Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν παίζει με τη ρωσική "φωτιά"

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που πετούσε στην περιοχή των Τουρκομάνων της Συρίας, οι οποίοι έχουν εξοπλιστεί από την Τουρκία και πολεμούν κατά του καθεστώτος Άσαντ, για όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκιά, δεν είναι μεγάλη έκπληξη.

Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός τύπος αυτές τις μέρες έβαλλε κατά της Ρωσίας ότι πραγματοποιεί γενοκτονία σε βάρος των Τουρκομάνων, ενώ φωτογραφίες από Τουρκομάνους πολεμιστές προβάλλονταν στον τουρκικό τύπο σε μάχη κατά των Ρώσων.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας εδώ και καιρό ήταν υπό δυναμκη μεγάλης κρίσεως και η κρίση αναβάλλονταν ένεκα των εξελίξεων με τους Τζιχαντιστές. Διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας ήταν έντονες αυτές τις μέρες στην Άγκυρα.

Από την πλευρά της Ρωσίας υπάρχουν υπόνοιες ότι η Τουρκία υποκίνει νέα εστία έντασης με τους ισλαμιστές στον Βόρειο Καύκασο και η ένοπλη σύγκρουση που έγινε πριν από δυο μέρες στην περιοχή με 14 νεκρούς αποδόθηκε σε τουρκικό «δάχτυλο».

Από εδώ και περά όλα είναι πιθανά καθώς ο Ερντογάν αποδεικνύει ότι είναι απρόβλεπτος και άκρως επικίνδυνος. Είναι αυτός που ουσιαστικά στήριξε τους Τζιχαντιστές και τους έδωσε έδαφος για βάσεις μέσα στην Τουρκία.

Το θέμα είναι το πώς θ αντιδράσει η Ρωσία και εδώ παίζονται πολλά σενάρια. Η πρώτη πάντως αντίδραση ήταν η ανακοίνωση της ρώσικης Δούμας που καλούσε όλους τους Ρώσους τουρίστες να αποχωρήσουν από την Τουρκία. Να μην ξεχνάμε και την άμεση ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία.

Έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Κρίσεων στην Μόσχα.

Στην Άγκυρα περιμένουν τη Ρωσική αντίδραση

Ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωνε την σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, ο τουρκικός τύπος ανακοινώσε με πηχυαίους τίτλους ότι ο Ρώσος πρόεδρος συγκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο της Ρωσίας, ενώ οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκεντρώνουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφτηκε από πύραυλο εδάφους αέρος στον συριακό εναέριο χώρο, από τους Τουρκομάνους της Συρίας.

Σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε ότι ο Νταβούτογλου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο επεισόδιο με το ρωσικό αεροσκάφος. Κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Παρ’ όλα αυτά δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα κάνουν λόγο για μη ανατρέψιμη έκρηξη μεγάλης κρίσης στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς η Άγκυρα δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτεί την ρωσική επέμβαση στην Συρία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το επεισόδιο αυτό είναι πολύ σοβαρό και όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, αναμένονται έντονες ρωσικές αντιδράσεις.

Πρόβλημα θα ανακύψει και με την διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά, καθώς μία νέα πιθανή τουρκική πρόκληση θα είναι σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και οι ρωσικές αντιδράσει θα είναι έντονες.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]