Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη ρίχνει τις μάσκες και μετατρέπει την Ελλάδα σε κολαστήριο

Κλείνουν σταδιακά τα ευρωπαϊκά σύνορα, γεμίζουν τα hot spots, «έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες
Πάνω από δύο χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά - Χιλιάδες Σύριοι και Ιρακινοί εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη - Πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν τα Τέμπη με τα πόδια, ενώ αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν - Εριξαν το φράχτη στα Διαβατά

Κλειστά παραμένουν τα σύνορα με την πΓΔΜ στην Ειδομένη, καθώς το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν τη διέλευση ακόμα και σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Η απόφαση αυτή εκλαμβάνεται ως απάντηση στην αρνητική στάση που τηρεί η Σερβία ως προς την υποδοχή προσφύγων και ελήφθη με φόντο τη Διάσκεψη της Αυστρίας, που ουσιαστικά έδωσε το «ελευθέρας» στις χώρες των Βαλκανίων να ενεργούν κατά το δοκούν.

Το σκοπιανό μπλόκο έχει προκαλέσει έμφραγμα στα κέντρα υποδοχής σε Ειδομένη και Πολύκαστρο, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται πάνω από 4.000 άνθρωποι, ενώ περίπου 2.000 βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής στα Διαβατά.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ούτε και σήμερα, Πέμπτη, αφού οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο, εντός της ημέρας, σε μόλις 100 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Συνεχείς είναι, επίσης, οι αφίξεις προσφύγων από Λέσβο και Χίο στον Πειραιά.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα -μη μπορώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης- είναι χιλιάδες.

Τα πούλμαν που θα τους μετέφεραν στα σύνορα είναι πλέον σταματημένα σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot.

Δεκάδες άλλοι πρόσφυγες συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα με τα πόδια. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα Τέμπη, όπου οι πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν ενώ αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Στα Τρίκαλα, οι αρχές μετέφεραν στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας περισσότερους από 350 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ.

Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.
Επίσης, εγκλωβισμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού παραμένουν περί τους 550 πρόσφυγες, των οποίων τη φροντίδα έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τη μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις.

Έριξαν το φράχτη στα Διαβατά

Δεκάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έριξαν τμήμα της περίφραξης και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο προκειμένου να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τα σύνορα.

Οι πύλες του κέντρου στα Διαβατά παρέμεναν κλειστές την Πέμπτη, προκειμένου να ελεγχθεί η ροή προς την Ειδομένη, καθώς τα σύνορα το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον 12 ώρες έκλεισαν ερμητικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία επισήμως διαψεύδει ότι οι πρόσφυγες έριξαν τμήμα της περίφραξης, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι άγνωστος αριθμός προσφύγων εγκατέλειψε το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών φιλοξενούνταν περίπου 2.200 πρόσφυγες -κυρίως Αφγανοί- από το πρωί της Τετάρτης, όταν μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από την Ειδομένη, καθώς οι αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν την είσοδό τους στη γειτονική χώρα.

Πάνω από 2000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 06:40 το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Βlue Star 1, μεταφέροντας 1.352 πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Λέσβο και 434 από τη Χίο. Το μεσημέρι, λίγο μετά τις 12.00, έφτασε και το πλοίο «Διαγόρας» με 699 πρόσφυγες από Κω, Λέρο, Κάλυμνο.

Μετανάστες και πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά (μαζί τους και περίπου 500 πρόσφυγες που είχαν φτάσει στο λιμάνι την Τετάρτη και είχαν διανυκτερεύσει εκεί), ενώ κάποιοι από αυτούς οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με πούλμαν. Ζήτημα έχει προκύψει και με το κέντρο για τους πρόσφυγες στο Σχιστό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γεμίσει με 1.250 και δεν γίνεται να δεχθεί άλλους.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.
Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης εναλλακτικών σεναρίων για την αποσυμφόρηση του λιμανιού. Ένα από αυτά είναι να ζητηθεί από τρία που πρόκειται να φτάσουν σήμερα και αύριο Παρασκευή στον Πειραιά να μην αναχωρήσουν προσωρινά από τα νησιά ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια. Ειδικότερα για το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» που έχει ναυλωθεί για το σκοπό αυτό μέσα στη σύμβαση προβλέπεται να τροποποιήσει το δρομολόγιο ωστόσο για τα άλλα δυο θα πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη και των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Ένα άλλο σενάριο είναι να βρεθούν χώροι τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και ένα ακόμη να κατευθύνονται πλοία προς τη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα προς τη Καβάλα.

Επιπλέον το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη και των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, οι Αφγανοί μεταφέρονται στα Διαβατά, ενώ άλλοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, καθώς τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας γεμίζουν.

Με το «σταγονόμετρο» περνούν τα σύνορα με την πΓΔΜ

Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, «εγκαινιάσθηκε» η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση περίπου 20 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη, όπου φιλοξενούνταν προσωρινά πρόσφυγες.

Διάσπαρτοι πρόσφυγες στην εθνική οδό

Λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας του «μπλόκου» στα σύνορα με τα Σκόπια.

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια.

Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα σε διάφορα ξενοδοχεία της εθνικής οδού ή ακόμη και σε βενζινάδικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, την Τρίτη το απόγευμα είχαν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με το σχεδιασμό της αστυνομίας άρχισαν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.

Ολόκληρη τη νύχτα της Τρίτης οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι είχαν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Την ίδια ώρα, στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά το βράδυ της Τρίτης, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. και οχι μονο......

  πεσανε και οι μασκες των ελλληνων προδοτων........
  ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. οι μασκες επεσαν εδω και παρα πολλα χρονια, αλλα εσεις αγρον ηγοραζατε και τωρα ηλθε η ωρα του θερισμου .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]