Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Guardian: Η λέξη Grexit ψιθυρίζεται και πάλι

Μια αίσθηση κρίσης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, εκτιμά σε δημοσίευμά της η βρετανική Guardian, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η λέξη Grexit έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται ξανά…

Τις τελευταίες εβδομάδες οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών έχουν φτάσει αυξανόμενα νευρικό σημείο, παρατηρεί η δημοσιογράφος Helena Smith σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. «Το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μέσα σε 6 χρόνια της χτυπημένης από το χρέος χώρας- ακολούθησαν μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που έβαλε την Αθήνα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από το ευρώ. Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά -και με την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που κανονίστηκε για την Παρασκευή -μία αίσθηση κρίσης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα».

Με τους πολιτικούς να έχουν επιδοθεί σε μια οργισμένη ρητορική που έβαλε την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές τον περασμένο χρόνο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, και το Grexit -η λέξη που έφερνε στο μυαλό τη μάχη της Ελλάδας με την οικονομική κατάρρευση- ψιθυρίζεται ξανά», γράφει η Smith.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αβεβαιότητα και το άγχος έχει επιστρέψει στους Έλληνες που έχουν δει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να μειώνεται, την ανεργία να αυξάνεται και τις επιχειρήσεις να κλείνουν. «Αφού αψήφησαν τους καταστροφολόγους, υπάρχουν φόβοι ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε τώρα να οδεύει σε άτακτη χρεοκοπία».

«Δεν υπάρχει κανένας που να γνωρίζω που δεν ανησυχεί», δηλώνει ένας συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται σχεδόν κατά ένα τρίτο. «Αν υπάρξει κούρεμα καταθέσεων θα είναι το τέλος και, μέχρι στιγμής, αυτό είναι το μόνο μέτρο που δεν έχουν πάρει. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είναι αδύνατο να βρεις λάδι, αδύνατο να βρεις φάρμακα. Και αυτή τη φορά όλα φαίνονται πιθανά».

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, η οικονομική κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο, ενώ καθίσταται σαφές πως τα διαθέσιμα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν επαρκούν. Τόσο η αναγκαστική επιστροφή των διαθέσιμων κεφαλαίων των νοσοκομείων της χώρας, όσο και η κατά το ήμισυ καταβολή του οικογενειακού επιδόματος των πολύτεκνων οικογενειών, καταδεικνύουν σαφή αδυναμία ρευστού και πληρωμής από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί, άραγε σε ένα οικονομικό "επεισόδιο" και πιθανό Grexit ή οι κυβερνώντες θα επιλέξουν την λύση αναγκαστικού κουρέματος των καταθέσεων των πολιτών; Η απάντηση αναμένεται να δοθεί μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στην παρούσα κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μίας παταγώδους πτώσης της.

Παναγιώτης Μαύρου


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δυστυχως οι ιδιοι ψιθυροι υπηρχαν και περυσι στο Λονδινο απο τα μεσα Μαιου για το ερχομενο κλεισιμο των τραπεζων με την τραγικη πραγματικοτητα να εχει σοκαρει τους Ελληνες τελος Ιουνιου. Το θλιβερο ειναι οτι αρκετοι απλοι ανθρωποι στην Ελλαδα που ενημερωθηκαν απο γνωστους τους συμπατριωτες κατοικους Λονδινου να βγαλουν τα χρηματα τους απο τις Ελληνικες τραπεζες γιατι δεν θα ειχαν προσβαση αμεσα σε αυτα, αμφισβητησαν το ενδεχομενο διοτι δεν υπηρξε στο παρελθον τετοιο γεγονος και μαλιστα μερικοι ειρωνευθηκαν οσους καλοπροαιρετα τους προειδοποιησαν. Κατοπιν εορτης και αφου βιωσαν τις κλειστες τραπεζες και την περιορισμενη προσβαση στα χρηματα τους, που για τους περισσοτερους ηταν μικρες οικονομιες αλλα σημαντικες για την επιβιωση τους, χτυπουσαν το κεφαλι τους. Ας διδαχθουμε λοιπον ολοι μας φετος, ας κανουν προληπτικες κινησεις με αναληψη ολων των χρηματων απο τις Ελληνικες τραπεζες οσοι αφελως ξαναεβαλαν τα χρηματα τους σε αυτες, διοτι παλι οι μικρομεσαιοι θα πληρωσουν την νυφη, αφου και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιτρανα απεδειξαν οτι ειναι υποτελεις των τοκογλυφων καρχαριων και προστατες οσων εκλεψαν το δημοσιο και εβγαλαν τα λεφτα τους στο εξωτερικο. Το προλαμβανειν καλυτερο του θεραπευειν, ας κινηθουμε αναλογως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Goldman Sachs τραπεζα των σιωνιστων εβραιων προκλητικα στελνει μηνυματα σε εφημεριδες του εξωτερικου και δημοσιευονται με την αποψη οτι η επισημη χρεωκοπια της Ελλαδας θα γινει εως 20 Ιουλιου, βαζουν και την ημερομηνια απροκαλυπτα. Τυχαιο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]