Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παίζει τα ρέστα του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Του Σάκη Μουμτζή 

Είναι αναμφίβολα πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το πολιτικό βάθος της υποκλαπείσας συνομιλίας Τόμσεν –Βελκουλέσκου, καθώς και οι πιθανές συνέπειες της. Και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα το χειρισθεί τελικά η συγκυβέρνηση και πώς θα τοποθετηθεί η ευρωπαϊκή αντιπολίτευση.
Ομως κάποιες πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως η ανάμιξη του Παυλόπουλου, η έκτακτη σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου, η επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, φανερώνουν εγρήγορση και διάθεση εκμετάλλευσης του γεγονότος.

Ας δούμε την συγκυρία μέσα στην οποία εμφανίζεται η υποκλαπείσα συνομιλία. Η συγκυβέρνηση βρίσκεται πλήρως εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της προσφυγικής της πολιτικής, στην πλήρη κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη, στην πανωλεθρία του Α. Τσίπρα στην βουλή και τέλος στην δημοσκοπική κατρακύλα του κόμματος του.Και αίφνης εμφανίζεται ο υποκλαπείς διάλογος, που έγινε στις 16 Μαρτίου.

Η ουσία του διαλόγου είναι πως το ΔΝΤ ζητεί ονομαστικό κούρεμα του χρέους, άρα είναι σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης και μέτρα λιγότερα κατά ένα δισεκατομμύριο περίπου, από αυτά που προγραμματίζει η συγκυβέρνηση.

Τι επιζητεί; Την αξιοπιστία στην τήρηση των συμφωνηθέντων και επικαλείται το βεβαρυμένο παρελθόν όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα δύο στελέχη του ΔΝΤ στον υποκλαπέντα διάλογο τους, η μόνη περίπτωση που η παρούσα κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία ήταν όταν ξέμεινε από λεφτά. Γνωστό σε όλον τον κόσμο αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει με αυτό το χαρτί στα χέρια του, την ευκαιρία να σπρώξει τα ρέστα του στο τραπέζι, στοχεύοντας ταυτοχρόνως σε πολλά σημεία.

1.Να θέσει εκτός διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ που πιέζει ασφυκτικά για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες προκαλούν αλλεργία στο εσωτερικό του κόμματος.

2.Δημιουργώντας έναν καινούργιο εχθρό, που είναι και ξένος, να αναβιώσει τα εθνεγερτικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του που έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτόν.

3.Αλλάζει την ατζέντα και την μεταθέτει σε ένα πεδίο που πιθανόν να του αποφέρει καρπούς μετά την πανωλεθρία που υπέστη στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.

4.Ασκεί πίεση στα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου να ακολουθήσουν την ατζέντα του, με πιθανό τελικό στόχο την εισδοχή κάποιων εξ αυτών στην κυβέρνηση.Οι πιέσεις που ασκεί ο Σουλτς σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ προς τούτο, είναι ενδεικτικές της επιθυμίας διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

5.Κορύφωση αυτών των στοχεύσεων είναι η προσφυγή στις κάλπες εν μέσω κλίματος εθνικής έξαρσης, παρόμοιου με αυτό του περσινού καλοκαιριού. Επειδή είναι δεδομένο πως οι εκλογές δεν κερδίζονται, ο σχεδιασμός αυτός αποβλέπει σε ήττα με διαχειρίσιμη διαφορά.

Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ «καίει» το ΔΝΤ, τον σύμμαχο του στην ονομαστική απομείωση του χρέους; Γιατί έχει αντιληφθεί πως οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν κάτι τέτοιο. Συνεπώς, το ΔΝΤ είναι ένας άβολος δανειστής γιατί πιέζει για μεταρρυθμίσεις και ευχής έργον είναι για τους κρατιστές να το «ξεφορτωθούν».

Θα ήθελα να επαναλάβω πως για γεγονότα που διαδραματίζονται «επί του πιεστηρίου», οι εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες αλλά και η γοητεία αυτής της πρόκλησης μεγάλη.
Πηγή Liberal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Στη συνέχεια του άρθρου και πάντα παρακινδυνευμενα ,μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής.
    Την χώρα αυτή κατά την διάρκεια του ΒΠΠ την κατέστρεψαν οι Γερμανοί και την βοήθησαν να σταθεί στα πόδια της οι Αμερικανοί δίνοντας αίμα στα θέατρα του πολέμου και βοήθεια-όχι δάνειο- στην ίδια με την λήξη του πολέμου.
    Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει το ΔΝΤ και κατά συνέπεια την Αμερική από την χρηματοδοτηση παραδίδοντας την χώρα μόνο στους Ευρωπαίους,κατ επέκτασιν υποθηκευοντας την χώρα ,τους φυσικούς της πόρους μόνο σ αυτούς,βγάζοντας έξω από το παιχνίδι αυτούς που πλήρωσαν και δίνοντας την σ αυτούς που την κατέστρεψαν..
    ...Πόσο σοφή μπορεί να είναι μια τέτοια κίνηση, και πόσο πιθανόν είναι να μην αντιδράσουν αυτοί που θίγονται...

    Αρρητος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ δηλαδη δεν θελεις να υποθηκευτει η πατριδα μας μονο απο τους

      Ευρωπαιους,αλλα θες να εχουν και "λαφυρα" απο την υποθηκευση της

      χωρας μας και οι Αμερικανοι!

      Τωρα το ποιοι θιγονται απο μαχες βουβαλων ,ας το καταλαβει ο

      καθενας απο 'μας!!

      ΓΜ

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Φίλε έχεις δίκαιο,αλλά δεν είναι αυτό το νόημα της ανάρτησης.
    Διάβασε μεταξύ των γραμμών.

    Αρρητος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υποννοεις τον υπερμετρο δανεισμο που εχει φθασει το δημοσιο

      χρεος απο το 120% του ΑΕΠ στο 180 % του ΑΕΠ μεσα σε 6 χρονια, ως

      "χρηματοδοτηση" απο το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, τοτε εχεις αδικο.

      Αν διαβαζες προσεκτικα το Μεσοπροθεσμο του 2011, θα σε επιανε

      κρυος ιδρωτας σχετικα με τις "μεταρρυθμισεις" του ΔΝΤ!!

      Οχι βεβαια οτι ο Τσιπρας τωρα δηθεν καταλαβε τι ειναι το ΔΝΤ!

      Αλλα φαινεται οτι εχει τις "πλατες" καποιων!

      Επι της παρουσης, συμφερει το ΔΝΤ να αποχωρησει,ετσι ωστε να μην

      αναλαβει ευθυνες για την αποτυχια των "μεταρρυθμισεων"!

      Δεν σου φαινεται η ολη υποθεση λιγο "στημενη";

      Φιλικα,


      ΓΜ

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]