Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απάντηση πηγών: Το ΔΝΤ ζητά μείωση των μέτρων και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους

“Επί της ουσίας, τα όσα καταγράφει η συνομιλία είναι όσα υποστηρίζει το Ταμείο και ο κ. Τόμσεν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση” με τους Θεσμούς.

Τα παραπάνω υποστήριξαν σοβαρές πηγές στην Ουάσιγκτον, που έχουν γνώση του παρασκηνίου των τελευταίων ωρών για τις αναταράξεις που προκάλεσε η συνομιλία του Πολ Τόμσεν, της Ντέλια Βελκουλέσκου και της Ιβα Πέτροβα. Η δημοσίευση της συνομιλίας έγινε από τον ιστότοπο Wikileaks και έχει προκαλέσει “σεισμό” στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο.

Οι πηγές της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν επίσης ότι από τη συνομιλία αυτή εξάγεται ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την ελληνική θέση για μείωση των μέτρων και για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τις πηγές:
  • Τα στελέχη του Ταμείου υποστηρίζουν ότι “η Αθήνα όλο λέει όχι σε μέτρα, όλο αρνείται την ιδιοκτησία του Προγράμματος και τα μέτρα που έχει υπογράψει η ίδια και δέχεται να νομοθετήσει μέτρα και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μόνο όταν της ασκηθεί αφόρητη πίεση”.
  • “Από την πρώτη στιγμή το Ταμείο έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς γενναία ελάφρυνση χρέους. Από τη θέση αυτή δεν υποχωρεί το Ταμείο”.
  • “Οσον αφορά το Brexit ο κ. Τόμσεν απλά διαπιστώνει ότι αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι ορατός επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία”. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να πιστεύει ότι ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν τα πάντα, οπότε στην περίπτωση αυτή η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούλιο.
  • “Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που ζητούν οι Ευρωπαίοι, είναι ένας στόχος μη εφικτός. Το ΔΝΤ αντιπροτείνει 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, και γενναία ελάφρυνση χρέους”.
Επίσης, είναι φανερό ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το Πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα το καλοκαίρι. Οπως αναφέρει η κ. Βελκουλέσκου ίσως χρειαστούν δύο διαφορετικά προγράμματα με διαφορετικό δημοσιονομικό στόχο.

Κατά τα άλλα: Ο διάλογος προκαλεί σοκ διότι φαίνεται σαν να προτείνει ο κ. Τόμσεν να φτάσει η Ελλάδα στο παρά πέντε της χρεοκοπίας για να δεχθεί τα μέτρα και οι Ευρωπαίοι την ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνουμε ότι ο διάλογος αυτός δεν διαψεύδεται. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι “δεν σχολιάζει τις διαρροές ή υποτιθέμενες εκθέσεις επί εσωτερικών συζητήσεων”.

Σημειώνει επίσης τα εξής:
«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα αυτό που νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο για μια βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενη από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύεται από την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχουμε πει, υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ του τι είναι εφικτό για τις μεταρρυθμίσεις και την απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους».
Σημειώνουμε επίσης ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή ποιος υπέκλεψε τη συνομιλία και πως έφτασε η συνομιλία στον ιστότοπο Wikileaks. Πολλά ακούγονται αλλά δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση και καμία σίγουρη πληροφορία. Μόνο εικασίες. Οι πηγές μας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν καν να μιλήσουν για το θέμα αυτό.

Η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έφτασε στο γραφείο της. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητά να πληροφορηθεί με ευγενικό και ψύχραιμο ύφος αν όσα λέει ο κ. Τόμσεν στη συνομιλία του με την κ. Βελκουλέσκου εκφράζουν το Ταμείο.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]