Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απώλεια αίσθησης κινδύνου και επαφής με την πραγματικότητα Ερντογάν και Νταβούτογλου

Η Τουρκία, ευρισκόμενη σε δεινότατη θέση απέναντι στη Ρωσία, και αφού έχει δεχθεί πολλά και σοβαρά "χτυπήματα" από τη Μόσχα, συνεχίζει τους λεονταρισμούς της όχι μόνο στο πεδίο της Συρίας, αλλά και στην... Ουκρανία.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Έτσι, με μία ενέργεια που μπορεί να μεταφραστεί ως "αυτοκτονικός ιδεασμός" και επιμένοντας στην πολιτική του μεγαλοϊδεατισμού και των επικίνδυνων προκλήσεων, φαίνεται πως επιχειρεί να αναλάβει και πάλι τον ρόλο του προστάτη των Τατάρων η Τουρκία, σε μια εμφανή κίνηση άσκησης πίεσης στη Μόσχα. Συνάντηση με τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας και βουλευτή στο ουκρανικό κοινοβούλιο Μουσταφά Ντζεμίλεφ είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ο Ντζεμίλεφ ο οποίος έχει αναδειχθεί από την ουκρανική προεδρία σε ειδικό απεσταλμένο για τα θέματα των Τατάρων, μίλησε στον Νταβούτογλου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τατάρων από τη Ρωσία στην «κατεχόμενη» Κριμαία.

«Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στα προβλήματα των Τατάρων στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία και στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους», είπε ο Ντζεμίλεφ.

«Η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Κίεβο θα ενισχύσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ουκρανίας, ενώ ακόμα σημαντικότερα αποτελέσματα αναμένονται από την επίσκεψη του προέδρου Ποροσένκο στην Άγκυρα, τον Μάρτιο», είπε.

Το ότι δύο χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Μόσχας συζητούν κατά των ρωσικών συμφερόντων, είναι προφανώς μία πολιτική που χαρακτηρίζεται, επιεικώς, ως αδιέξοδη. Όμως, ενώ η Τουρκία ως χώρα στο σύνολό της ζει με το άγχος της "ρωσικής απάντησης" για τα όσα μέχρι σήμερα έχει κάνει εις βάρος της Ρωσίας (δεν είναι μόνο η κατάρριψη του Su-24) και η κυβέρνησή της δημιουργεί επιπρόσθετα "βάρη" απέναντι στην ρωσική αρκούδα, αποδεικνύει την επικινδυνότητα του δίδυμου Νταβούτογλου - Ερντογάν για την ίδια την Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση, δυστυχώς για την Τουρκία, ενώ διαβλέπει τον κίνδυνο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν (που μπορεί να αποσπάσει και εδάφη από την τουρκική γεωγραφική επικράτεια) και κατανοεί την γεωπολιτική της υποβάθμιση και την περιθωριοποίησή της ακόμη και από τον ισχυρό φίλο πέραν του Ατλαντικού, κινείται με σπασμωδικές κινήσεις που προδιαγράφουν ένα πολύ άσχημο τέλος για την ίδια την Τουρκία.

Η Τουρκία φλέγεται. Και η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εξαπλωθεί (τεχνηέντως) η "φωτιά" προς την δική της επικράτεια. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα διπλωματικά και να αποκομίσει συμμαχίες (έστω και προσωρινές) που ενδεχομένως θα χρειαστεί στην περίπτωση που ο ημιπαράφρονας Ερντογάν με μία κίνηση απελπισίας αποφασίσει να κινηθεί προς το Αιγαίο... Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, δυστυχώς, γίνονται καθημερινά ολοένα και περισσότερες...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]