Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Renzi: Η Ευρώπη οφείλει να υπηρετεί και τις 28 χώρες, όχι μόνο μία


Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, προειδοποίησε ότι οι καθοδηγούμενες από τη Γερμανία πολιτικές λιτότητας στην ευρωζώνη υποδαυλίζουν τις φλόγες του λαϊκισμού, οδηγώντας σε πολιτική παράλυση και εκλογικές ήττες για όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που τις εφαρμόζουν.

Σε συνέντευξή του στους FT που αναδημοσιεύει το CNBC, μια μέρα μετά τις εκλογές στην Ισπανία που αποδυνάμωσαν την κοινοβουλευτική δύναμη του δεξιού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, καθιστώντας δύσκολο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ο κ. Ρέντσι λέει ότι αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να πάρουμε.

«Δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί στο φίλο μου Μαριάνο, αλλά ξέρω ότι εκείνοι που υπήρξαν στην πρώτη γραμμή των πιστών συμμάχων των πολιτικών λιτότητας χωρίς ανάπτυξη, έχασαν τις δουλειές τους», δήλωσε ο κ. Ρέντσι.

«Συνέβη στη Βαρσοβία, παρόλο που οι συνθήκες ήταν αρκετά ιδιαίτερες εκεί, συνέβη στην Αθήνα, συνέβη στη Λισσαβώνα. Ας δούμε τι θα συμβεί στη Μαδρίτη», συμπλήρωσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ιταλία αντιπαρατέθηκε με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε πλήθος μετώπων, από τον διαφιλονικούμενο αγωγό μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, τις απαιτήσεις ότι η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ταυτοποίηση των προσφύγων, τη θέσπιση κοινού συστήματος προστασίας καταθέσεων πανευρωπαϊκά και τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας, που επικρίθηκε ότι είναι πολύ "ακριβός".

«Τρέφω εκτίμηση για την Άνγκελα, έχουμε μια εξαιρετική προσωπική σχέση», λέει ο κ. Ρέντσι, «Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς… Η Ευρώπη οφείλει να υπηρετεί και τις 28 χώρες, όχι μόνο μία».

Ενεργειακά

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης έγινε ακόμα πιο... απότομος, επικρίνοντας αυτό που θεωρεί "δύο μέτρα και σταθμά" απέναντι στην Ιταλία και, συχνά, υπέρ της Γερμανίας.

Η κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, που θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, είναι ένα από τα ζητήματα αυτά, ειδικότερα καθώς η ΕΕ διαφώνησε με την εναλλακτική πρόταση για τον αγωγό South Stream που θα απέφερε πολύ πιο άμεσα οφέλη στην Ιταλία.

«Είπαμε όχι στον South Stream και ξαφνικά, αθόρυβα, ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει ένας Nord Stream», δηλώνει. «Ποιος το αποφάσισε; Είναι η ενεργειακή πολιτική επιλογή της ΕΕ; Όταν έθεσα το θέμα μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία το υπερασπίστηκαν. Καταλαβαίνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, δεν εξεγείρομαι, αλλά θέλω να πω ότι οι κανόνες είτε εφαρμόζονται για όλους, είτε για κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσφυγική κρίση

Παρομοίως, η Ιταλία αντέδρασε έντονα, νωρίτερα αυτόν το μήνα, όταν η ΕΕ ξεκίνησε εναντίον της διαδικασία κυρώσεων επειδή απέτυχε να ταυτοποιήσει αρκετούς από τους χιλιάδες πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Ο κ. Ρέντσι λέει ότι αυτό μπορεί να ήταν αλήθεια κατά το παρελθόν, αλλά όχι πια.

«Τώρα πλέον παίρνουμε δαχτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες και κάνουμε έλεγχο ίριδας. Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Ζητήθηκε αυτό από τους υπόλοιπους; Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου η Γερμανία υποδέχτηκε μετανάστες και δεν πήρε αποτυπώματα επειδή η Μέρκελ ζήτησε να τέθει “η αλληλεγγύη μπροστά από τη γραφειοκρατεία”».

Τράπεζες

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση του κ. Ρέντσι είχε βρεθεί υπό μεγάλη πίεση εξαιτίας των όρων της συμφωνίας διάσωσης τεσσάρων μικρών τραπεζών στην κεντρική Ιταλία. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία βασίστηκε στους νέους κοινοτικούς κανονισμούς κατά της κρατικής βοήθειας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν κανόνες της ΕΕ και οφείλουμε να τους σεβόμαστε. Δεχτήκαμε ένα γράμμα από τον (επίτροπο οικονομικών υπηρεσιών) Jonathan Hill και την (επίτροπο ανταγωνισμού) Margrethe Vesatager, το οποίο μας έλεγε τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε» είπε ο κ. Ρέντσι. Τον Ιανουάριο θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κοινοτικοί κανονισμοί, ο οποίοι θα ζημιώνουν και τους καταθέτες σε παρόμοιες περιπτώσεις και, ο κ. Ρέντσι σχολιάζει: «Η εντύπωσή μου είναι ότι θα χρειαστεί να κοιτάξουν μερικούς αριθμούς στις Βρυξέλλες».

Ωστόσο, ο κ. Ρέντσι υπερασπίστηκε το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε αξιόπιστο, και αναφέρθηκε ξανά στη Γερμανία λέγοντας ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν τις δικές της τράπεζες. «Έχουμε να ρυθμίσουμε κάποιες μικρές καταστάσεις αλλά δε θα άλλαζα το ιταλικό τραπεζικό σύστημα για το γερμανικό, με το σύστημα του Sparkassen», όπως είπε. «Για όνομα του Θεού, δε θέλω καμία σχέση με αυτό – θα αντέγραφα άλλα πράγματα από αυτούς» συμπλήρωσε.

Νέα διαμάχη εν όψει;

Στις αρχές του νέου χρόνου ενδέχεται να υπάρξει νέα διαμάχη με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο οποίος περιέχει μεγάλες μειώσεις φόρων και μικρές μειώσεις δαπανών, κάτι που μοιάζει προβληματικό λόγω του διογκωμένου ιταλικού χρέους. Ωστόσο η ιταλική οικονομία ανακάμπτει – σημειώνοντας ανάπτυξη ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης- και ο κ. Ρέντσι επιμένει ότι τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται.

«Δε ζητήσαμε τίποτα περισσότερο (από τις Βρυξέλλες) από όσα δικαιούμασταν (σύμφωνα με τις νέες ευέλικτες οδηγίες). Στην πραγματικότητα ζητήσαμε και λίγα λιγότερα», λέει ο κ. Ρέντσι. «Το χρέος μας θα πέσει τον επόμενο χρόνο και το έλλειμα είναι κάτω από 2,5%», προσθέτει, πριν κάνει λόγο ξανά για "δύο μέτρα και σταθμά" σε σχέση με τη Γερμανία «Η Γερμανία έχει εμπορικό πλεόνασμα 8%, την ώρα που οι κανόνες επιτρέπουν το πολύ 6%».

Ο κ. Ρέντσι καλεί για μια νέα οικονομική πολιτική στην ΕΕ. «Μπορούμε να νικήσουμε τη δημαγωγία, την απάθεια και τον λαϊκισμό επενδύοντας στην ανάπτυξη και την εργασία, για μια νέα κοινωνική Ευρώπη με περισσότερες αξίες, περισσότερο πολιτισμό, περισσότερα ιδανικά, περισσότερη ομορφιά», όπως λέει. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα οικονομικά μας, αλλά αυτό πρέπει να σχετίζεται λιγότερο με υποδιαστολές και δεκαδικά σημεία».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]