Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Εφαγε πόρτα" για την έκτακτη Σύνοδο, τώρα παρακαλάει για Eurogroup

"Μετά από διαβούλευση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, και τον J. C. Juncker, πείσθηκα πως υπάρχει περιθώριο για περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών ώστε να αποφευχθεί μια περίοδος αστάθειας. Σ' αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται να βρούμε ημερομηνία για το επόμενο Eurogroup στο προσεχές μέλλον. Σε μέρες και όχι εβδομάδες", δήλωσε ο Donald Tusk σε συνέντευξη Τύπου.

Ο W. Schaeuble με τη σειρά του, δήλωσε σε συνέδριο στο Βερολίνο πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο W. Schaeuble νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Der Tagesspiegel". Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup. 

Ακόμη, ο επικεφαλής του ESM, K. Regling, δήλωσε από το Βερολίνο πως "είμαι σίγουρος πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας".

Στην ερώτηση του BloombergTV για το πόσο γρήγορα πρέπει να συγκληθεί το Eurogroup, ο K. Regling απάντησε ότι “όπως είχε πει ο J. Dijsselbloem ίσως συναντηθούμε την Πέμπτη”, ωστόσο χτες εκτιμήσαμε πως δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος ώστε να δικαιολογηθεί μια συνεδρίαση. Το Eurogroup θα γίνει μόλις υπάρξει πρόοδος.
Ψάχνουν για "συμβιβαστική λύση" ελπίζουν σε Eurogroup την Τρίτη του Πάσχα

Προσπάθεια για συμβιβασμό στο θέμα της δημιουργίας του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων με στόχο τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup την Τρίτη του Πάσχα καταβάλλεται αυτή την ώρα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, τεχνικών κλιμακίων και νομικών από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις και θα αποχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί πιθανόν τη Μεγάλη Παρασκευή.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Μ. Πέμπτης

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, "ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Tusk τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Tusk, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Tusk διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup και ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΟΙΚ: Το όργανο που αποφασίζει είναι το Eurogroup

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Friederike von Tiesenhausen, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup. Το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει ώσπου αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα. Είναι προφανώς έτσι: υπάρχει ακόμη ανάγκη συνομιλιών.

Η κανονική διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup είναι μετά το όργανο που αποφασίζει. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας ότι και ο Donald Tusk είπε ότι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν υφίσταται», δήλωσε, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Zaibert, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου και με την τοποθέτηση του W. Schaeuble κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».

Όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ υπήρξε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και του Eurogroup ότι στους τέσσερις βασικούς τομείς της τρέχουσας αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα δάνεια», ταμείο αποκρατικοποιήσεων) υπήρξε πρόοδος αλλά ότι «είναι αναγκαίο και ένα πακέτο προληπτικών μέτρων για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει κάποιους στόχους του προϋπολογισμού». Η τεχνική εφαρμογή εναπόκειται τώρα στις συνομιλίες θεσμών και Ελλάδας, συνέχισε η εκπρόσωπος του W. Schaeuble και προσέθεσε: «Υπήρξε σύμφωνη γνώμη μεταξύ όλων των συμμετεχόντων την Παρασκευή. Αυτή ήταν η συμφωνία των συμμετεχόντων στο Άμστερνταμ και για αυτό αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση αλλά η συμφωνία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]