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη»

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel δήλωσε σήμερα ότι η ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "μια κακή ημέρα για την Ευρώπη".

"Ανάθεμα! Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη", έγραψε στο Twitter ο Gabriel, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Τα αποτελέσματα από το ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες δείχνουν ότι οι Βρετανοί ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ, μια έκβαση που θέτει τη χώρα σε αβέβαιη πορεία και καταφέρει μεγάλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πρώτες αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Μέρκελ Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων». Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ από την πλευρά του γράφει στο Twitter ότι πρόκειται για την «χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της».

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ. Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της 'Αγγελας Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]