Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο εφτάψυχος «σουλτάνος»

Γράφει Βασίλης Γαλούπης

Επιστράτευσε τον αυταρχισμό. Επένδυσε στον φόβο και στο αίμα. Τρομοκράτησε τα ΜΜΕ. Προκάλεσε προεμφυλιακό διχασμό. Πόλωσε, για να ψαρέψει ακροδεξιές ψήφους, έριξε στο ψαχνό, για να φρενάρει το φιλοκουρδικό κόμμα. Ισλαμοποίησε φανατικά τη χώρα. Ακόμα και πάνω στους πρόσφυγες έκανε σκληρό παιχνίδι με την Ευρώπη. Άνοιξε μέτωπα με όλους, βυθίζοντας την Τουρκία στην πολιτική αστάθεια και την οικονομική ασφυξία. Με έναν στόχο: Να κερδίσει στις εκλογές. Και του βγήκε!

Ο «τελειωμένος» μετά τις εκλογές του Ιουνίου Ταγίπ Ερντογάν αποδείχθηκε εφτάψυχος. Τα θριαμβευτικά ποσοστά του, που άγγιξαν το 50%, διέψευσαν όσους τον ξέγραφαν και τον φέρνουν πιο κοντά στη συνταγματική αναθεώρηση, όμως ο «σουλτάνος» βρίσκεται την επομένη κιόλας των εκλογών μπροστά σε επικίνδυνο σταυροδρόμι. Όντας υποχρεωμένος πια να αντιμετωπίσει όσα ο ίδιος προκάλεσε!

Η Τουρκία θυμίζει καζάνι που βράζει, η ευρύτερη περιοχή φλέγεται, ενώ δοκιμάζονται οι σχέσεις της χώρας με Δύση αλλά και Ρωσία. Ο συνδυασμός τόσων ανοιχτών μετώπων κάνουν το κοκτέιλ εκρηκτικό για τον θριαμβευτή Ερντογάν που, πρακτικά, απειλείται με πύρρειο νίκη. Η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν ανεξέλεγκτο παράγοντα αστάθειας για όλη την περιοχή. Και οι λόγοι πολλοί:

Πολιτική αναταραχή

Στη χώρα το σκηνικό είναι ρευστό από τις άκαρπες εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Στις δεύτερες εκλογές μέσα σε πέντε μήνες ο Ερντογάν προσδοκούσε να επωφεληθεί ο ίδιος, θεωρώντας ότι πολλοί θα ψήφιζαν το κόμμα του μόνο και μόνο για να τερματιστεί το χάος που ο ίδιος δημιούργησε.

Κουρδικό

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP Ντεμιρτάς έκανε λόγο για άδικες κι ανελεύθερες εκλογές. Η εκεχειρία του 2013 μεταξύ Κούρδων και τουρκικής κυβέρνησης κατέρρευσε τον Ιούλιο, όταν ο τουρκικός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει δίχως έλεος. Οι Κούρδοι κατηγορούν τον Ερντογάν ότι τορπίλισε τις συνομιλίες για να χειραγωγήσει τον κόσμο και να αναζωπυρώσει τα αντι-κουρδικά αντανακλαστικά εν όψει εκλογών. Το μέτωπο αυτό δύσκολα κλείνει πλέον...

Οικονομία

Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, τα κεφάλαια φεύγουν από τη χώρα, η ανεργία και ο πληθωρισμός ανεβαίνουν, η λίρα υποχωρεί. Το σκηνικό μυρίζει... κραχ!

«Εχθροί» στο εσωτερικό

Ο Ερντογάν επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών ενάντια σε οποιονδήποτε τολμήσει να τον κριτικάρει. Δεκάδες στελέχη του φιλοκουρδικού HDP συνελήφθησαν με κατηγορίες για τρομοκρατικές διασυνδέσεις. Δημοσιογράφοι φιμώνονται, διαδηλωτές ξυλοφορτώνονται. Εφημερίδες στοχοποιούνται, κανάλια «κατεβαίνουν» στον αέρα. Η Τουρκία έρχεται σήμερα δεύτερη παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Κίνα, στον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων. Η συνοχή της χώρας δοκιμάζεται...

Δύση - Ρωσία

Η Τουρκία πάντοτε είχε μεγάλη σημασία για τη Δύση. Τόσο επί Ψυχρού Πολέμου όσο και μετά. Οι σχέσεις, όμως, της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία αλλά και την Ευρώπη περνάνε τα τελευταία χρόνια από διάφορες φάσεις αγάπης - μίσους. Οι «γάμοι συμφέροντος» (ενεργειακοί, γεωστρατηγικοί, οικονομικοί) αλλεπάλληλοι, όμως η σταθερά μία: Και η Τουρκία τούς έχει όλους ανάγκη και οι ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία έχουν ανάγκη την Τουρκία. Αναζητείται η χαμένη εμπιστοσύνη όμως.

Κυπριακό

Ο Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να χειραγωγήσει, ακόμα και μέσω του αγωγού νερού από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ακιντζί για το θέμα της Κύπρου, με τους Αμερικανούς να πιέζουν για λύση.

Συρία, ISIS, πρόσφυγες

Η Ρωσία «καπέλωσε» στρατηγικά την Τουρκία στη Συρία, οι τζιχαντιστές έχουν τη χώρα ως πέρασμα, ενώ πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες «χρησιμοποιούνται» από τον Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ο άπληστος Ερντογάν – ο ίδιος και το κόμμα του εμφανίστηκαν προεκλογικά στην κρατική τηλεόραση 59 ώρες, όταν το CHP είχε 5 ώρες και το φιλοκουρδικό HDP μόλις 18 λεπτά –, αν και ενισχυμένος, βρίσκεται μπροστά σε ένα ναρκοπέδιο ανοιχτών πληγών. Ο «σουλτάνος» μπορεί να πλασάρεται ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, αλλά προς το παρόν η Τουρκία προκαλεί σεισμικές δονήσεις αστάθειας...

Τίποτε στην τύχη

Το κόμμα του Ερντογάν, που οργίασε προεκλογικά σε όλα τα επίπεδα, δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα! Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δεσμευτεί ότι θα επιλύσει ακόμα και το… σεξουαλικό πρόβλημα των Τούρκων, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση, εφόσον πετύχει αυτοδυναμία, θα τους βρει… συζύγους. Κάτι που προκάλεσε... πανικό στα social media.

«Το κόμμα μας θέλει οι πολίτες αυτής της χώρας να αναπαράγουν. Όταν λέτε ότι επιθυμείτε μια σύζυγο, απευθύνεστε στους γονείς σας. Αν αυτοί δεν καταφέρουν να σας βοηθήσουν, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς. Εμείς θα σας διασφαλίσουμε μια δουλειά, ένα σπίτι και μια σύζυγο»… δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός σε μια από τις τελευταίες του προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Τα ευτράπελα δεν σταματούν εδώ. Το θέμα έφτασε και στην τουρκική Βουλή λίγο πριν από την κάλπη. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP, μέσω του βουλευτή Ερέν Ερντέμ, κατέθεσε σχετική γραπτή επερώτηση προς τον Νταβούτογλου, αναφορικά με τις προθέσεις του κόμματός του για δημιουργία κρατικού γραφείου συνοικεσίων!

Τα... καυτά ερωτήματα του Ερντέμ; «Αν το κόμμα σας εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα φτιάξετε εκπομπή στο κρατικό κανάλι TRT με τηλεσυνοικέσια για να βρουν οι Τούρκοι συζύγους; Αν πάρετε αυτοδυναμία, θα δημιουργήσετε και υπουργείο Αισθηματικών Υποθέσεων; Ο υπουργός κι ο αναπληρωτής αυτού του υπουργείου θα προέρχονται από το AKP; Θα παρέχετε οικονομική υποστήριξη σε όποιον παντρευτεί μέσω των κρατικών σας φορέων;».

Πέρα από το ότι είναι ξεκαρδιστικό, το θέμα αναδεικνύει και τους ευσεβείς πόθους του AKP. Ο πρωθυπουργός και το μεγάλο αφεντικό του, ο Ερντογάν, ονειρεύονται μια χώρα γεμάτη χαρούμενους, συντηρητικούς Τούρκους, «ζευγαρωμένους» κατάλληλα από την πανταχού παρούσα κυβέρνηση που... φροντίζει για όλους, πλην, βέβαια, όσων θέλουν να έχουν δική τους άποψη.

Πηγή "Το Ποντίκι"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]