Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σχέδιο που θα γονατίσει τους αγρότες!


Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές (έως 133,75%) σε τέσσερις δόσεις έως το 2018 προγραμματίζει το υπ. Εργασίας

Θηλιά στον λαιμό 640.000 αγροτών είναι η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τους έως 133,75% που προγραμματίζει να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας, σε τέσσερις δόσεις, έως το 2018. Με προοπτική οι εισφορές να αυξηθούν από το 7% που είναι σήμερα στο 20%, φτάνοντας στα επίπεδα του ΙΚΑ, ο σχεδιασμός που υπάρχει και μένει να υλοποιηθεί είναι: Το πρώτο χτύπημα θα έρθει άμεσα, από τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2015, στις οποίες θα επιβληθεί αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων για να φτάσουν στο 10%. Με άλλες τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα προκύψει αύξηση τόσο το 2016 όσο και το 2017, για να φτάσουν οι αυξήσεις στο 16%. Για να καλυφθεί το όριο του 20%, το 2018 θα υπάρξει νέα αύξηση κατά τέσσερις μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές.

Για το τρέχον εξάμηνο προκύπτει ότι η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, από 34 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει στα 48,68 ευρώ. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι αγρότες (περίπου 375.000 ή το 65%) βρίσκονται εγγεγραμμένοι στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία. Αρα, από 50 ευρώ που καταβάλλουν σήμερα, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν 72 ευρώ. Μόνο η πρώτη αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αναγκάζει τους αγρότες να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές από 80,08 έως 252 ευρώ το εξάμηνο. Στην ολοκλήρωση της αυξητικής διαδικασίας, το 2018, οι αυξήσεις που θα προκύψουν θα κυμαίνονται από 63,35 ευρώ έως 182 ευρώ τον μήνα ή από 760,2 έως 2.184 ευρώ τον χρόνο.

Η σύνδεση των εισφορών των ασφαλισμένων με το εισόδημα μπορεί σε επόμενη φάση να περιορίσει κάπως τη ζημιά. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθούν τότε οι ασφαλιστικές κατηγορίες από επτά που είναι σήμερα το πολύ σε τρεις, άρα κάποιοι ασφαλισμένοι θα ευνοηθούν. Ομως στο αισιόδοξο σενάριο η συγκεκριμένη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών δεν αναμένεται πριν από το 2017, ενώ πιθανότερη ημερομηνία φαντάζει το 2019, αφού δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αυξήσεων.

Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, ήδη υπάρχει προβληματισμός για τον κίνδυνο μαζικής διαγραφής ασφαλισμένων αγροτών από τα μητρώα του ΟΓΑ, εάν ξεκινήσει ο «χορός» των αυξήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη το 2015 διαπιστώθηκε μείωση στους «ενεργούς» ασφαλισμένους, δηλαδή εκείνους που καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, κατά 42.000 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, από 340.000 που ήταν το 2014 περιορίστηκαν έναν χρόνο μετά στους 298.000, με αντίστοιχη πίεση και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές που μόλις και μετά βίας θα αγγίξουν φέτος τα επίπεδα των 400.000.000 ευρώ. Μια τάση που, εάν υπάρξει αύξηση των εισφορών, μπορεί να ενταθεί ακόμα περισσότερο, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα του οργανισμού.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]