Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διεκδίκηση των Ισραηλινών στο Κυπριακό οικόπεδο "Αφροδίτη"

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Οικόπεδο Αφροδίτη εκτείνεται κάτω από την ισραηλινή ΑΟΖ, άρα διεκδικεί συν-κατοχή τμήματος του Οικοπέδου

Ενώ ήταν όλα έτοιμα για να υπογραφεί η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του αερίου στα σημεία που εφάπτονται οι ΑΟΖ των δύο κρατών, οι Ισραηλινοί καθυστερούν την υπογραφή, εγείροντας αξιώσεις στο κυπριακό Οικόπεδο Αφροδίτη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Οικόπεδο Αφροδίτη εκτείνεται κάτω από την ισραηλινή ΑΟΖ, άρα διεκδικεί συν-κατοχή τμήματος του Οικοπέδου. Η κυπριακή πλευρά υποβαθμίζει το γεγονός, υποστηρίζουσα ότι υπάρχει καλή θέληση μεταξύ των δύο πλευρών και η διαφωνία θα διευθετηθεί.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γ. Λακκοτρύπης ρωτήθηκε εάν οι απαιτήσεις των Ισραηλινών επί του κοιτάσματος Αφροδίτη -έτσι όπως παρουσιάζονται στον Τύπο του Ισραήλ- είναι θεμιτές, και απάντησε:

«Είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ εδώ και τέσσερα χρόνια σε ό,τι αφορά την συμφωνία συνεκμετάλλευσης. Μια παρόμοια συμφωνία υπογράψαμε με την Αίγυπτο το Δεκέμβριο του 2013. Τον Ιούλιο του 2014 έγινε ανταλλαγή γεωλογικών δεδομένων.

» Εμείς δώσαμε τα γεωλογικά του Αφροδίτη και το Ισραήλ, μάς έδωσε τα αντίστοιχα του Ισιάϊ για να διαπιστωθεί εάν το κοίτασμα Αφροδίτη εκτείνεται στο ισραηλινό τεμάχιο. Έχει συμφωνηθεί μια διαδικασία η οποία ακολουθείται. Υπάρχει καλή πρόθεση και από τις δυο πλευρές και υπάρχει και συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο που θα πραγματοποιηθεί εντός Νοεμβρίου για να συζητηθεί εάν το κοίτασμα Αφροδίτη εκτείνεται ή όχι.

» Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει, όπως είπα, καλή πρόθεση ότι η κάθε πλευρά θα σεβαστεί τα δικαιώματα της άλλης πάνω στους φυσικούς της πόρους».

Όπως υποστηρίζουν ισραηλινά ΜΜΕ, το Τελ Αβίβ επιδιώκει να έχει ένα ρόλο στην έγκριση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, το οποίο εν μέρει βρίσκεται και μέσα στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Οι Κύπριοι με την σειρά τους υποστηρίζουν ότι μόλις το 3% του Αφροδίτη βρίσκεται μέσα στα ισραηλινά νερά και συγκεκριμένα στο οικόπεδο Γισάι, ενώ οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι το ποσοστό ίσως να είναι υψηλότερο και πρέπει να γίνουν σχετικές δοκιμές.

Την άδεια στο οικόπεδο Γισάι κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι Τέντι Σαγκί και Μπένι Στάινμετς, από κοινού με την Israel Opportunity Energy Resources, όπως έγραψε το energypress. Οι εταίροι πραγματοποίησαν το 2012 ερευνητική γεώτρηση προκειμένου να διαπιστώσουν αν το Αφροδίτη εκτείνεται στην δική τους πλευρά, αλλά τα αποτελέσματα δεν υπήρξαν θετικά.

Παρόλα αυτά, το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας επέκτεινε ως τον Φεβρουάριο του 2016 την άδεια έρευνας που διαθέτουν, πιθανώς ώστε να μπορεί να ασκήσει πίεση στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, το επιχείρημα του Ισραήλ είναι ότι αν δεν συμπεριληφθεί στη συμφωνία ο όρος για κοινή αδειοδότηση του Αφροδίτη, τότε οι εταίροι του Γισάι μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στη δική τους πλευρά και να εκμεταλλευτούν το Αφροδίτη.

Στην πράξη, ενδέχεται να είναι απλά μια μπλόφα, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγή του Αφροδίτη μπορεί να είναι βιώσιμη μέσα στην ισραηλινή ΑΟΖ. Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα Globes πηγές από την ισραηλινή κυβέρνηση, ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, έχει αναβάλει το ταξίδι του στην Κύπρο, όπου αναμένεται να υπογράψει την σχετική συμφωνία, όταν απομακρυνθεί και αυτό το τελευταίο εμπόδιο.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα του Αφροδίτη ώστε να δοθεί τέλος στην όλη υπόθεση σύντομα και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η συμφωνία συνεκμετάλλευσης έχει καθυστερήσει πλέον πέντε χρόνια λόγω διάφορων διαφωνιών και τεχνικών θεμάτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Λευκωσίας «Σημερινή», ο κ. Λακκοτρύπης σε συνέντευξή του στην ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globes, δήλωσε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει το Ισραήλ, εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις. Και εξήγησε ότι η πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την Αίγυπτο είναι ακόμη εφικτή, παρά την τεράστια ανακάλυψη στο αιγυπτιακό Οικόπεδο Ζορ και την παρούσα κατάσταση στο Ισραήλ.

Μακεδών
Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]