Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν “καρφώνει” τον Ομπάμα, εκνευρίζει τον Πούτιν

Παίζει με τη "φωτιά" ο τούρκος "σουλτάνος"...

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα τη “λύπη” του για τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο ομόλογός του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που κατήγγειλε “την πολύ ανησυχητική πορεία” που ακολουθείται στην Τουρκία στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου.

“Με λυπεί το γεγονός ότι τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν εν τη απουσία μου”, δήλωσε ο Ερντογάν σε τούρκους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον καθώς ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. “Αυτά τα θέματα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Μπαράκ Ομπάμα”.

“Δεν μου μίλησε για το θέμα αυτό. Σε προηγούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες μας, είχαμε μιλήσει για πιο χρήσιμα πράγματα από την ελευθερία του Τύπου”, πρόσθεσε, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, ανάμεσά τους η Hurriyet.

Ο Ομπάμα, ο οποίος είχε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη, δήλωσε την Παρασκευή: “Δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία που με ανησυχούν. Νομίζω ότι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε σε σχέση με τον Τύπο μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια πολύ ανησυχητική πορεία”. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε εκφράσει αυτά τα συναισθήματα “ευθέως” στον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι σε άλλες συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ εξήγησε ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και τόνισε ιδιαίτερα ότι εφημερίδες που τον έχουν χαρακτηρίσει “κλέφτη ή “δολοφόνο” εξακολουθούν να εκδίδονται.

“Οι εφημερίδες που με έχουν προσβάλει εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό το είδος της προσβολής και της απειλής δεν επιτρέπεται στη Δύση. Εάν ο Ομπάμα είχε θέσει αυτό το θέμα (της ελευθερίας του Τύπου) στην ατζέντα των συνομιλιών μας, θα του το είχα πει”, δήλωσε.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν κόντρα στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν “μέχρι τέλους” στη σύγκρουσή του με την Αρμενία γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τις μάχες που τις δύο τελευταίες ημέρες προκάλεσαν τον θάνατο 30 και πλέον νεκρών.

“Προσευχόμαστε για να θριαμβεύουν οι αζέροι αδελφοί μας στις μάχες αυτές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τέλους”, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Χθες αργά το απόγευμα, ενώ η κατάσταση έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τις απώλειές τους στις σφοδρές συγκρούσεις που άρχισαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο: 18 αρμένιοι στρατιώτες και 12 Αζέροι νεκροί. Κάθε πλευρά ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αμάχου της. Το Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε ότι ένα από τα ελικόπτερά του κατερρίφθη.

Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι σφοδρότερες μετά την εκεχειρία του 1994, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο, χωρίς όμως να υπάρξει επίλυση του προβλήματος, δηλαδή πού ανήκει αυτή η περιοχή, η οποία βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ομάδα του Μινσκ, η οποία επιδιώκει μάταια για χρόνια, υπό την συμπροεδρία της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ να βρει μια λύση στη σύγκρουση. “Αν η Ομάδα του Μινσκ είχε λάβει δίκαια και αποφασιστικά μέτρα, δεν θα συνέβαιναν αυτά τα πράγματα”, δήλωσε.

Η Τουρκία, η οποία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν είναι βασικός σύμμαχος του Μπακού. Αντίθετα δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, λόγω της διαφοράς τους που αφορά τις μαζικές σφαγές Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, τις οποίες το Γερεβάν χαρακτηρίζει γενοκτονία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]