Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Economist: Το πραγματικό Grexit

Η κατακόρυφη αύξηση στους φόρους για τις επιχειρήσεις έχει ωθήσει πολλές εταιρίες να ψάξουν μια καλύτερη επενδυτική ευκαιρία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, αναφέρει το περιοδικό Economist.

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις μέσα από απελπισμένες προσπάθειες να αυξήσουν τα δημόσια έσοδά έριξαν το μεγαλύτερο βάρος στις εταιρείες, παρά τις ενδείξεις ότι αυτό θα τις οδηγούσε να μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Αλβανία.

Εκτιμάται πως περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταφερθεί εκτός Ελλάδος λόγου του συνδυασμού της βαθιάς ύφεσης και της υπερβολικά υψηλής φορολογίας. Μεταξύ το 2009 και το 2014, τα φορολογητέα έσοδα που δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις μειώθηκε περισσότερο από 5 δισ. ευρώ και υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ.

Ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να βρεθούν, ωστόσο, λογιστές, δικηγόροι και επιχειρηματίες εκτιμούν ότι έως και 10.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 300 επιχειρήσεων ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Endeavor Greece, διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο είτε είχαν φύγει, είτε εξέταζαν το ενδεχόμενο να φύγουν. Η αλυσίδα αρτοποιίας «Βενέτης», ανέφερε πρόσφατα ότι, λόγω των υψηλών φόρων και των capital controls, θα εστιάσει τις δραστηριότητές της περισσότερο στη λειτουργία καταστημάτων στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα.

Ακόμα κι αν έχουν κρατήσει της ελληνικές θυγατρικές τους μερικές πολυεθνικές έχουν μεταφέρει την έδρα τους. Η ΦΑΓΕ International, δήλωσε το 2012 πως μόλις οι φόροι άρχιζαν να αυξάνονται θα μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Την ίδια χρονιά η Coca-Cola Τρία Έψιλον, μετέφερε την έδρα της στο Zug της Ελβετίας. Το 2013 η Βιοχάλκο, μετέφερε την έδρα της στις Βρυξέλλες. Οι δύο τελευταίες εταιρείες εξήγησαν πως ο κύριος λόγος αυτής της απόφασης ήταν η ευκολότερη και καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση του ευρώ, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, μείωσαν τους φόρους των επιχειρήσεων ή τους κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα με στόχο να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Η Ελλάδα, όμως, αύξησε τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 20% το 2012 στο 29% το 2015, παρόλο που οι δανειστές, όπως το ΔΝΤ σίγουρα θα ήταν αντίθετοι σε αυτό. Ο υπερβολικό φόρος για της επιχειρήσεις που υπάρχει, πλέον στην Ελλάδα καθιστά τον μόλις 10% φόρο που επιβάλει η Βουλγαρία πολύ πιο δελεαστικός όπως και στην περίπτωση της Κύπρου με 12,5% και της Αλβανίας με 15%.

Οι γειτονικές χώρες είναι ικανοποιημένες από την μετεγκατάσταση των ελληνικών εταιριών στο έδαφος τους, μίας και αυτό σημαίνει αύξηση των εσόδων τους.

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταδικάσει ως αντιπαραγωγική την αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμμένει στις αποφάσεις της και προτείνει αύξηση 20% στην εισφορά από τα κέρδη των επιχειρήσεων που θα κατευθυνθεί στις συντάξεις. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει σε αυτή την πορεία δεν θα απομείνουν πολλές επιχειρήσεις ή κέρδη για να φορολογηθούν.

Μήπως κάποιος θα έπρεπε να πει στο θλιβερό δίδυμο της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου και στους "σοφούς" που τους συμβουλεύουν, πως χώρα χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί όχι να αναπτυχθεί, αλλά ούτε να υπάρξει;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]