Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυρίτσης: "Περιμένουμε βία" - Χαοτική η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας

Μια μέρα πριν την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας και των επαναπροωθήσεων προσφύγων προς την Τουρκία με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν καταστεί σημεία πιθανής ανάφλεξης, αν ληφθεί υπόψιν και η απόδραση 800 προσφύγων από το κέντρο κράτησης στη Χίο.

Οι πρόσφυγες χθες διαδήλωσαν κατά της κράτησής τους στο hotspot της ΒΙΑΛ και εναντίον των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία. Με πλακάτ στα αγγλικά δήλωσαν ότι προτιμούν να πεθάνουν παρά να επιστρέψουν στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους. Και ενώ το λιμάνι της Χίου θα παραμείνει κλειστό μέχρι τη Δευτέρα, στην περιοχή έκανε την εμφάνισή της μια διμοιρία των ΜΑΤ η οποία παρακολουθεί διακριτικά και από απόσταση τους πρόσφυγες που παραμένουν εκεί. Η εντολή που έχουν μέχρι στιγμής είναι να μην επέμβουν και όπως δήλωσε στον Observer ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό «προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες».

Εξίσου τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στον καταυλισμό της Ειδομένης όπου μετανάστης έβγαλε μαχαίρι ζητώντας από δημοσιογράφους να σταματήσουν να καταγράφουν τα γεγονότα στην περιοχή. Κάτοικοι της Ειδομένης ζητούν την εκκένωση του καταυλισμού και μάλιστα χθες το πρωϊ απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο χωριό. Επίσης, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων και τους προτρέπουν να μην φύγουν από την Ειδομένη γιατί τα σύνορα θα ανοίξουν.

Ένταση επικρατεί και στα Ιωάννινα όπου πρόσφυγες απειλούν να κατεδαφίσουν τον καταυλισμό, αν όπως τονίζουν, δεν βελτιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν τις οποίες χαρακτηρίζουν τραγικές.
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, αρνούνται να απομακρυνθούν από την περιοχή. Στο λιμάνι παραμένουν περί τους 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χθες μόλις 192 Αφγανοί έφυγαν για να φιλοξενηθούν στον Ελαιώνα. 

Γ. Κυρίτσης: Περιμένουμε βία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer o εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι, "περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι". Σημείωσε δε πως η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», εξήγησε ο κ. Κυρίτσης.

Ανέφερε ακόμη ότι από τους 2.300 αξιωματικούς που υποσχέθηκε να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα μας, μόλις 200 έχουν έρθει. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κυρίτσης τονίζει «ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη».

Στο μεταξύ σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι εντός των τριών επομένων ημερών αναμένεται να αναχωρήσουν περί τους 750 ανθρώπους από τη Λέσβο για το Ντικιλί στην Τουρκία και ότι οι δυνάμεις της Frontex δεν έχει αποστείλει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, οκτώ σκάφη της Frontex θα μεταφέρουν όσους κρατούνται στα ελληνικά νησιά και πρόκειται να απελαθούν.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΒΙΑ.
    ΟΣΟ ΟΙ ΑΛΗΤΟΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ, ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΛΑΪΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ.
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤ6Ι ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΟΣΥΝΗ.
    ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΧΟΙΝΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
    ΑΝΤΙ-ΦΑ-ΡΑς
    (ΑΝΤΙ-ΦΑΣΙΣΤΑΡΑΣ & ΑΝΤΙ-ΝΑΖΙΣΤΑΡΑΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν είσαι αποτυχημένο τρολ είσαι σίγουρα επιτυχημένος συριζαίος ή ψυχοπαθής. Αλλιώς δεν εξηγούνται αυτά που γράφεις. Το ότι σε απασχολεί η Χ.Α. είναι βέβαια μία ψυχοπαθητική κατάσταση που πρέπει να το δεις με γιατρό. Για το ότι οι "πρόσφυγες" είναι κομμάτι του λαού μας επίσης στο γιατρό. Το ότι οι "πρόσφυγες" αγωνίζονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αυτοκαταργείται από τη στιγμή που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους. Το ότι κι εσύ αυτοκαταργείσαι με αυτά που γράφεις και που επιμένεις να γράφεις, ενισχύει την υπόθεση ότι είτε είσαι ψυχοπαθής είτε είσαι ένας πανέτοιμος "ηθικά" προς υπουργοποίηση από το κόμμα της @ουτσας, το ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάτι ακόμη. Γίνε ειλικρινής τουλάχιστον με τον εαυτό σου και υπέγραφε όχι ανθέλληνας. Τουλάχιστον με την υπογραφή σου να λες και μία αλήθεια

      Διαγραφή
    2. Είναι τρολλάρας και μάλιστα πολύ πετυχημένος αφού σας έχει κάνει να απαντάτε άμεσα και με πάθος.
      Το παίζει πολύ όμορφα και το καλύτερο που θα κάνατε είναι να τον κάνετε διάσημο και να εξαπλώσετε τα σχόλιά του, μπας και ξυπνήσει κανένα βόδι....
      Νομίζω....

      Μετα τιμής
      ΦΑ-ΡΑς (ΦΑΣΙΣΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΑΡΑΣ)

      Διαγραφή
  3. Αν δεν είναι βίαιοι κε Κυρίτση, πάρτε τους στα σπίτια σας.
    Άκουσα ότι στην Ειδομένη κατέστρεψαν και το Κοιμητήριο, υποθέτω ότι τους ενόχλησαν οι Σταυροί.
    Αν δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα που δημιουργήσατε, τα μπογαλάκια σας και δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]