Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς ετοιμάζουν οι ΗΠΑ τους υπερστρατιώτες της επόμενης γενιάς


Η τροποποίηση των ανθρώπινων όντων «εκ των έσω» με τη χρήση διαφόρων τεχνικών μέσων προκειμένου να εξελιχθούν σε πιο αποτελεσματικούς στρατιώτες αποτελεί ήδη πραγματικότητα. Είναι ένας τομέας που αναπτύσσουν εδώ και χρόνια οι Αμερικάνοι, αλλά πλέον θεωρείται βέβαιο ότι στο επικίνδυνο αυτό «παιχνίδι» έχουν ήδη μπει τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι, οι οποίοι φιλοδοξούν να αποκτήσουν σύντομα τους δικούς τους «υπερστρατιώτες».
Πώς, λοιπόν, δημιουργείται μια ανθρώπινη πολεμική μηχανή;

Εξωσκελετοί

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση πάνω στο ενδεχόμενο χρήσης εξωσκελετών για τη δημιουργία «σούπερ στρατιωτών» από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρονολογείται από το 1985 κι έγινε από τον στρατηγό Paul F. Goodman. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει τότε ο Goodman, o εξωσκελετός τον οποίο θα κληθεί να αναπτύξει η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency,, η υπηρεσία ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης) θα προστατεύει τους στρατιώτες από χημικές, βιολογικές, ηλεκτρομαγνητικές και βαλιστικές απειλές Ο βασικός εξοπλισμός ενός εξωσκελετού μάχης θα περιλαμβάνει οπτικούς και ηχητικούς σένσορες, αλλά και αισθητήρες αφής.

Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα χρήσης εξωσκελετών εν πλω, ως ένα χρήσιμο μέσο που θα βοηθά το πλήρωμα του εκάστοτε πλοίου στην εκτέλεση δύσκολων κι επικίνδυνων καθηκόντων όπως η μετακίνηση και μεταφορά μεγάλων φορτίων και η κατάσβεση πυρκαγιών. Ήδη από το 2013, η DARPA συνεργάζεται στενά με την ηγεσία των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός ελαφριού εξωσκελετού με την ονομασία TALOS (τα αρχικά από τις λέξεις Tactical Assault Light Operator Suit που μεταφράζεται περίπου σε «Ελαφριά Στολή Τακτικής Επίθεσης»).
Ναι, η στιγμή που o Iron Man θα «παίζει μπάλα» στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη φαίνεται να πλησιάζει...

Φάρμακα και εμβόλια

Τους τελευταίους μήνες έχει βγει στη δημοσιότητα η είδηση ότι ο ISIS «ντοπάρει» τους άντρες του προκειμένου να τους κάνει πιο αποτελεσματικούς στο πεδίο της μάχης ή στην τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η φαρμακευτική «υποβοήθηση» των στρατιωτών βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά λοιπόν, οι ερευνητές του DARPA έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα είδος εμβολίου το οποίο, αφού βρεθεί μέσα στο σώμα κάποιου τραυματισμένου στρατιώτη, δρα εναντίον της φλεγμονής και του οιδήματος εντός 30 δευτερολέπτων, ενώ ο λήπτης παύει να αισθάνεται πόνο για 30 (!) ολόκληρες ημέρες.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι μια από τις έρευνες του DARPA εστιάζει στη μελέτη θαλασσίων θηλαστικών όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια - θηλαστικά τα οποία είναι γνωστό ότι, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, δεν χρειάζονται πολύ ύπνο για την επιβίωσή τους- προκειμένου να βρουν έναν ασφαλή τρόπο ώστε να κάνουν τους στρατιώτες του αμερικανικού στρατού να παραμένουν μάχιμοι και σε εγρήγορση όντες άυπνοι ακόμη και για διάστημα που ξεπερνά τη μια εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι οι έρευνες των Αμερικανών επιστημόνων έχουν «γεννήσει» μια σειρά ισχυρών φαρμάκων που δρουν ενάντια στην κούραση και την υπνηλία, με πρώτη και καλύτερη τη μοδαφινίλη.

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα

Εννοείται πως η ενίσχυση της αντοχής και των δυνατοτήτων των στρατιωτών δεν περιορίζεται στους εξωσκελετούς ή στη χορήγηση ιατρικών σκευασμάτων. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιστήμονες της DARPA έχουν προβεί σε μια σειρά πειραμάτων με σκοπό την εξακρίβωση του αν και πώς η χρήση εγκεφαλικών εμφυτευμάτων μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα του ατόμου.

Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές προέβησαν σε μια σειρά πειραμάτων κατά οποία τοποθέτησαν μικροτσίπ στους εγκεφάλους ποντικών, στοχεύοντας στον έλεγχο των κινήσεων τους από απόσταση. Όπως υποψιάζεσαι (και όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό) απώτερος σκοπός των επιστημόνων ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τον έλεγχο των κινήσεων των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης εξ αποστάσεως. Μάλιστα, φημολογείται ότι το ίδιο πρόγραμμα είχε ως στόχο του ακόμη την ανάπτυξη τηλεπαθητικής επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτών.

Φυσικά, δε θα πρέπει να αποκλείουμε ποτέ το ενδεχόμενο η DARPA (ή ο αντίστοιχος φορέας φορέας οποιουδήποτε άλλου ισχυρού κράτους) να έχει σημειώσει πρόοδο και στο κομμάτι του «προγραμματισμού» του ανθρώπινου εγκεφάλου, περίπου με τον τρόπο που παρουσιάζεται σε ταινίες όπως η τριλογία του Bourne - είναι γνωστό εξάλλου ότι η έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι «καινούργιο φρούτο» αλλά χρονολογείται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα σχετικά πειράματα των Ναζί...

Το συμπέρασμα όλων αυτών; Φαίνεται πως η ημέρα που οι πρώτοι «υπερστρατιώτες» θα κάνουν την εμφάνισή τους στα πεδία των μαχών δεν είναι πολύ μακριά και πως το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεπεραστούν κάποιες μικρές (με δεδομένη την αλματώδη πρόοδο των επιστημών, φυσικά) δυσκολίες. Πόσο άμεσα προβλέπεται να συμβαίνει αυτό; Άγνωστο. Περίπου όπως ισχύει και για την έκβαση κάθε αμφίρροπης μάχης....

Πηγή AskMen

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]