Πως είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την εμφάνιση του Τσίπρα στο Νταβός
Στις συνομιλίες του έλληνα πρωθυπουργού κυρίως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ κατά το Φόρουμ στο Νταβός αναφέρονται τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δίνοντας βάρος εκτός από τα ζητήματα του ελληνικού μνημονίου και στις αναφορές για το προσφυγικό.
Σχετικά μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία περιορίζονται σε ψυχρή περιγραφή της συζήτησης με τον Σόιμπλε -με την εξαίρεση ωστόσο της Welt, που βάζει «κάτω από τη βάση» στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως «έγινε περίγελως» και επιρρίπτοντάς του «άγνοια οικονομικών εννοιών».
Το βρετανικό Reuters στέκεται στη συνάντηση με την Λαγκάρντ, λέγοντας πως «το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τη θέση του για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Νωρίτερα, σημειώνει ότι στο πάνελ με τον Β.Σόιμπλε, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα αποδέχθηκε την παρουσία του ΔΝΤ για να υπάρξει συμφωνία και, όσον αφορά το ασφαλιστικό «επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις».
Σημειώνοντας τις αναφορές με το «κερί και το δυναμίτη», το πρακτορείο αναφέρει πως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ «απέφυγε να αναφερθεί ανοικτά στο ασφαλιστικό, όμως είπε πως σημασία έχει να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, πάγια γερμανική κριτική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
Ο βρετανικός Guardian από την πλευρά του επικεντρώνεται στη συνάντηση με την Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως το ΔΝΤ επανάλαβε την πάγια θέση του για βιώσιμο χρέος και μεταρρυθμίσεις.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «καλή» τη συνάντηση, επικαλούμενο αναφορά από αξιωματούχο -ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει πως «ενώ ο Τσίπρας βρίσκεται στο Νταβός, στους δρόμους της Αθήνας γίνονται διαμαρτυρίες για το ασφαλιστικό».
Στο τοπίο των γερμανικών ΜΜΕ, ξεχωρίζει η Welt για τους υψηλούς της τόνους: «Πώς ο Τσίπρας έγινε περίγελως στο Νταβός» βάζει τίτλο, λέγοντας πως «το Νταβός καθιστά σαφές πως ο έλληνας πρωθυπουργός έχασε τα 15 λεπτά δημοσιότητάς του».
Γράφοντας πως ο Τσίπρας εμφανίστηκε ως «ξεροκέφαλος αρχηγός κυβέρνησης που ακόμη δεν έχει αντιληφθεί εντελώς τη σοβαρότητα της κατάστασης», η εφημερίδα υποστηρίζει πως έδειξε «άγνοια οικονομικών εννοιών» με την αναφορά του περί ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, λέγοντας πως «έδειξε να μην αναγνωρίζει τον οικονομικό συσχετισμό μεταξύ ανταγωνιστικότητας, μισθών και παραγωγικότητας».
Από την πλευρά του, το Spiegel αναφέρει ότι στο πάνελ με τον Σόιμπλε η αρμονία «περιορίστηκε» στο προσφυγικό: «Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε κάνουν λόγο για ντροπή στα σύνορα της Ευρώπης» αναφέρει.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, γράφει το περιοδικό, «επέρριψε στο ΔΝΤ υπερβολική σκληρότητα και δεν θεωρεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αναγκαία» ενώ «ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος ήταν αρχικά εναντίον της συμμετοχής του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης, αλλά υποχώρησε λόγω της επιμονής της καγκελαρίου».
«Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε ανοίγουν παλιές πληγές» βάζει τίτλο από την πλευρά της η Sueddeutsche Zeitung, σημειώνοντας πως το θέμα του ΔΝΤ «επανέρχεται συνέχεια, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στις βραδινές ειδήσεις, τώρα και στο Νταβός».
«Ο Αλ. Τσίπρας, που καθόταν δίπλα στον Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά» συνεχίζει η εφημερίδα, μεταφέροντας εκτενώς τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στο πάνελ. Σε ξεχωριστό δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας για το προσφυγικό, και τις αναφορές του Σόιμπλε, η SZ επίσης καταγράφει ότι, όσον αφορά τη γερμανική και την ελληνική πλευρά, «στο προσφυγικό η ρητορική πλησίασε» και «ο Τσίπρας μίλησε και αυτός για αλληλεγγύη και χαρακτήρισε ντροπή το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων από τη Μεσόγειο».
«Η μοναδική διέξοδος της Ευρώπης», γράφει η Handelsblatt όπου σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, όπως σπάνια συμβαίνει, συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και δεν αντιπαρατέθηκαν καθώς στο προσφυγικό υπάρχει μόνο ένας δρόμος. «Στο προσφυγικό τους ενώνουν πολλά» αναφέρει, λέγοντας πως «όταν οι άλλοι έφυγαν, αυτοί παρέμειναν στη σκηνή και συζήτησαν εντατικά μεταξύ τους».
«Αντίθετα στην οικονομική πολιτική οι διαφορές Τσίπρα και Σόιμπλε προφανώς παραμένουν και ορισμένες αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσαν μια μάλλον ειρωνική γκριμάτσα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ» αναφέρει η Handelsblatt, που σημείωνει ότι «ωστόσο η κρίση φέρνει πιο κοντά: "Δεν είναι η σωστή στιγμή να μιλάμε για Brexit ή Grexit" δήλωσε ο κ. Τσίπρας, "χρειαζόμαστε μια αλληλέγγυα Ευρώπη"».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...