Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι υπηρεσίες BND της Μέρκελ “καρφώνουν” πληροφορίες στην αμερικανική NSA


Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND αποκατέστησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, τη συνεργασία της σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μέσω του Διαδικτύου με την αμερικανική NSA, την οποία είχε διακόψει πέρυσι έπειτα από τη διένεξη για τις πρακτικές των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η BND είχε σταματήσει να στέλνει στην NSA δεδομένα που συλλέγει στον σταθμό επιτήρησης του Μπαντ Άιμπλινγκ, στη Βαυαρία.

Η κίνηση αυτή, που ακολούθησε τις σφοδρές επικρίσεις σε βάρος της BND διότι φέρεται να βοηθούσε την NSA να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες, προκάλεσε τριβές στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσινγκτον και δίχασε την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γερμανικές εφημερίδες, η συνεργασία όσον αφορά τα δεδομένα που συλλέγονται στον σταθμό του Μπαντ Άιμπλινγκ αποκαταστάθηκε και η NSA λαμβάνει ξανά πληροφορίες από την BND.

Ο συγκεκριμένος σταθμός θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση χωρών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσεις, στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη) όπως και στην Ασία (Αφγανιστάν), σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα επισήμως κανένα σχόλιο από μέρους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τα δημοσιεύματα αυτά. Η εξέλιξη πάντως ακολουθεί την αύξηση των ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη, έπειτα από τις πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, αλλά και την ειδοποίηση περί του ενδεχομένου να διαπραχθούν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στο Μόναχο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η πληροφορία για την απειλή επιθέσεων στο Μόναχο, που πιστεύεται ότι διαβιβάστηκε στο Βερολίνο από κάποια συμμαχική χώρα, οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ να ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων κρατών.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Germany
Πηγή MIgnatiou



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]