Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αυστρία επιλέγει φασισμό

Η ακροδεξιά πρώτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο
Ανεργία και μετανάστευση στρέφει τους Αυστριακούς στα άκρα

Είκοσι μήνες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Αυστρία και σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις περιφερειακές εκλογές σε δύο από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO)-το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης- εμφανίζεται σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό 28 %, με τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το (συντηρητικό) Λαϊκό να ακολουθούν με ποσοστό 23 %, έκαστο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και πριν από την χθεσινή υπογραφή συμφωνίας στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ ανάμεσα στο τοπικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το τοπικό Κόμμα των Ελευθέρων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από οργανώσεις και ανώτερα στελέχη των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών γι αυτήν την παραβίαση ψηφισμάτων τους στο παρελθόν, με τα οποία απέκλειαν οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ελευθέρους.

Είναι η τρίτη φορά φέτος που το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρώτο σε δημοσκόπηση, και αυτό -όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές- χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες ο αρχηγός του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε που θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην ηγέτη των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ .

Η άνοδος του κόμματος και η αύξηση της επιρροής του στους ψηφοφόρους, όπως έδειξαν και οι εκλογές της Κυριακής, οφείλεται στις πρόσφατες εξελίξεις, όπως είναι η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία και η άνοδος της ανεργίας. Η τελευταία ξεπέρασε τις 400.000 έστω αν και η χώρα έχει (μετά τη Γερμανία) το δεύτερο χαμηλό ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητήματα για τα οποία το Κόμμα των Ελευθέρων έχει μόνιμα στο στόχαστρο της κριτικής του την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.

Στη δημοσκόπηση της «Ντερ Στάνταρντ», στην τέταρτη θέση εμφανίζονται οι Πράσινοι με ποσοστό 15 % και στην πέμπτη το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 6 %, ενώ το κόμμα του Αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ -το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7 % και εκπροσωπείται στην αυστριακή Βουλή- καταγράφει ποσοστό μόλις 1 %. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες -οι οποίοι, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια (2008-2013), ηγούνται εκ νέου της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα- είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,8 %, με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα και 24 %, ενώ ακολουθούσαν το Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5 %, οι Πράσινοι με 12,4 %, η Ομάδα Στρόναχ με 5,7 % και η ΝΕΟΣ με 5 %. 

Στην ίδια δημοσκόπηση και στην ερώτηση για την απευθείας εκλογή καγκελαρίου (αρχηγού της κυβέρνησης), την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νυν αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ με ποσοστό 23 %, ακολουθούμενος από τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν με 18 %, τον αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (17 %), και την επικεφαλής των Πρασίνων, Εύα Γλαβίσνικ (10 %).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]