Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς στήθηκε ο πυρήνας των τζιχαντιστών σε Παρίσι -Βρυξέλλες

Των Tom Burgis (Βρυξέλλες) και Erika Solomon (Λονδίνο)
Financial Times


Η προέλευση του δικτύου του ISIS πίσω τόσο από την επίθεση στις Βρυξέλλες, όσο και την επίθεση στο Παρίσι πηγαίνει πίσω κάπου τρία χρόνια πριν ακόμα η τζιχαντιστική ομάδα ανακηρύξει το χαλιφάτο της.

Κάποια από τα πλέον σκληρά μέλη του πυρήνα πίσω από τις δυο επιθέσεις ταξίδεψαν για να συμμετέχουν με το ISIS στον εμφύλιο της Συρίας πολύ πριν την καταιγιστική επίθεση το καλοκαίρι του 2014 στην οποία κατελήφθη το 1/3 του Ιρακ και του συριακού εδάφους.

Ο Jean-Charles Brisard πρώην σύμβουλος του γάλλου επικεφαλής αντεισαγγελέα τρομοκρατίας που προεδρεύει του «Κέντρου για την Ανάλυση της Τρομοκρατίας» δηλώνει πως αυτό διαψεύδει κάθε επιχείρημα ότι το ISIS αρχικά ενδιαφέρονταν μόνο για τις τοπικές μάχες.

«Στη γέννηση του ISIS, η εδαφική επέκταση και η τρομοκρατία στο εξωτερικό κινούνται παράλληλα», τόνισε.

Ο Najim Laachraoui του οποίου το DNA βρέθηκε στις ζώνες αυτοκτονίες στο Παρίσι και φέρεται να έχει ανατιναχτεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έφυγε, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία για τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013. Ηταν ένα μήνα πριν το ISIS εισβάλλει στη Ράκκα, τη συριακή πόλη που θα γίνονταν το προπύργιο του.

Το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς αφίχθη ο Samy Amimour, πρώην οδηγός λεωφορείου, από ένα προάστιο του Παρισιού που θα μετείχε στη σφαγή του Bataclan στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Hisham al-Hashemi που συμβουλεύει την Ιρακινή κυβέρνηση για το ISIS δηλώνει ότι πολλά μέλη του πυρήνα Παρισίου-Βρυξελλών έφτασαν στη Συρία εκείνη την περίοδο. Εντάχθηκαν στο τάγμα Tareq bin Ziyad, μια ομάδα ξένων μαχητών στο έδαφος του ISIS.

Αρχικά η εστίαση του τάγματος ήταν στις συγκρούσεις σε Συρία και Ιρακ. Αλλά όταν η δυτική συμμαχία άρχισε την αεροπορική επίθεση κατά του ISIS, το καλοκαίρι του 2014, η στρατηγική άλλαξε, δηλώνει το Hashemi. Εκτιμά ότι περίπου 170 από τους δυτικούς μαχητές του τάγματος έχουν έκτοτε επιστρέψει στην Ευρώπη.

Αναλύσεις ειδικών και κομμάτια στοιχείων από τις έρευνες της αστυνομίας δείχνουν ότι τα μέλη αυτού που θα γίνονταν ο πυρήνας Παρισίου-Βρυξελλών επέστρεψαν στην Ευρώπη την περίοδο μεταξύ των αρχών του 2015 και του Σεπτεμβρίου. Αλλα μέλη που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ το επονομαζόμενο Χαλιφάτο, ασπάστηκαν παρ’ όλ αυτά το «σκοπό» και προετοιμάστηκαν να παίξουν το ρόλο τους.

Ο Hashemi υπονοεί πως αφότου ο πυρήνας έγινε «ενεργός» με τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι υπόλοιποι τζιχαντιστές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία από την ηγεσία του ISIS στη Μέση Ανατολή. Παρ’ όλ αυτά αξιωματούχοι ασφαλείας προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη δομή διοίκησης κατά την περίοδο της προετοιμασίας του πυρήνα.

Πρώτες εκθέσεις για τις επιθέσεις στο Παρίσι περιγράφουν τον Abdelhamid Abaaoud ως τον εγκέφαλο. Ένας βετεράνος της πρώτης φάσης του ISIS, εμφανίζεται σε κάποια από τα φρικιαστικά βίντεο προπαγάνδας. Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με σχετική ευκολία, συνδέθηκε επίσης με αρκετές προηγούμενες επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο.

Σκοτώθηκε σε επίθεση των γαλλικών αρχών ασφαλείας στο κρησφύγετο του στο Παρίσι λίγο μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Το υπόλοιπο του πυρήνα του συνέχισε, με την επίθεση της Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπου μεγάλωσε ο βέλγος Abaaoud.

Αλλά τώρα φαίνεται πως παρότι ο Abaaoud ήταν σημαντικός συνιστούσε μόνο ένα μέρος του συστήματος ηγεσίας του πυρήνα. Ειδικοί στην ασφάλεια σήμερα αναρωτιούνται πόσοι άλλοι υπάρχουν και που μπορεί να βρίσκονται.

Ο Hashemi δηλώνει: Η εκτίμησή μου είναι ότι η επιχείρηση του ISIS στην Ευρώπη έχει τέσσερα επίπεδα: δράσης στο πεδίο, μεσαίο, Ευρωπαϊκό και ένα γενικό συντονιστή μεταξύ της Ευρώπης και των εδαφών του ISIS. Νομίζω ότι η αρχές ασφαλείας μέχρι τώρα ψάχνουν μόνο για αυτούς που δρουν στο πεδίο και τους επικεφαλής τους.
Ο Abaaoud θα ήταν μεσαίου επιπέδου, σημειώνει.

Πίσω στα εδάφη του ISIS, το επίπεδο ελέγχου στις δράσεις στο εξωτερικό δεν δείχνει να αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από το να δώσει το πράσινο φως ή το στοπ. Κι’ όμως δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν ένα τέτοιο σύστημα λήψης αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο.

Ο Brisard δηλώνει ότι οι αρχές στο Παρίσι υποπτεύονται πως μισή ντουζίνα γάλλοι πολίτες, που είναι υψηλόβαθμα μέλη του ISIS και πιστεύεται ότι έχουν έδρα τη Συρία και το Ιρακ, θα μπορούσαν δυνητικά να ασκούν επιρροή στον πυρήνα Παρισίου-Βρυξελλών. Μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό εξονυχιστικό έλεγχο είναι ο Fabien Clain παλαιός ηγέτης των τζιχαντιστών που κάποτε φυλακίστηκε στη Γαλλία για στρατολόγηση πολεμιστών. Όπως ο αδελφός του Jean-Michel γεννήθηκε σε γαλλικά εδάφη του Ινδικού Ωκεανού, στη Ρεϋνιόν, εγκαταστάθηκε στην Τουλουζ, ασπάστηκε το Ισλαμ και αγκάλιασε τον εξτρεμισμό.

Ο Fabien Clain ακούγεται στην ηχογράφηση στην οποία ο ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι, προειδοποιώντας ότι ήταν «μόνο η αρχή της θύελλας». Αλλά δεν υπάρχει ως τώρα τίποτα να αποδεικνύει ότι τα αδέλφια Clain είχαν εμπλοκή στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η πιεστική ερώτηση για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αν ο πυρήνας Παρισίου-Βρυξελλών είναι κοντά στην εξαφάνιση ή έχει εφεδρείες.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδόν δυο ντουζίνες από «τουλάχιστον 30» μέλη του πυρήνα είναι είτε νεκροί, είτε υπό κράτηση. Οι άλλοι «αναζητούνται».

Ο Abaaoud, όμως, κάποτε καυχιόταν ότι έφερε 90 τζιχαντιστές στην Ευρώπη. «Μιλούσε σοβαρά ή υπερέβαλε;», αναρωτιέται ο Brisard. «Ειλικρινά δεν ξέρουμε».

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]