Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας για τους πρόσφυγες είναι μόνο η αρχή


Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τους πρόσφυγες θεωρήθηκε ευρέως, μετά το φιλτράρισμα, ως δωροδοκία προς τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. Σε σημαντικές υποθέσεις κρατών, αυτό το είδος της δωροδοκίας είναι συνηθισμένο και μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και σωστό, υπό την προϋπόθεση ότι φέρνει αποτελέσματα.

Η Τουρκία καλείται να ελέγχει τα σύνορά της πιο αποτελεσματικά, να δεχτεί πίσω του αιτούντες άσυλο που απορρίπτει η Ευρώπη και να είναι πιο γενναιόδωρη στη στήριξή της προς τους Σύρους της Τουρκίας -σε αντάλλαγμα για βοήθεια 3 δισ. ευρώ και επιτάχυνση της συμφωνίας που θα επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση στην ΕΕ. Όλα αυτά είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι αρκετά.

Η χρηματοδότηση αραβόφωνων σχολείων για τους Σύρους πρόσφυγες και η δυνατότητα να βρίσκουν θέσεις εργασίας στην Τουρκία, αντί να μεταφέρονται στην ΕΕ θα ήταν δύο καλοί τρόποι να πιάσουν τόπο τα χρήματα της Ευρώπης. Στο μεταξύ, η Τουρκία είναι από καιρό σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, γεγονός που ισχυροποιεί την αξίωσή της για ταξίδια άνευ βίζα έναντι άλλων χωρών που απέκτησαν το δικαίωμα. Ωστόσο η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να θέσει υπό έλεγχο τη ροή των προσφύγων.

Αυτό απαιτεί ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης ικανό να φροντίζει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο –αντί να τους ενθαρρύνει να κάνουν το παράνομο, ταξίδι προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας, ένα think tank, εκτιμά ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να επανεγκαθίστανται στην ΕΕ 500.000 έως 700.000 πρόσφυγες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να μπορέσει το πρόγραμμα να αντικαταστήσει αντί να αυξάνει απλά τον αριθμό προσφύγων που πληρώνουν για να μεταβούν λαθραία στην ΕΕ, οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να διαπραγματευτούν με την Τουρκία, ώστε να μπορέσει να χαρακτηριστεί "ασφαλής" χώρα για τους αιτούντες άσυλο. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τα ελληνικά νησιά που λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής προσφύγων: όλοι πλην ορισμένων περιπτώσεων θα πρέπει να οδηγηθούν πίσω στην Τουρκία για να κάνουν εκ νέου αίτηση στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Αυτό, με τη σειρά του, θα απαιτούσε χρήματα και προσωπικό της ΕΕ για τη διαχείριση κατ 'εκτίμηση 150.000 έως 200.000 προσφύγων που περιμένουν στα νησιά για την καταγραφή τους.

Η συμφωνία θα "ξεπαγώσει" επίσης τμήματα των συνομιλιών για ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μια διαπραγμάτευση που σταμάτησε γρήγορα μετά την εκκίνησή της το 2005. Το να πειστεί η Τουρκία να δεχτεί ορισμένους κανόνες της ΕΕ, σε τομείς όπως οι συνοριακοί έλεγχοι θα εξυπηρετούσε ένα χρήσιμο σκοπό για την EE. Αλλά η Τουρκία είναι απίθανο να αποδεχθεί τέτοιου είδους υποχρεώσεις, εκτός και αν πιστέψει πως η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι πραγματική. Προς το παρόν, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να αμφιβάλλει για αυτό, διότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει ξεκάθαρα το μήνυμα. Παρά τις δωροδοκίες, η ανανέωση των ενταξιακών συνομιλιών σε αβέβαιη βάση θα είναι μια κενή χειρονομία καλής θέλησης.

Προς το παρόν, η προτεραιότητα εντοπίζεται αλλού. Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τους πόρους του προγράμματος για τους πρόσφυγες προκειμένου το σχέδιο να έχει μια αξιόλογη πιθανότητα επιτυχίας.

BloombergView
Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]